Valsts policija palīdz veidot padomju simbolu

„Labdien! Policija šajā vietā atradās, lai uzraudzītu sabiedrisko kārtību, nevis lai izgaismotu apkārtni. Apgaismojums parkā ir nodrošināts tāpat. PSRS simbols ir sirpis un āmurs līdz ar piecstaru zvaigzni. Zvaigzne viena pati nav uzskatāma par PSRS simbolu,” paskaidroja Valsts policijas rakstvedis, atbildot uz manu jautājumu par izpalīdzīgo apgaismošanu, ko vērīgi ļaudis pamanīja naktī no 9. uz 10. maiju pie „uzvaras” pieminekļa.
©Ekrānšāviņš no FB

Sociālajā tīmeklī 10. maijā parādījās foto: bariņš ļaužu karātavu laukumā kārto ziedus, viņu darbības gādīgi apgaismo policijas auto. Nevarēja gan saskatīt: tā ir pašvaldības policijas vai Valsts policijas automašīna? Tāpēc vērsos ar jautājumu Valsts policijā, sak, kā tad tur īsti ar to auto?

Divas reizes mans jautājums tika ignorēts, pajautāju trešo reizi, piecstaru veidojumu vairs nenosaucot par padomju simboliku, bet gan izmantojot patiesākus terminus: „Vai tas bija Valsts policijas auto, kas naktī uz 10.05. karātavu laukumā izgaismoja sātana pentagrammas izlikšanu?”

Beidzot atnāca ilgi gaidītā atbilde, ko varat izlasīt šā raksta sākumā. Godīgi sakot, biju domājusi, ka policijas pārstāvji liegsies un negantajai jautātājai mēģinās iestāstīt, ka attēlā redzamais auto ar ieslēgtiem uguņiem droši vien bija „apsardzes mašīna, optisks māns vai fotomontāža”. Bet - nē! Valsts policija godīgi atzinās - jā, viņi tur atradās. Lai uzraudzītu sabiedrisko kārtību. Nujā, nujā.

Sakiet, lūdzu, Valsts policija, jūs uzraudzījāt to kārtību? Vai visi tā ciešā bariņa puķu kārtotāji bija maskās? Vai pēc pulksten 12 naktī tika atļauts atrasties aiz nožogojuma barjerām? Ak, netika? Tad kāpēc jūs ļāvāt aiz šīm barjerām tusēt veselam baram potenciālo kovidnieku?

Tāpēc man tāds vientiesīgs jautājums: ko Valsts policijas ekipāža darīja šajā vietā? Izskatās, ka nodrošināja apgaismojumu sarkanās zvaigznes tapināšanai. Tad ko jūs, piedodiet, patiesībā aizstāvat un kam jūs kalpojat? Kam jūs karat makaronus uz ausīm? „PSRS simbols ir sirpis un āmurs līdz ar piecstaru zvaigzni. Zvaigzne viena pati nav uzskatāma par PSRS simbolu,” jūs mēģināt stāstīt pasakas.

Kā tad. Tieši šajā naktī, tieši šajā vietā, tieši saistībā ar „uzvaras” svētkiem - šī zvaigzne nu galīgi „nav uzskatāma par PSRS simbolu”. Vēl vairāk „nav uzskatāma” tāpēc, ka bijušais Rīgas mērs, tagad eiroparlamentārietis Nils Ušakovs (Saskaņa), aizgūtnēm plaukšķinādams, sauc: „Jaunieši no 9may.lv visu nakti pārvietoja puķes pie Atbrīvotāju Pieminekļa. Paldies jums par to! Uzvaras diena bija, ir un būs!”

Ja runājam par sarkano zvaigzni kā simbolu, zinātāji apgalvo, ka šī zvaigzne ir ārdoša zīme, jo tās gaismā viss tiek nojaukts, kaut ko jaunu radot caur haosu, un Padomju Savienībā piecstaru zvaigzne kļuva par simbolu tāpēc, ka tajā ir ietverta agresija ar ārdošo ideju par pasaules pārkārtošanu. Tāpēc vismaz Valsts policijas rakstvežiem, sacerot atbildes, nevajadzētu aizrauties ar pašu izdomātiem mītiem par to, ka sarkanā zvaigzne bez sirpja un āmura „nav PSRS simbols”.

Tieši tāpat kā Valsts policija bija atbalstoša nakts puķu pasākumam, arī Rīgas domes amatpersonas izlikās neko neredzam. Vēl trešdien sātanistu zvaigzne rēgojās karātavu laukumā. Ja Rīgas mēram Mārtiņam Staķim būtu vismaz kaut kāds mugurkauls, viņš dotu pavēli noslaucīt šo laukumu - kaut vai tiem pašiem pašvaldības uzņēmuma „Rīgas meži” darbiniekiem, kuri tika pazemoti ar rīkojumu izlikt okupantu mīlētāju puķes uz īpašiem tām atvēlētiem galdiem.

Bet varbūt tā bezmugurkaulība ir īpašs politiskā mankurtisma paveids - sak, aizmirsīsim visu un izdzīvosim! „Saskaņas” valdīšanas laiks Rīgas domē tā kā beidzies, tomēr - kā savulaik oktobrēni bija Ļeņina mazbērni, tagad staķēni varbūt ir Ušakova mazbērni?...

Lai nu būtu, kā būdams, tomēr ir skaidrs, ka izmaiņas politiskajā godprātībā un stājā nav gaidāmas nedz varas augstākajos, nedz zemākajos slāņos. Tāda padomiskās pentagrammas izlikšana policijas mīļi piedāvātajā apgaismojumā ir tikai viens no izplūdušiem akcentiem valsts varas mīkstmiesībā. Izrādās, zivs pūst nevis no galvas, bet no visām vietām uzreiz. Tā efektīvāk.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā