Valdis Dombrovskis tiek taisīts par grēkāzi

Eiroparlamenta deputāts Roberts Zīle tviterī: Lūk! Prezidentei (kura jebkurā savā amatā atradusi vainīgo savām neizdarībām (skat. “Spiegel”)) šodien izdevies atrast arī grēkāzi ES mēroga vakcīnu fiasko – viņas labā roka – Valdis Dombrovskis. Komentāri lieki.
©Ekrānšāviņš

Latvija nav vienīgā vieta, kur ar vakcināciju iet kā pa celmiem. Visā Eiropas Savienībā vakcinācijas process noris lēni un haotiski. Uz 1. februāri ES tikai 2,8% iedzīvotāju saņēmuši vakcīnu, kamēr Apvienotajā Karalistē 14,2%, bet ASV - 9,7%. Par Latvijas nepilno procentu vakcinēto pat nav vērts runāt.

Kā parasti šādas reizēs, amatpersonas cenšas norobežoties no savām neveiksmēm un atrast grēkāzi, uz kuru uzvelt vainu par neizdarībām. It kā jau Eiropas Komisijas prezidentei Ursulai fon der Leienai būtu jāuzņemas atbildība par vakcinācijas gauso gaitu, taču viņa atradusi grēkāzi - savu vietnieku Valdi Dombrovski, kurš atbildot par tirdzniecību un eksportu. Ideja ir vienkārša - Dombrovskim it kā esot bijis jānodrošina, lai ES vakcīnu ražotāji vispirms nodrošinātu pieprasījumu ES iekšienē, un tikai tad savu produkciju eksportētu uz citām valstīm. Tas, ka ne jau Dombrovskis nosaka ES eksporta regulas, šoreiz nespēlē nekādu lomu. Iespējams, ka fon der Leiena domā, ka Dombrovskim vajadzētu “sarunāt” ar farmācijas firmām - vispirms mums, pēc tam visiem pārējiem. Vācu politiķiem tā varbūt ir ierasta prakse, bet Dombrovskis ir slavens ar savu stingro turēšanos pie likuma burta un normatīvajiem aktiem, kas līdz šim viņam nesusi labus panākumus.

Konkrētajā gadījumā šo vainas uzvelšanu Dombrovskim var uztvert kā īpaši pazemojošu, jo pārmetumus izteikusi nevis pati fon der Leiena, kuras augstajam politiskajam statusam šāda rīcība būtu pieļaujama, bet gan viņas preses sekretārs Ēriks Mamers, kurš rangā ir krietni zemāk par Dombrovski.

Tajā pašā laikā skaidrs, ka Mamers diez vai pateiktu kaut ko par EK viceprezidentu, ja nesaņemtu tiešas norādes no savas priekšnieces. Patiesības labad jāsaka, ka Mamers it kā neko kliedzošu nepateica. Viņš tikai norādīja, ka atbildība par vakcinācijas neveiksmēm gulstas uz vienu ES struktūru - viceprezidentu Valdi Dombrovski.

ES politiskā kultūra ir tik uzsvērti “pieklājīga”, ka “uzbraucieni” kolēģiem, ar kuriem kopā strādā vienā komandā, skaitās ļoti slikts tonis. Apmēram tā, it kā laukuma spēlētāji sāktu vainot savu vārtsargu zaudējumā. Pat ja šādi “uzbraucieni” notiek, tad tie ir īpaši aizplīvuroti un nekonkrēti, lai pārmetumu izteicējs vajadzības gadījumā varētu solīti atkāpties un teikt, ka “nebija tā domājis” un ir “ticis pārprasts”. Šoreiz Dombrovskis ir “dabūjis pa galvu” konkrēti un nepārprotami. Acīmredzot Briselē jūt, ka vakcīnu krīze var izraisīt arī zināmu politisko krīzi, un tāpēc uzreiz jāiezīmē potenciālais grēkāzis, uz kuru novadīt sašutumu par kopējo nesekmīgo darbu.

Novembra beigās fon der Leiena ar lepnumu stāstīja, ka ES ir parakstījusi dažādus līgumus ar vakcīnu ražotājiem. Tas nozīmējot, ka eiropiešiem būs piekļuve pie labākajiem farmācijas industrijas sasniegumiem un daudzsološākajām nākotnes pretkoronavīrusa vakcīnām. Kad decembrī parādījās ziņa, ka vakcinācija ES sāksies drīz pēc Ziemassvētkiem, fon der Leiena ar patosu ietvītoja: “Tas ir Eiropas mirklis.” Pēc tam, kad vakcinācija jau bija sākusies, viņa rakstīja par “aizkustinošu vienotības mirkli” un “Eiropas veiksmes stāstu”.

Tagad Briselē par “Eiropas veiksmes stāstu” neviens vairs nerunā. Arī fon der Leiena kļuvusi daudz klusāka, jo “veiksmes stāsts” var izrādīties lielākais klupiens viņas politiskajā karjerā. Kamēr Izraēla, ASV, Lielbritānija strauji kāpina vakcinācijas apjomus, Eiropa piedzīvo smagu vilšanos. Vēl nesen politiķi solīja sagādāt tik daudz vakcīnu, cik vajadzēs, un vēl mazliet, taču tagad viss vakcinācijas process acīmredzami bremzējas. ASV farmācijas gigants “Pfizer” un tā Vācijas partneris “BioNTech” informējis Briseli, ka tuvākajā laikā piegādās daudz mazāk vakcīnu, nekā plānots. Savukārt uzņēmums “AstraZeneca” paziņojis, ka līdz marta beigām piegādās tikai 31 miljonu vakcīnas devu, nevis 80 miljonus, kā bija runāts iepriekš.

Kā raksta “Spiegel”, izrādās, ka Eiropa, kas ir viens no bagātākajiem reģioniem pasaulē, nespēj pasargāt savus pilsoņus no bīstamās slimības, kamēr citur vakcinācijas apjomi liecina, ka tas ir iespējams. Skaidrs, ka šāda ES neizdarība rada cilvēku neapmierinātību un dusmas. Gandrīz visu janvāri fon der Leiena izvairījās no komentāru sniegšanas par vakcinācijas problēmām, un viņas komunikāciju departaments ignorēja preses pieprasījumus. Kad pasaules ekonomikas forumā Davosā viņai bija jāatbild uz tiešu jautājumu, viņa vainu par esošajām problēmām uzvēla farmācijas kompānijām. Vainīgi viņi, ne mēs. Ne es.

Kā norāda “Spiegel”, šis ir uzvedības paraugs, kas caurvij visu fon der Leienas karjeru. Skaidrs, ka viņas aparāta svars ir nesalīdzināms ar Dombrovska “svaru”, tāpēc, ja Dombrovskis tiešām tiks izraudzīts par upurējamo grēkāzi, tad viņa stāvoklis nav apskaužams.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā