Kamēr latviskās partijas sacenšas muldēšanā...

Labi, ka laiku pa laikam notiek kaut kādas vēlēšanas. Pretējā gadījumā – kāda gan politpulciņiem būtu iespēja izbārstīt savu bezcerīgi neizpildāmo solījumu „kombikormu” (kombinētā lopbarība) visēdājiem – vēlētājiem? Tuvākā jautrība gaidāma 29.augustā, kad rīdzinieki piepildīs Rīgas rāti ar kārtējo solītāju armiju.
©F64

Nu tad paskatīsimies, kādus makaronus uz rīdzinieku ausīm karina vairāksolītāji. Protams, katrs sportiskais un galvaspilsētas infrastruktūru cienošais politspēks sola velosipēdistu celiņus. Kāds sola latviskus bērnudārzus, skolas ar latviešu valodas apmācību un grafiti uzrakstus tikai valsts valodā. Vēl kādam prātā ir iestādīt miljonu koku, iesēt kukurūzas laukus un izšūt krustdūrienā Rīgas kontūru. Vienvārdsakot, marginālie, toties sirsnīgie solījumi birst kā smiltis no sandalēm.

Bet cilvēkus nezin kādēļ vairāk interesē visādas praktiskas un finansiālas padarīšanas. Piemēram, nekustamā īpašuma nodoklis, ko galvenais tukšo solījumu politpulciņš - Jaunā konservatīvā partija - jau apsolījis pacelt neaizsniedzamu un nesamaksājamu debesu augstumā. Lasām Zemes dienesta mājaslapā: „Atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumam, Tieslietu ministrija (TM) un Valsts zemes dienests ir izstrādājis projektētās kadastrālās vērtības, kuras stāsies spēkā 2022. gada 1. janvārī.” Valsts zemes dienests (VZD), ja atmiņa neviļ, ir pakļauts Tieslietu ministrijai, kuras vadonis ir Jānis Bordāns (JKP), bet viņš nezin kāpēc izliekas, ka VZD šīs kadastrālās vērtības ir izstrādājis nu galīgi bez TM ziņas un kontroles. Ak, mazie razbainieki! Nu, nu, nu!

Tāpēc tieslietu Bordāns sola nepieļaut (pašu izstrādāto!) jauno kadastrālo vērtību stāšanos spēkā līdz brīdim, kamēr nebūs pārskatītas nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes.

Ļoti loģiski. Vispirms kārtīgi jāizbradā dārziņš, lai pēc tam pie katra samīdītā sīpolloka piesietu stuti.

Kaut arī vienkāršāk būtu aizbraukt, piemēram, uz Lietuvu, lai papētītu, kā tad tur tiek galā ar šo neiespējamo problēmu, kas mūsu „politiķiem” daudzu gadu garumā rada tikai vēdergraizes un nelabu dūšu. Lietuvā ar nodokli neapliekams nekustamais īpašums ir vērtībā līdz 300 tūkstošiem fiziskajām personām. Un Igaunijā Tallinas pašvaldība noteikusi, ka visiem, kas deklarējušies un dzīvo Tallinā, nekustamā īpašuma nodoklis vispār nav jāmaksā. Kolēģa Imanta Vīksnes intervija: "Kadastrālo vērtību zobens jāaizvāc."

Un tātad: ko rīdziniekiem sola jaunais domnieku sasaukums? NA: samazināsim nekustamā īpašuma nodokļa slogu iedzīvotājiem. Jaunā vienotība: par trešdaļu samazināsim nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu privātpersonām piederošai zemei. ZZS: izstrādāsim nekustamā īpašuma atlaižu programmu visiem rīdziniekiem. JKP: NĪN apmērs rīdziniekiem būs samērīgs; pensionāru mājokļiem vērtībā līdz €100 000 ar zemi vērtībā līdz €10 000 NĪN būs 0 %. KPV.LV: Jums kā nodokļu maksātājiem būs tiesības zināt, kā veidojas nekustamā īpašuma nodoklis. Spoži, KPV! Vēlētājiem, jācer, būs arī tiesības uzzināt, kurā datumā un cikos - pēc nenomaksājamu nodokļu iekrājuma, - viņi tiks izlikti no saviem mājokļiem? „Saskaņa” un „Attīstībai/Par” nesola neko, pārējie marginālie veidojumi kaut ko daino vai nesakarīgi šļupst.

Taču - kamēr latviskās un mazāk latviskās partijas sacenšas tukšsolījumos un Bordāna konfiscētājnodokļa klusā atbalstīšanā, tikmēr Latvijas krievu savienības (LKS) saraksta otrais numurs - Inna Djeri - iesniedz portālā manabalss.lv iniciatīvu, kurā aicina „Saeimu apturēt kadastrālās vērtības pārskatīšanu, līdz IKP pieaugums sasniegs 3% gadā”. Iniciatīvā arī ierakstīts: „Ņemot vērā pēdējo gadu NĪN straujo kāpumu, kas nu jau ir kļuvis konfiscējošs un reāli sāk apdraudēt mūsu valsts iedzīvotāju Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu un mājokli, ierosinu ņemt par piemēru citu ES dalībvalstu labvēlīgo attieksmi pret saviem iedzīvotājiem un atcelt NĪN vienīgajam īpašumam.”

Nav, kur piekasīties. LKS iniciatīvu, es, protams, neparakstīšu, bet ir skaidri redzams, ka LKS reāli nāk pretim saviem vēlētājiem, izmantojot ne tikai platformas manabalss.lv dotās iespējas, bet arī „Saskaņas” šā brīža vājumu. Kamēr latviskās partijas sacenšas solījumu marginalizācijā un muldēšanā, tikmēr nelatviskās - konsolidējas: gan jau „Saskaņa” un LKS atradīs kopsaucējus savā ceļā uz Rīgas atslēgu savākšanu. Ja vien, protams, LKS iekļūs citadeles pārvaldībā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā