Tviteris aizvadītajā nedēļā: Tikai parasti cilvēki dzīvo no plikas algas

Aizvadītajā nedēļā tviterpublika turpināja šūmēties ap “Vakcinācijas biroja” neizdarībām un visu, kas ar šo vakcināciju saistīts. Pateikt kodolīgāk, kā to izdarījis Mahris Zmeycharauski (Mičerevskis), grūti: Visi šitie idiotismi, ar kuriem apgūst kovid naudu, ir tik kaitnieciski un kaitinoši, ka labāk būtu vienkārši to naudu nozaguši bez paskaidrojuma.
©Ekrānšāviņš

Ar to arī vakcinācijas tēmu varētu beigt, bet uz ļoti būtisku šīs “naudas nozagšanas” mehānisma sastāvdaļu norādīja Aigars Freimanis: Medijos un soc. tīklos intensīvi tiek tiražēts mīts, ka Latvijas sabiedrības lielākā daļa ir pret vakcinēšanos. Mērķis ir attaisnot milzīgos izdevumus dažādām komunikācijas kampaņām. Izbrīns, ka šajā melu stāstā iesaistās cilvēki, kuri šķita itin saprātīgi. Tālākais scenārijs ir skaidrs. Tagad kampaņosim par vakcinēšanos uz vella paraušanu un ierausīsim miljonus no budžeta. Aprīlī sāksies vakcinēšana, kuru veiks ģimenes ārsti u.c. Tiks paziņots par kampaņas izcilajiem panākumiem un rudenī varēs iet uz pili pēc ordeņiem un krustiem.

Abi šie ieraksti vienkāršā un viegli saprotamā valodā izskaidro, kāpēc portālā “mana balss” nepilnu 24 stundu laikā tik viegli tika savākti vairāk nekā 10 000 parakstu par “Vakcinācijas biroja” likvidāciju. Šobrīd parakstu skaits jau tuvojas 20 000, un veselības ministrs Daniels Pavļuts jau pasteidzies paziņot, ka “Vakcinācijas birojs” tiks “pārvietots” uz Nacionālo veselības dienestu, un darbā pieņemtie speciālisti tiks iekļauti valsts pārvaldes vienotajā atalgojuma sistēmā.

Atklāts, protams, paliek jautājums, kā tas viss tiks noformēts juridiski, jo cilvēki pieteicās konkursā ar vieniem nosacījumiem, un tagad tie pēkšņi tiek būtiski mainīti. Vienīgais variants, kā izvairīties no jau sākotnēji zaudēta tiesas procesa ir “Vakcinācijas biroja” speciālistiem izmaksāt milzu kompensācijas pēc FKTK un “Latvijas dzelzceļa” vadības atlaišanas parauga. Rezultātā gan cik garš, tik plats.

---

Tviterpublikas sašutumu izraisīja arī ziņa, ka Rīgas mēra un vicemēru biroju darbiniekiem maksā 30%, 40%, bet vienā gadījumā (no “Attīstībai/Par/Progresīvie” saraksta startējušajam, bet Rīgas domē neievēlētajam vicemēra Viļņa Ķirša padomniekam Jānim Meirānam) pat 100% piemaksas pie algas.

Uldis Augulis: Viņi taču teica - progresīvi, viss augs un attīstīsies, zels un plauks, tikai neminēja, ka tas par pašu atalgojumu.

Dainis Deigelis: Valdošās koalīcijas un spēki mainās, bet tikumi nemainās? “Progresīvie” un “Attīstībai/Par!”. Ceru uz skaidrojumu, kādēļ ir nepieciešams šāds dāsnums?

snor.lv: Jāatzīst ļoti progresīvas piemaksas :)

Kārlis Seržants: Vienam otram Rīgas vicemēru padomniekam aldziņa gluži kā vakcinācijas biroja gigantiem...

Frederiks Ozols: Nē, nu, ņemot vērā, ka Ušakova&Amerika vadītā dome jau pieradināja pilsētniekus pie fiskālā vēriena attiecībā uz savējiem, šī ziņa varbūt rada nepatīkamu izbrīnu, bet noteikti nepārsteidz. Tikai parasti (varbūt pat prasti?) cilvēki dzīvo no plikas algas.

Eduards Šlāpins: Bet ja budžets un likums atļauj to darīt, kurš tad paliks pie mazas algas? Varbūt vispirms labosim atalgojuma sistēmu, un tikai pēc tam prasām godīgumu?

Frederiks Ozols: Godīgums un atbildīgums nav nostiprināmi likumā. Savukārt visu pārējo lemj tieši politiķi, nevis "mēs".

Frederika Ozola secinājums, ka tikai parasti cilvēki dzīvo no plikas algas, liek mums apjaust, ka vēsturiskais cikls noslēdzies. Lēnām, pamazām pa riņķi esam atgriezušies laikos, kad atkal gluži ikdienišķs kļūst slavenais Anatolija Papanova lāsts no leģendārās Leonīda Gaidaja 1968. gada filmas “Briljanta roka”: “Lai tu visu mūžu no algas vien dzīvotu!”

---

Pandēmijas laikā ļoti populāra kļuvusī Neatliekamās veselības palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule un ne mazāk pazīstamā rakstniece Nora Ikstena nolēmušas startēt pašvaldības vēlēšanās savā Ikšķiles (tagad jau Ogres) novadā no “Jaunās Vienotības” saraksta. Informāciju par šo divu cilvēku iesaistīšanos politikā plašākai publikai pavēstīja pats premjers Krišjānis Kariņš sestdien notikušajā partijas attālinātajā kopsēdē.

Šis “Vienotības” klajais mēģinājums spodrināt savas paputējušās spalvas ar partijai nepiederīgām, bet sabiedrībā atzītām personām izraisīja neviltotu Noras Ikstenas sašutumu: Mana izvēle būt “Vienoti Ogres novadā” sarakstā ir balstīta manas Ikšķiles mīlestībā. Es neesmu un nekad neesmu bijusi un nebūšu nevienas politiskas partijas biedre. Šodienas Kariņa paziņojumu uzskatu par nevīrišķības paraugu, ķeroties pie spēcīgu sieviešu glābšanas riņķa, kurā viņš ierauj arī smagi un atbildīgi ikdienas darbā strādājošo Lieni Cipuli. Krišjāni Kariņ, mēs neglābsim jūs, mēs glābsim mūsu novadu, lai ko tas mums maksātu.

Jurģis Liepnieks: Nu labi, Ikstenas pozīcija ir politiski šizofrēniska. Viņa aicinās Ikšķilē balsot par partiju, kura nekam nederot un kuru pati neatbalsta, bet no citas puses - viņa teorētiski varēja startēt arī no JKP, kas Ikšķilē arī aktīvi. Tas, ka viņa izvēlējās JV, tomēr ir daudz saprātīgāk.

Zane Bērziņa: Jums kā rakstniekam būtu jāzina, cik grūti izdzīvot bez algas un regulāriem ienākumiem. Vieta domē rakstniecei pat ļoti vajadzīga.

Roberts: Kā ikšķilietis es pat nezinu, vai mums kāds JKP pārstāvis ir. Pie mums LZP, JV un kaut kāda vietējā (UFO) ir dzirdēta. Citas domāju nemaz nav. Ogrē, jā, JKP ir aktīvi.

Jurģis Liepnieks: Vēlēšanas būs jau jaunajā novadā. JKP saraksta līderis tur tāds pilnīgs muļķītis Bašķis.

Yaris Wilxly: Šis gan liekas dīvaini, vai nu esi, vai neesi stāvoklī, bezpartejiskā “Vienotības” deputāte.

Līdz pašvaldību vēlēšanām palikuši mazāk kā trīs mēneši. Sabiedrībā populāri cilvēki, ar kuru palīdzību partijas centīsies tikt pie varas vai noturēties pie stūres (naudas katla), ir uz izķeršanu. Jācer, ka šie cilvēki saprot, kurš kuru konkrētā gadījumā izmanto. Labi, ja viss notiek uz patiesas “mīlestības” pamata, bet Ikstenas paziņojums drīzāk vēsta par kaut kādu klaja aprēķina “laulību”, kurā ne vien nemājo savstarpēja cieņa, bet mājo pat ne vienaldzība, bet riebums. Kaut kā neticas, ka uz riebuma bāzes var kaut ko jēdzīgu uzbūvēt. To vēlētājiem derētu atcerēties vienmēr, kad viņi izdara izvēli balsošanas kabīnē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā