Zaļo digitālo sertifikātu Latvijā ieviesīs 15. jūnijā

Līdz brīdim, kamēr Latvijā tiks ieviests zaļais digitālais sertifikāts jeb, kā Eiropas Parlaments to risina saukt, “ES Covid-19 sertifikāts”, ir jāgaida četras nedēļas. Līdz tam nepieciešamības gadījumā var saņemt apliecinājumu par veiktu vakcināciju, un to iespējams izdarīt jau uzreiz pēc otras potes.
©Ekrānšāviņš

Zaļais digitālais sertifikāts, kas kalpos par pilnībā veiktu vakcināciju vai izslimotu Covid-19, Latvijā tiks ieviests 15. jūnijā, Neatkarīgajai atklāja Nacionālā veselības dienesta vakcinācijas projekta nodaļas komunikācijas koordinatore Ieva Stūre. Līdz tam, ja ir nepieciešams pierādīt pilnībā veiktu vakcināciju, ir jālūdz vakcinācijas veicējam izsniegt šādu apliecinājumu. Tā nav tā pati lapiņa, kurā ir atzīmēts vakcīnas saņemšanas laiks, vakcīnas veids un vakcīnas sērijas numurs, kuru pēc potes saņem. Pēc I. Stūres skaidrotā, apliecinājumu par pilnībā veiktu vakcināciju var saņemt uzreiz pēc otrās potes vai “Janssen” gadījumā - pēc pirmās potes. Savukārt, ja vajadzība pēc šāda apliecinājuma rodas vēlāk, tad par tā saņemšanu ir jāsazinās ar vakcinācijas veicēju.

I. Stūre gan uzsver, ka

apliecinājums par veiktu vakcināciju nav universāls dokuments, kas atver ceļotājiem visas durvis.

Ceļotājiem ir jārēķinās ar ieceļošanas prasībām katrā valstī. Neskatoties uz veiktu vakcināciju, iespējama situācija, ka, iebraucot kādā valstī, tiek prasīts uzrādīt negatīvu Covid-19 testu, doties pašizolācijā utt. Turklāt prasības laika gaitā var mainīties. Tāpēc pat vakcinētām personām pirms ceļojuma ir jāpārliecinās, kādas ir prasības ieceļošanai katrā konkrētā valstī. Arī Latvijā joprojām ir aizliegts ceļot nebūtisku iemeslu dēļ.

Veselības ministra padomniece Lāsma Bindere atklāja, ka pašlaik norit darbs pie iedzīvotājiem daudz ērtākiem gan nacionāliem, gan Eiropas līmeņa risinājumiem. No 1. jūnija vakcinācijas apliecinājumu lietošanai Latvijā vakcinētie un Covid-19 pārslimojušie iedzīvotāji varēs iegūt tiešsaistē, bet no 15. jūnija šie apliecinājumi jau kļūs par daļu no ES digitālā zaļā sertifikāta.

Eiropas Parlaments par ES Covid-19 sertifikātu sprieda aprīļa beigās, vienojoties, ka tas būs dokuments (digitālā vai papīra formātā), kas apliecinās, ka persona ir vakcinēta pret koronavīrusu vai arī ka viņai ir nesens negatīvs testa rezultāts, vai arī ka ir atguvusies no infekcijas. Tomēr ES Covid-19 sertifikāti nedrīkst kalpot kā ceļošanas dokuments vai kļūt par priekšnoteikumu, lai izmantotu tiesības uz brīvu pārvietošanos, uzsvēra EP deputāti.

Sertifikāti būs jāverificē, lai novērstu krāpšanu un viltošanu, un jāpārbauda arī dokumentā iekļauto elektronisko zīmogu autentiskums. Personas datus, kas iegūti no sertifikātiem, nevarēs uzglabāt galamērķa dalībvalstīs, un ES līmenī netiks veidota centrāla datu bāze. Iestādes, kas saņems un apstrādās šos datus, būs publiski zināmas, lai iedzīvotāji varētu izmantot savas tiesības uz datu aizsardzību saskaņā ar Vispārīgo datu aizsardzības regulu.

Pašreizējie atvieglojumi vakcinētājiem

Pilnībā vakcinētām personām jau pašlaik ir atsevišķas priekšrocības. Piemēram, Islande kopš marta vidus ļaus iebraukt valstī visiem ceļotājiem, kas var pierādīt, ka viņi ir vakcinēti pret Covid-19.

Kipra vakcinētiem ārvalstu viesiem ļauj iebraukt valstī bez nepieciešamības uzrādīt negatīvu Covid-19 testa rezultātu vai ievērot karantīnu. Šī kārtība ir spēkā ceļotājiem no 65 valstīm, tai skaitā no Latvijas.

Savukārt Latvijā pret Covid-19 vakcinētie var neievērot mājas karantīnu un pašizolāciju, kā arī var neveikt rutīnas testus darba vietās. Tāpat 15 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas var neievērot pašizolāciju, ierodoties Latvijā no Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācijas vai Apvienotās Karalistes. Pašizolācija atgriežoties Latvijā, joprojām ir jāievēro cilvēkiem, kuri būs bijuši trešajās valstīs. Šāds nosacījums joprojām ir spēkā, jo daļā šo valstu izplatās jauni vīrusa paveidi un ļoti svarīgi ir nepieļaut šo celmu izplatību Latvijā.

Vakar valdība nolēma, ka vakcinētas personas varēs tikties vienā telpā, nelietojot mutes un deguna aizsegus un neievērojot distancēšanās prasības, ja cilvēku skaits nepārsniedz 20 un visi ir vakcinēti. Veselības ministrija norāda, ka pēc šī principa var atsākt strādāt amatieru mākslas un amatieru sporta kolektīvi. Šie atvieglojumi neattiecas uz lielākiem pasākumiem, kuros pulcētos vairāk nekā 20 cilvēki, un grupām, kas nav pastāvīgas.

L. Bindere pieļāva, ka no 1. jūnija varētu atļaut sniegt individuālos pakalpojumus, ievērojot atbilstošas epidemioloģiskās drošības prasības. Piemēram, darbu varētu atsākt vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši kosmetologi, masieri u.c. Šis atvieglojums gan stātos spēkā tad, ja būtiski palielinātos vakcinēto skaits pret nevakcinētajiem. Savukārt no 3. līdz 15. jūnijam pie nosacījuma, ja vakcinācija būs sasniegusi 50% iedzīvotāju un uzlabosies epidemioloģiskā situācija, plānoti vēl plašāki atvieglojumi, piemēram, kultūras, izklaides, sporta pasākumu, konferenču un mācību, ēdināšanas iekštelpās, skaistumkopšanas, fitnesa, labsajūtas u.c. pakalpojumu pieejamībā. Tāpat organizēti tikties varētu vakcinētas personas, apmeklējot sociālās aprūpes namus, ieslodzījuma vietas vai ārstniecības iestādes.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā