"Vecie brekši" pret JKP

Tik tikko saskaitīti Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultāti un saprasts, kas vinnējis, kas zaudējis, kā uzreiz izcēlies dīvains incidents.
©Valters Caps/F64

Teikā ieradušies strādnieki ar tehniku un sākuši cirst nost kokus un krūmus, lai celtu bijušā „Marsa” velotreka vietā jaunu, daiļu Valsts drošības dienesta (VDD) ēku, kurai sienas no zelta un jumts arī būs dzidri zils. Daudzi apkaimes iedzīvotāji, kā zināms, ir jau iepriekš pauduši negatīvu attieksmi pret VDD ēkas būvi un ir izteikuši vēlmi, ka tajā vietā jābūt parkam, kur cilvēkiem elpot gaisu un pastaigāties ar suņiem. Redzot koku ciršanu, aktīvisti tīmeklī sauca ļaudis palīgā, un bija arī, kas nāca un protestēja. Policija esot vairākus aizturējusi, un tracis tāds, ka maz nešķiet.

Bet varbūt šķiet... Raustīt aiz ūsām tautas dusmu tīģeri ir diezgan riskants pasākums, taču valdība un arī jaunās, nupat ievēlētās Rīgas domes vinnētāji lēš, ka būs ļaudis, kas mazliet paprotestēs, taču protesti nekļūs nekontrolējami - lielākajai daļai rīdzinieku tāds „Marsa” parks bijis nebijis, jo tālāk no Teikas, jo mazāk kādu tas interesē. Rīdziniekus vispār maz kas interesē, un viņi pat uz vēlēšanām neuzskatīja par vajadzīgu aizsteberēt. Seši no desmit rīdziniekiem vēlēšanu laikā palika mājās. Skandāls ar „Marsa” kokiem, protams, nepatīkams, taču tā gadās.

Kāpēc koku ciršana sākta tieši 31. augustā, nevis, piemēram, 28. septembrī vai 13. decembrī? Droši vien te mēs dzirdētu skaidrojumu, ka tā tikai sakritība, kurai ar vēlēšanām nav sakara, un celtniecība rit pēc sen saskaņota plāna. Taču neba nu zāģi uz kokiem devās nejauši. Gan jau tam būs tiešs sakars ar aizkulišu spēlēm, kas pašlaik risinās ap Rīgas domes amatu krēsliem. VDD projekts ir visādos veidos apstiprināts, saskaņots un finansēts no ministrijām, kuras kontrolē „Attīstībai/Par” (AP) un „Jaunā vienotība” (JV). Pat ja tiešām viss ir bijis jau iepriekš plānots, valdošo politiķu spēkos būtu koku ciršanu piebremzēt, atlikt uz kādu citu, politiski mierīgāku laiku, taču tas nav darīts.

Iespējams, dažiem jaunās domes spēkiem nav vēlmes ciest populistiskās un bezkaunīgās Jaunās konservatīvās partijas (JKP) izlēcienus un kāri pēc varas labumiem. JKP šajā sasaukumā ir ieguvusi tikai četrus mandātus, bet nav grūti paredzēt, ka tā uzvedīsies tā, it kā tai būtu 40. Amatus un ietekmes sfēras var sadalīt arī bez JKP. Vara gan būtu diezgan labila, taču var piejaucēt „Gods kalpot Rīgai” vai palēnām pārvilkt pie sevis kādus šīs partijas deputātus pa vienam. Nacionālā apvienība ar Latvijas Reģionu apvienību nav īpaši jādabū savā ierindā, jo tā gara acīm redz savu kultūras ministru Nauri Puntuli pārgriežam lentīti nākamības koncertzālē Elizabetes ielā 2. Lai šis sapnis piepildītos, visās dziesmās jāturas pie kopīgām notīm ar spēcīgajiem koalīcijas partneriem.

Izskatās, ka šis ir brīdis, kad „Attīstībai/Par!” ar „Progresīvajiem” un „Jaunā Vienotība” ir vienojusies ne tikai par kopīgu darbu, kas ir loģiski, bet arī pamēģinās tīšām kacināt JKP, lai tā pati „nolec” no koalīcijas sarunām. JKP, kā jau zvērināti populisti būdami, diezgan prognozējami dosies cīņā par kokiem „kopā ar tautu” un centīsies uzmesties šā viļņa mugurā par varonīgiem koku aizstāvjiem un galvenajiem vadoņiem. JKP politiķi neprot saturēt histēriju, ko jau rādīja priekšvēlēšanu debates.

AP un JV burtiski aicina: „Uz priekšu, Linda Ozola! Tev taču ir ko teikt par kokiem?”

JKP tagad jāgudro, vai pacelt izaicinājuma cimdu vai noskurināties, smaidīgi piekrist visam un paklusēt, neizmantojot partneru dāvināto iespēju izbauroties ar putām uz lūpām un izvalbītām acīm. AP un JV saprot, ka vēlēšanas ir beigušās un tagad drīkst pieņemt arī nepopulārus lēmumus, kamēr ar JKP ir zināma pieredze, kā šī partija pēc Saeimas vēlēšanām turpināja aģitāciju un darīja to pat vēl spalgākā tonī nekā kampaņas laikā.

Ja sāksies naidi domē un JKP noskries no veltnīšiem, tas nevar palikt bez sekām arī valdību veidojošajā koalīcijā. Situācija var eskalēties līdz tam, ka JKP pašizstumjas arī no valdības. Bet varbūt tieši tāds ir AP un JV mērķis? Un varbūt viss, kas notiek, ir uz labu?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā