Ar Ogres mēra svētību esot notikusi neatļauta pulcēšanās

Ar Ogres mēra Egila Helmaņa (Nacionālā apvienība) un viņa protežē Mārča Zaneripa svētību Krapes skolā esot notikusi neatļauta pulcēšanās, pārkāpjot Ministru kabineta rīkojumā Nr. 655 noteiktos aizliegumus saistībā ar pandēmiju, liecina Valsts policijā iesniegtie dokumenti.
Valsts policija solījusi vērtēt, cik likumīga bijusi ārkārtas situācijā Ogres mēra Egila Helmaņa sasauktā sapulce Krapes skolā ©Ģirts Ozoliņš/F64

Tādējādi var secināt, ka šā gada janvārī Ogres novadā neatļauta pulcēšanās bija kļuvusi par ierastu praksi pat visaugstākajā novada pārvaldes līmenī.

Mēra runa un svinības

Krapes skolas izglītības pakalpojuma sniedzēja SIA “Izglītības un attīstības centrs Universum” valdes priekšsēdētājs Andis Apsītis šā gada 28. janvāra iesniegumā Valsts policijai apraksta sekojošu viņam pakļautā darbinieka novēroto un fiksēto neatļautās pulcēšanās gadījumu Ogres novada Krapes kolā: “Andrejs Pisarevs (Krapes skolas izglītības kvalitātes vadītājs), kurš ieradās Krapes skolā 25. janvāra rītā ap plkst. 8.30, video un foto veidā fiksēja ieradušos darbinieku pulcēšanos ārpusē pie skolas trepēm, kur uzrunu teica E. Helmanis (domāts Ogres mērs Egils Helmanis). Pēc viņa uzrunas M. Zanerips (domāts no Krapes skolas projektu vadītāja amata atbrīvotais Mārcis Zanerips, E. Helmaņa protežē, abi kopā startējuši iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās no Nacionālās apvienības saraksta) ar viņu (E. Helmani) aizgāja nostāk uz atsevišķu sarunu. Pēc E. Helmaņa došanās prom no Krapes skolas darbinieki un daļa vecāku, kas bija ieradušies, iegāja skolas ēkā un veica pulcēšanās aktivitātes, neievērojot Covid-19 noteikumus, daudzi nelietoja sejas maskas/aizsegus, ilgstoši atradās tuvāk par 2 metriem, kopīgi lietoja ēdienu, svinēja dzimšanas dienu skolotājai. Šī pulcēšanās notika līdz aptuveni pulksten 11.00.”

Administratīvā lieta

Ekrānšāviņš

Kā iesniedzēju informējusi Valsts policijas Rīgas reģiona Salaspils iecirkņa kārtības policijas nodaļas priekšniece Enija Kalniņa, balstoties uz iesniegumā minēto notikumu “iespējamu nelikumīgi sapulces rīkošanu 2021. gada 25. janvārī plkst. 8.30 Krapes skolā - Universum (Ogres novadā, Krapes pagastā, Krapē), ko organizēja Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis,

informējam, ka 2021. gada 31. martā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Salaspils iecirknī par iepriekš minēto faktu tika pieņemts lēmums par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu” par iespējamo Ministru kabineta rīkojuma normu pārkāpšanu.

Ierastā prakse

Jāatgādina, ka mēnesi pēc neatļautās pulcēšanās Krapes skolā šī gada 25. februārī Ogres novada pašvaldības dome lēma par Ogres pašvaldības policijas priekšnieka Uģa Ulmaņa un viņa vietnieka Ērika Diča atstādināšanu no amata. Par abu pašvaldības policijas vadītāju vēlmi Covid-19 laikā neatļauti mieloties Ogres kafejnīcā “Rush Cafe” televīzijas raidījumam “Bez tabu” bija pavēstījis kāds vietējais ziņotājs. Televīzijas žurnālistiem bija izdevies nofiksēt kā pie viena no galdiņiem kafejnīcā iegādāto pusdienu maltīti ieturēja Ogres policijas vadība U. Ulmanis un Ē. Dičs. Abi paēduši, bet sarunās ar žurnālistiem neesot ielaidušies un arī vairījušies atbildēt, kādu piemēru sabiedrībai viņi demonstrē ar savu rīcību. Nesmukums kļuva publisks 13. februārī. E. Helmanis, atbalstot Ogres domes lēmumprojektu par abu pašvaldības policijas amatpersonu atstādināšanu, retoriski vaicāja, kā pašvaldības policija tagad varēs prasīt, lai citi ievēro sabiedrisko kārtību, ja paši neievēro valstī noteikto kārtību. Tobrīd neviens no domes sēdē klātesošajiem nepavaicāja pašam E. Helmanim, kā uz “Rush Cafe” paēdušo policistu fona izskatās viņa organizētā sapulce Krapes skolā un šajā saistībā iespējamie Ministru kabineta noteikumu pārkāpumi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā