Rīgas domē papriekš amati, bet darbi pagaidīs

Kastes ar tukšām šampanieša pudelēm no partiju birojiem aizvāktas, puķes novītušas, un Rīgas domei pienācis laiks skarbam rutīnas darbam ar skolu jumtiem un kanalizācijas vākiem. Nevar teikt, ka galvaspilsētā viss būtu daiļi un jau kārtībā. Darba ir daudz. Taču kāds bija pirmais jaunā sasaukuma lielais darbs? Pareizi – amatu dalīšana. Nevar prasīt no radījumiem, kam ir šņukuri un aste gredzenā, lai viņi izplestiem spārniem paceļas gaisos un lido uz sauli.
Kad pašreizējie Rīgas domes valdošie politiķi bija opozīcijā, viņi visvisādi ņirgājās par katru bruģakmeni, kas bija greizi ievietots Barona ielas segumā. Tagad viņiem pašiem būs jāparāda, ka politiski pareizi likts bruģis stāv labāk ©Ilze Zvēra/F64

Rīgas mēram būs trīs vicemēri, jo citādi kāds no koalīcijas kopā lipinātājiem varētu uzmest lūpu, palicis bez labumiem. Mārtiņam Staķim būs trīs vicemēri - Vilnis Ķirsis (JV), Linda Ozola (JKP) un Edvards Smiltēns (NA/LRA), kurš, pavadot pusi pilnvaru termiņa, amatā mainīsies ar Eināru Cilinski (NA/LRA).

Lieks vicemērs nozīmē arī izdevumus domes jau tāpat patukšajai kasei - tā ir ne tikai alga amatvīram, bet arī kabinetu vajag, pašam savu papīra smalcināmo aparātu, saspraudītes, dzēšgumiju, sekretāri un palīgus. Tātad dome uzreiz ir uzsākusi ar varenu ietaupījumu.

Bet tad varbūt īstais ietaupījums būs citā vietā? Pašvaldības uzņēmuma “Rīgas satiksme” valde 9. septembrī nolēma veikt izmaiņas uzņēmuma struktūrā, likvidējot desmit amata vietas. No 26. oktobra likvidēs septiņu direktoru štata vienības un trīs direktoru vietnieku amatus. Tādējādi turpmāk jautājumi tiks risināti, uzņēmuma valdei tieši komunicējot ar struktūrvienībām, kas padarīšot menedžmentu efektīvāku. Tie darbinieki, kuri vienlaikus bija gan direktora pienākumu izpildītāji, gan daļu vadītāji, pēc šo izmaiņu veikšanas atgriezīsies pie daļas vadītāja pienākumiem. Izmaiņu rezultātā darba attiecības tiks izbeigtas ar sešiem darbiniekiem.

Tas ir jauki,

tomēr ir mazliet bažas, vai aiz vārdiem “menedžmenta efektivitāte”, “izmaiņas struktūrā” nav paslēpusies visparastākā “asiņainā” kadru tīrīšana, kas allaž nāk pēc politiskās varas maiņām?

Acīmredzot jaunajiem Rīgas saimniekiem ir kādi savi cilvēki, kuriem jānodrošina labi apmaksāti krēsli, tāpēc vienus padzīs, citus ieliks. “Rīgas satiksmes” atlaižamajiem šā vai tā būs jāsamaksā kompensācijas. Te runa nav par tiem uzņēmuma bijušajiem priekšniekiem, kurus tur aizdomās par “otkatu” saņemšanu par tramvaju iepirkumiem. Tie jau sen ir projām. Viņi nav arī konsultanti, kurus tur aizdomās par algu bezstrādes saņemšanu. Seši padzītie strādāja. Bet nu jaunā vara dara, kā grib. Var saukt amata vietas, kā vien iepatīkas, kaut vai par daļas pusvadītājiem, bet ir kaut kāds darba apjoms, kas pilsētas saimniecībā ir jāveic. Strukturāli menedžējot izmaiņas, var iemenedžēties tādā komunikācijas haosā, ka tur velni kājas salauzīs. Paies laiks, kamēr uzņēmumā aptvers, kurš ko vada un kas kuram jādara. Bet nu labi - gan jau aptvers un sāks kaut kad darīt.

Bažas ir par tiem vicemēriem. Kaut kā dīvaini sanāk, ka Smiltēns kādu laiciņu pastrādās, bet tad nāks Cilinskis un skrūvēs plāksnīti ar viņa vārdu pie kabineta durvīm nost.

Kā jau bija paredzams, Jaunā konservatīvā partija (JKP), lai gan par mata tiesu izglābās no netikšanas domē un ieguva tikai četrus mandātus, uzvedas kā vislielākā vēlēšanu uzvarētāja. Tā kā pārējie partneri raustās un pret agresīvi karojošo nekompetenci neko nebilst, augstajā vicemēres amatā būs Linda Ozola (JKP). Šis nu gan varbūt būtu tas gadījums, ka visai galvaspilsētas saimniecībai būtu milzīgs ieguvums, ja Ozola varētu strādāt līdzīgi kā dažs konsultants pašvaldību un valsts struktūrās - saņemt algu, bet saimnieciskās lietās nemaisīties. Taču uz to cerēt nevar - maisīsies gan.

Tomēr, gods, kam gods, JKP tomēr ir bijis tik daudz prāta un pašsaglabāšanās instinkta, ka viltīgi izliktajās provokācijas lamatās tā neiekrita. “Marsa” parkā cērt kokus un rok būvbedri, bet JKP, kas iepriekš bija gānījusi Valsts drošības dienesta ēkas projektu Teikā, krupi norija un paklusēja. Laikam saprata, ka bļaustīšanās var partiju nolikt ārpus koalīcijas.

Vēlēšanu uzvarētāju nometnē eiforiju stipri bojā interesantie rezultāti - partijas, kuras bija domātas kā piedēkļi “lielajām”, tagad pašas ir lielas - “Progresīvie” un Latvijas Reģionu apvienība. Nevar teikt, ka “lielo” un “mazo” idejas un arī ideoloģijas burvīgi sakristu. Tās ir bumbas ar laika degli, kas kādā brīdī var uzsprāgt koalīcijas iekšpusē. Bet nu pagaidām pretrunu jautājumi ir nolikti maliņā - jo vispirms jāsadala amati un jāiezīmē ietekmes areāli.

Zaudētāju nometnē morālpsiholoģiskais klimats nav labs, kas ir arī dabiski. Nav viegli pēc tik ilga valdīšanas laika atsēsties opozīcijā. Kuģi pamet gan mazas žurciņas, gan lielas žurkas ar garām astēm. Virkne pašvaldības darbarūķu, kuri “Saskaņā” bija iestājušies karjeras pēc, jau stājas no partijas ārā, cerot, ka viņus tīrīšanas giljotīna neskars. Bet nu diezin vai tik skaisti būs.

Partijas valdi pametis arī viens no agrākajiem “Saskaņas” dižkadriem - Vjačeslavs Dombrovskis. Te gan ir tā interesanti, ka viņš atvadās neaizejot - valdi viņš pametis, bet no partijas vēl nav aizgājis. Gaidīšot, kad pie apvāršņa parādīsies jauna partija, kura patiesi rūpēsies par Latvijas krievu un latviešu saliedēšanu.

Kurš ar ko un kad saliedēsies, to vēl nevar zināt, bet tikmēr Rīgā uzvarētājiem vajadzēs ļoti nopietni strādāt. Pašreizējās pozīcijas politiķi, kad bija opozīcijā, sacentās, kurš pieliks izsmējīgāku parakstu bildītēm internetā ar trūkumiem Barona ielas labiekārtošanā. Tagad viņi pašiem savu domu un sviedru ķieģeļi dzīvē jāsāk pa īstam likt. Skatīsimies, kā pie jaunās varas būs - vai bedres piepeši izgaisīs.

Nekur nav pazudušas atkritumu apsaimniekošanas juridiskās problēmas, kuras valdības valdošie politiķi centās izmantot kā iemeslu, lai domi atlaistu. Bet varbūt tagad tas vairs nav aktuāli, jo tagad pie varas abās vietās ir tie paši?

Nāk virsū vēsāks laiks, un būs jāpieslēdz apkure daudzdzīvokļu mājām. Tur ir virkne problēmu - ir parādi, nesakārtotas līgumattiecības. Jaunā vara ir uzņēmusi dziesmu pie visiem domes kases finanšu caurumiem un citām ķibelēm vainot priekšgājējus. Taču, ja cilvēki savos dzīvokļos tīsies piecās segās un drebināsies, diezin vai viņiem varēs iestāstīt, ka pie tā vainīgs Ušakovs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā