Tviterapskats. Nākamais Latvijas prezidents gribētu būt Ēriks Stendzenieks

Apskatot aizvadītās nedēļas ierakstus sociālajā vietnē tviter, varam pamanīt, ka Latvijā attīstās tie paši procesi, kādi raksturīgi Latvijai līdzīgām sabiedrībām, kur pie varas ir valdības, kuras gūst sabiedrības pamatplūsmas, tas ir, vadošo mediju atbalstu. Šajā situācijā vara vienā brīdī pati sev negaidīti sāk apzināties, ka tā var darīt ko grib un tai par to nekas nebūs.
©Ekrānšāviņš

Drusku paejot malā no Latvijas tēmas, tas lielā mērā šobrīd draud ASV, ja tur tagad notiekošajās prezidenta vēlēšanās uzvarēs Džo Baidens. Tā kā 90% ASV mediju ir noskaņoti vairāk vai mazāk antitrampiski, tad Baidena uzvaras gadījumā liela mediju daļa automātiski nostāsies viņu nekritiski atbalstošā pozīcijā, jo viņš taču iemieso nīstā Trampa antipodu. Latvijas gadījumā premjers Krišjānis Kariņš iemieso to “lāga zēnu”, kuru grēks par kaut ko apvainot. Līdzīgi kā Krievijā - ja ne Putins, tad kurš? Ja ne Kariņš, tad kurš? Gobzems? Oi, nē. Tad jau, lai labāk smaidīgais amerikānis, kurš CNN vai BBC var tekoši norunāt. Šādā siltumnīcas gaisotnē valdība zaudē asumu un sāk darboties pavirši.

Jāsaka kā ir. Kurš šobrīd ir galvenais opozicionārs? Aldis Gobzems, kurš ar saviem ierakstiem piepildījis visus sociālos tīklus. Un, ko tālāk? Tā šķiet ir lielākā Latvijas šā brīža nelaime, ka galvenais opozicionārs mums ir Gobzems. Nav viņš nekāds pamuļķis, bet tomēr... Ne velti kādreiz pazīstamais reklāmists, bet tagad arvien biežāk Latvijas sabiedriskos procesus komentējošais Ēriks Stendzenieks, kurš neslēpj savus plānus kļūt par Latvijas prezidentu atklāti jautā: Vai tiešām esmu līdzīgs Gobzemam? Vēstījums ir skaidrs - Latvijā nav nožēlojamāka personāža par Gobzemu. Un uz Gobzema fona perfektā Delaveras pavalsts angļu valodā runājošais Kariņš CNN raidījumā izskatās kā vienkārši supermens. Es Kariņu labi pazīstu un esmu ar viņu ne reizi vien saticies diezgan privātās situācijās. Patiešām jauks un patīkams cilvēks. Bet tas, ka Kariņš ir visnotaļ simpātisks cilvēks vēl nenozīmē, ka nekritiski jāatbalsta viņa valdības politika. Lūk, Kariņa sabiedrisko attiecību speciālista birokratizētais ieraksts: Budžets 2021 ir ilgtermiņa plāns labklājības celšanai un gatavība šodienas izaicinājumiem. Valdība tajā piedāvā stimulēt ekonomiku, audzējot tās konkurētspēju. Uzlabot nodokļu sistēmu, ieviešot lielāku taisnīgumu pildīt solījumus par atalgojumu mediķiem un skolotājiem.

Ervīns Labanovskis: Ieviešot lielāku taisnīgumu!? Tas tiek realizēts samazinot IIN lielajām algām un palielinot sociālo nodokli tiem, kas nenopelna pilno algu, pakļaujot viņus lielākam nabadzības riskam, it sevišķi radošās profesijas?!

Kārlis Ķikuts: Es Jūs ļoti lūdzu pieiet Reira nodokļu sistēmai ar kritisku aci. Pēdējās divās nedēļās man;a burbulī, kurā ietilpst pašnodarbinātie u.c., uz kuriem šis attiecas, un šis ir TOP temats. Kā ir iespējams pieņemt kaut ko tik lielu, mums neprasot?

Progresīvie: Pētniece Rūta Zilverte: Nodokļu reforma kā ar buldozeru brauc pa vājākajiem. [Min. sociālās iemaksas] vissāpīgāk skars vismazāk aizsargātos - nodarbinātos ar zemu kvalifikāciju, kuri nevar strādāt labi atalogu darbu.

Edmunds Cepurītis: Vismaz skaidri varam redzēt, ko “Jaunā Vienotība” saprot ar taisnīgumu. 2021 gada budžetā paredzēts nodokļu palielinājums tiem, kas pelna mazāk, vienlaikus īpaši samazinot nodokļus tiem, kas pelna ļoti daudz. Diemžēl ar šādiem plāniem labklājību celt nebūs iespējams.

Nenoliedzami aizvadītās nedēļas svarīgākais Latvijas politiskais notikums bija Valsts budžeta iesniegšana un skatīšana pirmajā lasījumā. Šī budžeta “garu” precīzi raksturoja jaunās paaudzes ekonomists antropologs Andris Šuvajevs. Uz Kariņa valdības finanšu ministra Jāņa Reira kārtējo biedēšanu, ka budžeta deficīts esot “slogs, kas būs jāatdod nākamajām paaudzēm” Šuvajevs šīs “nākamās paaudzes” vārdā atbildēja: Valdības komunikācija par budžetu ir dusmu raisoša. Vai var, lūdzu, pārtraukt biedēt iedzīvotājus par nākotnes parāda slogu? Tas nebūs nekāds slogs, ja investīcijas veicinās izaugsmi un šāda retorika motivē iedzīvotājus atlikt tēriņus: recesija ieilgs.

Igors Kļaviņš: Reirs laikam nevar iedomāties kā ir ieguldīt ar atdevi, skaidrs, ka nav strādājis privātajā sektorā.

Andris Šuvajevs:Svarīgi neaizmirst, ka novājinātā veselības aprūpes sistēma ir tiešas sekas pēdējās dekādes fiskālā konservatīvisma politikai. Tā ir zināma veida kognitīva disonanse balsot par galēja centrisma partijām un tagad brīnīties par to, ka mums nav pietiekams medicīnas personāls.

Uz šīs Kariņa kritikas fona savu vārdu teica arī Ēriks Stendzenieks: Ne jau Gobzems ir ģeniāls. Jūs - pie varas esošie - esat pazaudējuši ņuhu, ožu un poņu. Nekaunība un savas neievainojamības un nesodāmības izjūta? Check. Uz jūsu fona pat infuzorija - tupelīte būtu premjers.

Jānis Baltiņš: Nu, stāsti! Kas notika, ka pēkšņi "piš, ka valsti vada lielāki kretīni"? Krietno daļu no kretīniem, pat nenoraustot plakstiņu, tu pats personīgi iestūmi tur, no kurienes šis viss sūds turpinās joprojām. Tāpēc jau arī jautājumi: kas nu notika? kā nokļūst pie valstiskām atklāsmēm?

Ēriks Stendzenieks: Nekas nav salīdzināms ar šobrīdējo. Notiesātais Bondars vada Finanšu un budžeta komisiju, vai komiteju, pofig. Tiesājamais Jurašs - Tieslietu un juridisko komisiju. Tiesājamais Zakatistovs ir parlamentārais sekretārs. Tiesājamais Artuss vada Cilvēktriesību komisiju, vai komiteju.

Beigas Stendzenieks neizturēja un sevi pieteica kā potenciālais Valsts prezidents: Tā kā man šobrīd ir nedaudz brīva laika, labprāt būtu Latvijas Republikas prezidents.

CV - zemāk.

Lasīt augošā secībā.

-----

Un, kāds būtu Tavs ideālais Latvijas Prezidents?

Diezgan labi fotografēju. Zinu fontus un atstarpes starp burtiem. Zinu Adobe Illustrator. Adobe Photoshop. Montāža? Protams. Krāsu korekcija - sure.

Māku rakstīt tekstus. Pilnībā pārvaldu skaņu studijas procesu. Māku atlasīt aktierus. Labi runāju diskusijās tiešajā ēterā. Izbaudu iespēju par sevi ļauni pasmieties. Māku 3 sekundēs nodibināt saikni ar auditoriju. Varu uzbraukt ikvienam, ne no viena neesmu finansiāli vai kā citādi atkarīgs. Varu atspert ar kāju durvis Prezidenta kancelejā. Varu pasūtīt jebkuru Eiropas regulu, ja tā iiet šķērsām Latvijas interesēm. Diezgan labi zinu Latvijas vēsturi un ir viedoklis par tās nākotni. Māku no galvas gan "Saule Pērkons Daugava", gan Kraftwerk "Autobahn". Tekoši zinu latviešu, angļu un krievu valodas, ieskaitot senangļu "thou shalt not" un senkrievu, tipa "воевода всея Руси". Tā, tīri ķirsītim uz tortes: Esmu gājis mūzikas skolā,. spēlējis čellu un man ir absolūtā dzirde. Nu gan viss. Un kādu Jūs vēlētos redzēt Latvijas prezidentu? Paldies.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā