Mūsu specdienestu palīdzība Baltkrievijai apdraud Latvijas reputāciju

Baltkrievijas pēdējā laika notikumi norisinās pēc klasiskā dziesmoto revolūciju scenārija.
©Lauris Nagliņš/F64

Revolūcijas sākums ir vēlēšanas, kurās kā uzvarētājs oficiāli tiek pasludināts autoritārs līderis. Opozīcija noraida velēšanu rezultātus kā viltotus un aicina uz miermīlīgiem protestiem, kuri pāraug vardarbībā, kas savukārt izraisa varas pretdarbību, un aizsākas vardarbības eskalācija. Ja kādā brīdī vairums no drošības spēku ierindas personāla vairs nevēlas vardarbīgi apspiest protestus, tad var sākties varas maiņas process. Ja varas maiņa neizdodas (Venecuēla, Sīrija), tad autoritārs līderis, kurš ir spējis noturēties pie varas, tiek iedzīts starptautiskā izolācijā.

Lielā atšķirība starp šodienas Baltkrieviju un citām dziesmotajām revolūcijām ir tā, ka, visticamāk, attiecīgā procesa atbalsts ienāk nevis no Baltkrievijas rietumu, bet no austrumu puses.

Līdz ar to patiešām demokrātiski noskaņoti ļaudis Eiropas Savienībā ir nonākuši nepatīkamas izvēles priekšā. Aleksandrs Lukašenko desmitiem gadu tika demonizēts kā “Eiropas pēdējais diktators”. Tāpēc, no vienas puses, visu ES valstu valdībām apspiestās tautas protesti pret autoritāra režīma pārvaldību ir jāatbalsta, bet, no otras puses, ja Baltkrievijas dziesmotās revolūcijas scenārija autori ir Kremlī, tad to atbalstot, tiek atbalstīta Maskavas ekspansija, ievelkot savā pilnā pakļautībā neatkarīgu Austrumeiropas valsti.

Uz šo problēmu jau norādīja Neatkarīgā rakstā "Latvijas un Baltkrievijas draudzība uz specdienestu pamatiem".

Ja par Lukašenko režīma gāšanu daudz svarīgāks mērķis bija novērst Krievijas ekspansiju, tad bija jāpalīdz Aleksandram Lukašenko apkarot “prokrievisko” opozīciju. Palīdzot iznīdēt ar Krieviju saistīto opozīciju tiktu novērsta Krievijas sagatavotā kombinācija pret Baltkrieviju. Valstīs, kurās ir ļoti spēcīgas demokrātijas un cilvēktiesību tradīcijas, netiktu pieļauts, ka viņu valdības vai izlūkdienesti palīdzētu Baltkrievijas līderim iznīcināt opozīciju, lai kāda arī tā būtu. Tāpēc, visticamāk, šo netīro darbu mūsu amerikāņu partneri palūdza veikt mums - izpalīdzīgās Latvijas valdībai un mūsu speciālajiem dienestiem. Kā noprotams, tā arī notika. Aleksandra Lukašenko galvenais politiskais pretinieks 2020. gada prezidenta velēšanās tika neitralizēts, izmantojot informāciju, kas tika saņemta no Latvijas Finanšu izlūkošanas dienesta.

Taču šī gada augustā situācija attīstās tik strauji un neprognozējami, ka mūsu specdienestu palīdzība Baltkrievijas varas struktūrām var Latvijai ļoti dārgi izmaksāt.

Pret Latviju var tikt iedarbināta starptautiska informatīva kampaņa par Latvijas specdienestu lomu cīņā pret Baltkrievijas opozīciju. Līdz ar to Latvijai nav pacietīgi jāgaida, kad mums ļoti neizdevīgā brīdī informācija par Latvijas lomu represijās pret Baltkrievijas opozīciju nonāks globālo mediju dienas kārtībā, bet jau tagad ir jāsāk izmēzt pieķēzītais.

Ir pamats domāt, ka Latvijas Finanšu izlūkošanas dienests sadarbojas ar Baltkrievijas varas struktūrām nevis pēc savas iniciatīvas, bet izpildot noteiktu Latvijas vadošo politiķu rīkojumu. Līdz ar to mazākais, ko mēs varam darīt, ir Saeimā izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, lai tās darbības rezultātā Latvija varētu nosodīt šādu sadarbības praksi un solīt, ka nekas tāds nākotnē neatkārtosies.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā