Azartspēļu jumtotāju pirtslotas lapa, kas pielipusi pie Zuzāna partijas muguras

“Šodienas budžeta komisijā “Attīstībai/Par” kārtējo reizi parādīja, ka bija, ir un būs par azartspēlēm gan Rīgā, gan reģionos! Ar M. Bondara gādību tika izgāzts likumprojekts, kur 2. lasījumā bijām iebalsojuši pašvaldību daudz lielāku teikšanu par spēļu zāļu slēgšanu savās teritorijās.” Šādu ierakstu sociālajā vietnē “twitter” 15. jūlijā ievietoja viens no JKP līderiem Gatis Eglītis.
Lai cik dīvainas izskatītos partijas “Attīstībai” laulības ar “Kustību “Par!”” un partiju “Progresīvie”, tagad viņus visus vieno azartspēļu jumtotāju nepievilcīgais gredzens (birka) ©Bens Latkovskis

Cita JKP Saeimas deputāte Anita Muižniece 19. jūlija izdevumā “Delfi” publicēja rakstu “Spēlmaņi politikā jeb “Zuzāna gājiens ar zirdziņu””, kura ievadrindkopā atkārtots gandrīz tas pats: “Mārtiņa Bondara vadītajā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā ar "laipnu" "Attīstībai/Par!" gādību tika izgāzts likumprojekts, kur 2. lasījumā Saeima bija paredzējusi daudz lielāku teikšanu par spēļu zāļu slēgšanu savās teritorijās pašvaldībām. Pašvaldības jau 15 gadus cīnās, lai pašas varētu izlemt, kur būt zālēm un kur ne. Tomēr tagad ir radīta sarežģīta sistēma, ar kuras palīdzību cīnīties pret simtiem zāļu ir ārkārtīgi grūti, ja ne neiespējami.”

Gaidāmās Rīgas domes (RD) vēlēšanas tikai pirmajā brīdī šķiet lokāla Rīgas politiska sacensība, kur balvā ir “Rīgas atslēgas”. Tā vienlaikus ir visaptveroša socioloģiskā aptauja, kura reālajā laikā parāda esošo spēku samēru.

Šo vēlēšanu rezultāti nevarēs neatstāt iespaidu uz situāciju Saeimas valdošajā koalīcijā, kur šobrīd valda nosacīts spēku līdzsvars. Pagaidām šo līdzsvaru neviens nevēlas izjaukt, taču viss var mainīties pēc 29. augusta. Īpaši, ja būs stipri liela rezultātu izkliede. Šoreiz ārpus iekavām atstāsim KPV LV gaidāmo likteni, ja partijai neizdosies pārvarēt 5% barjeru, un ZZS pozīcijas, ja tai 5% barjeru izdosies pārvarēt. Parunāsim par sāncensību starp diviem politiskajiem spēkiem, kuri pēc iepriekšējām Saeimas vēlēšanām bija ieguvušas visjaudīgāko politisko “draivu”. Es domāju JKP un AP+Progresīvie (APP).

Uz vēlēšanām politiķiem vissvarīgāk ir pareizi nopozicionēties. Nav pat tik svarīgi, ko šie politiķi runā un dara, svarīgi ir kā viņi izskatās, un vai šis tēls atbilst pozicionējumam. Atcerēsimies, cik sekmīgi pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām pozicionējās JKP un KPV LV, un cik neveiksmīgi, lai neteiktu muļķīgi - ZZS. Tagad uz RD vēlēšanām partijām atkal jāveido savs tēls. Gluži kā ikvienam pirms iziešanas uz kādu svarīgu pasākumu - kādu veidot frizūru, ko vilkt mugurā, kādas kurpes izvēlēties, aksesuārus un kā tas viss kopā izskatīsies.

APP, izmantojot administratīvo resursu, savu kampaņu sāka ar Tērbatas ielas pārveidi par gājēju ielu. Tādējādi viņi pozicionējas kā politisks spēks, kurš iemieso sevī jaunās, modernās pilsētvides vēsmas. Viņi it kā saka vēlētājiem - mēs esam moderni un stilīgi. Tas bez šaubām ir ļoti spēcīgs politisks gājiens, jo būt moderniem un stilīgiem pēc būtības grib visi (pat ja šī jaunā mode ne visiem iet pie sirds). Problēma tik tā, ka šī niša jau aizņemta. Tāpat kā ballē neviens negrib, lai vēl kādam būtu tāds pat tērps kā viņam, tā arī uz vēlēšanām katram jāatrod kaut kas savs.

Ja pērn nosacīto parādi komandēja JKP, un viņu triumfa mirklis bija decembrī pieņemtās ASV sankcijas, tad sākoties “kovidam” un tā dēvētajai reģionālajai reformai priekšplānā izvirzījās AP ar saviem ministriem Juri Pūci un Ilzi Viņķeli. Abiem šiem politiķiem ir milzīgs nelabvēļu skaits, bet politikā vienmēr jāatceras Šlesera frāze: Nav svarīgi, cik cilvēku par mani nebalsos, svarīgi ir, cik par mani balsos. Citiem vārdiem, ja 60% par tevi nekādā gadījumā nebalsos, bet 20% balsos tieši par tevi un nevienu citu, tad tas jau ir pieklājīgs politiskais kapitāls. Lai cik daudziem AP “dzeltenie” riebtos, ir pietiekoši liela viņu atbalstītāju daļa, par ko liecina arī nesen publicētie SKDS aptauju dati.

Taču APP ir kāda vājā vieta. Runa ir par jau pieminēto šīs apvienības ciešo saistību ar azartspēļu un ātro kredītu biznesu. Patiesību sakot, jārunā pat par daudz plašāku, visai šaubīgu biznesa modeli, kuru iemieso tādas kolorītas un sabiedrībā labi zināmas figūras kā Edgars Jaunups un Māris Martinsons, viņš arī pazīstams kā Kvadrāts.

Ikviens cenšas atkārtot tās pašas darbības, kuras viņam ir nesušas augļus iepriekš. JKP cīņa pret ZZS bija viņiem ļoti sekmīga iepriekšējās Saeimas vēlēšanas. Ja šajās RD vēlēšanās JKP par galveno pretinieku atkārtoti izvēlētos ZZS, tad tas izskatītos tikpat muļķīgi kā vasarīgā ballītē ierasties tajā pašā tērpā, ar kuru biji Ziemassvētku pasākumā. Tāpēc jāizvēlas cits, konkrētajai situācijai piemērotāks pretinieks. Tāds, kuru uzvarēt ir vērts.

Ja RD vēlēšanās triumfētu APP, un viņi iegūtu apmēram tik daudz vietu, cik paredz jau minētā aptauja, tad JKP pretenzijas uz līderību Saeimas vadošajā koalīcijā kļūtu stipri apdraudētas. Tāpēc galvenais uzdevums ir neitralizēt APP uzņemto tempu. Ja izdotos pārpozicionēt (kaut vienas vēlētāju daļas acīs) APP par Zuzāna partiju un azartspēļu galveno jumtotāju, tad uzdevums būtu vismaz daļēji izpildīts. Tā arī ir galvenā ideja, kuru cenšas iedvest skatītājiem JKP mēra kandidāte Linda Ozola savā reklāmas rullītī, kurš plaši tiek izplatīts publiskajā telpā. Zīmīgi, ka šajā rullītī izmantota tā pati bilde, kuru regulāri pie dažādiem ķengu rakstiem liek klāt portāls “pietiek.com”, kur Bondars kopā ar AP frakcijas līderi Danielu Pavļutu nofotografēts visai nepievilcīgā gaismā.

APP situāciju papildus sarežģī gan tas, ka viņi (vismaz Bondara & Co spārns) nemaz necenšas slēpt šo savu “ āža kāju” (par ko liecina konkrētais balsojums Saeimas komisijā), gan arī tas, ka viņu RD vēlēšanu saraksts ir politiski neviendabīgs. Vienā “listē” ir gan rūdīti “attīstībnieki”, kuri Vecrīgas kafejnīcās un Pierīgas pirtis sēdējuši kopā ar Jaunupu, Kvadrātu un šī loka biznesmeņiem, gan kreisi noskaņoti ideālisti, kuri svēti tic savai misijai pārveidot pasauli. Skaidrs, ka Bondaram & Co šie mūžīgie pārmetumi par atbalstu Zuzāna cilvēku likteņus graujošam biznesam ir kā pīlei ūdens, taču “pasaules uzlabotājiem” uz šiem pārmetumiem adekvāti reaģēt būs daudz grūtāk. Līdz ar to centieni identificēt APP kā Zuzāna partiju tikai pastiprināsies, vēlēšanām tuvojoties. Galvenais, ka nekas jau nebūs melots, un patiesība ir labākā līme, lai kāda birka pieliptu kā pirtsslotas lapa.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā