Kā pieteikties vakcinācijai un tikt pie vēlamās vakcīnas?

Pirmdien, 3. maijā, vakcinēties varēs ikviens, kurš to vēlas. Tā kā vakcinācijas avīze kavējas un šobrīd nav precīzi zināms, kāda informācija tajā būs ietverta, Neatkarīgā skaidro, kā pieteikties vakcinēšanai, kā atrast piemērotāko vakcinācijas vietu un kā tikt pie tīkamākās vakcīnas.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Atšķirībā no līdzšinējās kārtības, sākot ar 3. maiju pieteikšanos vakcinācijai nekavēs vairs nekāda birokrātija. Nevajadzēs pierādīt savu piederību kādai prioritārai grupai, nevajadzēs nekādas izziņas no ģimenes ārsta vai no darba devēja. Atliks vien pieteikties vakcinācijai. Un tas tiešām ir jādara, jo dzīvo rindu, kādas tika organizētas pirms pāris nedēļām, vairs nebūs. Vismaz tuvākā laikā noteikti ne. Vakcinēšanās notiks tikai ar iepriekšēju pierakstu. Pieteikties vakcinācijai, tāpat kā iepriekš, var vietnē manavakcina.lv, pa tālruni 8989 vai pie sava ģimenes ārsta. Un to var izdarīt kaut vai tūlīt, vai arī vēlāk. Savukārt vakcinācijas vietu un laiku tie, kuri neietilpst nekādā prioritārā grupā, varēs izvēlēties, tikai sākot no 3. maija. Konkrētu vietu un laiku var izvēlēties, gan piezvanot pa tālruni 8989 (kad to izdosies sazvanīt), gan vietnē manavakcina.lv. Un tas ir jādara arī tiem, kuri jau ir reģistrējušies vietnē manavacina.lv vai pa tālruni 8989. Tiem, kuri vēlas vakcinēties pie ģimenes ārsta, par konkrētu laiku un vietu jāvienojas ar savu ģimenes ārstu.

Vakcinācijas norise

    1. Jāatver vietne manavakcina.lv (un jāaizpilda pieteikums vakcīnai, ja tas vēl nav aizpildīts) vai jāpiezvana pa tālruni 8989.
    2. Jāizvēlas vakcinācijas vieta un jāatzīmē (vai jāpasaka) sev vēlamais laika intervāls.
    3. Jāsagaida sistēmas apstiprinājums (sms/e-pasts).
    4. Jāierodas vakcinēties uz izvēlēto vietu un apstiprināto laiku.

ViVaT velti meklēt internetā

Pirms divām nedēļām veselības ministrs Daniels Pavļuts lepni paziņoja, ka jaunā integrētā sistēma ViVaT ir gatava un tā ļauj ikvienam, kuram tobrīd ir atvērta prioritārā grupa, pašam izvēlēties vēlamo vakcinācijas vietu un laiku. Diemžēl daži šo ziņu pārprata. Proti, meklēja internetā vietni vivat.lv, un to neatrada. Pareizāk sakot atrada, bet ne saistībā ar vakcināciju. Īstenībā nevajag meklēt ViVaT, bet gan doties uz manavakcina.lv, jo tieši šajā vietnē notiek reģistrēšanās un vēlamās vietas un laika izvēle. ViVaT ir instruments, kas saslēdz kopā visas nepieciešamās sistēmas un nodrošina funkcionalitāti.

Ekrānšāviņš

Lai reģistrētos manavakcvina.lv, ir nepieciešama autorizācija ar internetbanku vai e-parakstu. Nonākot vietnē, uzreiz būs skaidrs, vai jau ir iespēja izvēlēties vietu un laiku. Ja tāda ir, tad parādīsies iespējamās vakcinācijas vietas tajā apkārtnē, kas ir norādīta kā vēlamā. Ja vakcinācija nav pieejama tekošajā nedēļā izvēlētajā apkārtnē, var paklikšķināt uz priekšu un palūkoties, vai ir kāds brīvs laiks nākamajā nedēļā. Ja visi laiki piedāvātajās vietās ir pilni, var meklēt citas vietas, ierakstot meklētājā, piemēram, Rīga, Talsi, Jelgava utt. Kad atrasts vēlamais laiks, tajā jāieklikšķina, un sistēma pati piereģistrēs. Vakcinācijas punktu karte atrodama gan manavakcina.lv, gan arī šeit.

Ja ir izvēlēts konkrēts laiks, bet kaut kādu iemeslu dēļ nākas pārlikt vakcināciju, piemēram, nav iespējas nokļūt uz šo vakcināciju vai arī ir parādījusies kāda labāka vieta vai laiks vakcinācijas kalendārā, no esošā vakcinācijas pieraksta var atteikties un pieteikties citā laikā.

Ja vakcinācijas laiki pilni?

Ko darīt, ja visās vakcinācijas vietās visi laiki ir pilni? Mans padoms, ielūkoties manavakcina.lv vēlāk, jo, tā kā atteikšanās ir ērta, daļa cilvēku mēdz mainīt vakcinācijas pierakstu. Tad pēkšņi var atbrīvoties kāds laiks. Pieņemu, ka iesākumā brīvo pierakstu laiku meklēšana būs kā medības, kurās kādam veiksies labāk, kādam sliktāk.

Kad vakcinācijas pieraksts ir veikts, sistēma atsūta e-pastu un īsziņu, ka vakcinācija ir apstiprināta. Tuvojoties vakcinācijas laikam, vakcinējamais saņems atgādinājumu par vakcināciju.

Kā tikt pie sev tīkamās vakcīnas?

Lai gan Veselības ministrija un Vakcinācijas projekta birojs (tagad vakcinācijas nodaļa NVD) vienmēr ir uzsvēruši, ka vakcīnu nav iespējams izvēlēties, neviens nevar piespiest vakcinēties ar tādu vakcīnu, ko negribat. Veicot pierakstu vakcinācijai konkrētā laikā manavakcina.lv vai pa tālruni 8989, nav iespējams uzzināt, tieši ar kuru no vakcīnām notiks vakcinēšana. Pēc veselības ministra Daniela Pavļuta teiktā, tikai tādā gadījumā, ja vakcinācijas kabinetā vakcinācijas brīdī ir pieejamas dažādu ražotāju vakcīnas, var izvēlēties sev tīkamāko.

Ja tomēr gribas noteiktu vakcīnu, tad vienkāršākais veids ir piezvanīt uz izvēlēto vakcinācijas vietu un pajautāt, ar kādu vakcīnu potēs. Tāpat var ielūkoties atvērtajos datos un apskatīties, ar kādu vakcīnu konkrētajā vakcinācijas vietā ir veiktas potes. Tikai jārēķinās, ka šie dati ir sakārtoti pēc vakcinētājiem, nevis vietām, respektīvi, nav atrodams, piemēram, masu vakcinācijas centrs Ķīpsalā. Turklāt informācija ir iegūstama ar vienas dienas nobīdi. Tas nozīmē, ka konkrētā vakcīna var arī nebūt vairs pieejama konkrētajā vietā.

Kā notiek vakcinācija?

Dodoties uz vakcināciju, līdzi jāņem pase vai ID karte. Tiek rekomendēts ņemt līdzi arī potēšanas pasi, ja tāda ir.

Vēlams ierasties kādas 10 minūtes pirms nozīmētā laika, jo pirms potēšanās tiks veikta reģistrācija un notiks konsultācija ar ārstu. Būs arī jāizpilda anketa (vai nu individuāli, vai kopā ar ārstu vai ārsta palīgu). Ja ir kādi neskaidri jautājumi par vakcīnu vai blakusparādībām, tos varēs uzdot mediķim. Un tikai tad varēs doties pēc potes. Lai paātrinātu vakcinēšanās procesu, vēlams uzģērbt tādas drēbes, lai varētu viegli atbrīvot no apģērba plecu. Pēc potes vakcinētājs iedos lapiņu, uz kuras ir uzrakstīts, ar kādu vakcīnu potēts un kad jāierodas pēc otras potes. “AstraZeneca” vakcīnai otra pote parasti ir pēc diviem līdz trim mēnešiem, “Moderna” un “Pfizer/BioNTech” - pēc 21 dienas. Savukārt, potējoties ar “Janssen” vakcīnu, ir vajadzīga tikai viena pote.

Kādu reakciju gaidīt pēc potes?

Parastās reakcijas pēc vakcīnas injekcijas it apsārtums, pietūkums, sāpes vakcinācijas vietā, paaugstināta temperatūra, drebuļi, nogurums. Lai mazinātu simptomus, iesaka lietot paracetamolu. Taču nekas no tā var arī nebūt vai arī būt netipiska reakcija. Ja tāda ir, par to jāziņo savam ārstam vai šeit.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā