Masu neapmierinātībai ASV ir ekonomiski cēloņi

Pagājušās nedēļas pirmdienā ASV, Mineapolē notika kārtējais traģiskais atgadījums, kas saistīts ar policijas vardarbību.
Čikāga 2020. gada 1. jūnijs darbinieki tīra vardarbīgo protestu grautiņos izdemolēto juvelierizstrādājumu veikalu ©Scanpix

Iespējamais likumpārkāpējs gāja bojā aizturēšanas laikā. Nelaimīgais nomira brīdī, kad policists ar celi bija piespiedis pie zemes viņa kaklu. Tā kā policists bija baltais, bet bojāgājušais afroamerikānis, notikušais izraisīja plašus protestus, apsūdzot policiju rasismā. Miermīlīgi protesti notika ļoti daudzās ASV pilsētās, kā arī visā pasaulē. Taču daudzās ASV lielpilsētās protesti pārauga masu nekārtībās un tik plašos grautiņos, ka to mērogi pārspēja jebko ASV šajā gadsimtā piedzīvoto. Septiņpadsmit ASV lielpilsētās tika izsludināta komandanta stunda. Piecpadsmit ASV štatos un ASV galvaspilsētā Vašingtonā un Kolumbijas federālajā apgabalā vietējā policija nespēja atjaunot kartību, tāpēc, lai sniegtu atbalstu vietējiem policistiem, tika mobilizēti un kārtības uzturēšanā iesaistīti tūkstošiem ASV Nacionālās gvardes karavīru.

Par šiem notikumiem tagad tiek izplatīti visdažādākie komentāri un konspirācijas teorijas, apsūdzot masu nekārtību organizēšana ārējus un Amerikai naidīgus spēkus.

Neatkarīgā

Vispirms ir jāatzīst, ka ASV lielpilsētās afroamerikāņi ir minoritāte ar ienākumiem, kas ir zemāki par vidējiem, ar zemāku vidējo izglītības līmeni un augstāku vidējo noziedzības līmeni. Šāda statistika daudzviet tiek pārnesta uz visiem afroamerikāņiem, tāpēc rasisma izpausmes ASV nav reta parādība un balto policistu vardarbība pret iespējamiem likumpārkāpējiem ‒ afroamerikāņiem ir neatrisināta problēma. Šādu gadījumu publiskošana regulāri izraisa gan plašus protestus, gan solidaritātes izpausmes, atbalstot diskriminētās minoritātes.

Tomēr 2020. gada maija vardarbīgo protestu mērogu ievērojami pastiprināja ekonomiska rakstura cēloņi.

Daudzos ASV štatos Covid-19 epidēmijas laikā tika noteikts pilnīgs biznesa aizliegums. Ievērojama iedzīvotāju daļa zaudēja darbu, daudzi tika pilnībā izputināti. Ekonomiskā krīze ASV ir sasniegusi gadsimta mērogu. Šī gada aprīlī ASV bija visaugstākais bezdarba līmenis kopš 1948. gada. Maijā bezdarba līmenis turpināja pieaugt. Ļoti daudzi par savas pēkšņās nabadzības galveno vaininieku uzskata vietējās lielpilsētas (vai štata) administrāciju, kas noteikusi ļoti stingras karantīnas prasības. Tāpēc daudziem afroamerikāņa Džordža Floida nāve bija tikai iegansts, lai atriebtos vietējai varai par, viņuprāt, pārmērīgajiem Covid-19 ierobežojumiem. Pietika ar vienu dzirksteli, lai pulvera muca sprāgtu un naids pret ieviestajiem aizliegumiem izpaustos vardarbīgi.

Taču masu nekārtības nav vienīgi ASV problēma. Vairāku ES valstu valdības izmantoja Covid-19 kā piesegu vislielākā mēroga valsts izzagšanai un ieviesa neadekvāti stingrus ierobežojumus, kuri izputināja vai iedzina dziļā nabadzībā ļoti daudzus iedzīvotājus. Pašreizējie medicīniski politiskie korupcijas režīmi tuvina daudzas ES valstis tiesiskajam nihilismam un populismam, kas jebkurā brīdi var izraisīt sociālu destabilizāciju ar vardarbības uzplaiksnījumiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā