200 eiro pabalstu saņems arī priekšlaikus pensijā aizgājušie

Aprīlī visi vecuma pensionāri un citi iedzīvotāji, kuri saņem pensijas, saņems vienreizēju 200 eiro pabalstu. Pirmās pabalstu izmaksas pensionāriem un personām ar invaliditāti ir veiktas jau šodien, 1. aprīlī.
ATBALSTS. Aprīlī kopā ar ikmēneša pensiju seniori un cilvēki ar invaliditāti saņems vienreizēju pabalstu ©Ilze Zvēra/F64

Vienreizējo 200 eiro pabalstu izmaksās neatkarīgi no tā, vai persona ir nodarbināta. Uz vienreizējo pabalstu nevar vērst parādu piedziņu un ieturējumus, un no tā netiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Seniori pelnījuši

Tieši pensiju saņēmējiem šajā laikā ir radušies papildu tēriņi dezinfekcijas līdzekļu un sejas aizsargmasku iegādei, uzskata labklājības ministre Ramona Petraviča, norādot, ka šis ir gaidīts atbalsta pasākums tai sabiedrības daļai, kura jau gadu pacietīgi ievēro ar Covid-19 saistītos ierobežojumus un kurai mēnešiem ilgi ir ierobežota tikšanās ar tuviniekiem. “Pandēmijas dēļ joprojām ir apgrūtināta pakalpojumu saņemšana un rodas papildu izdevumi ikdienas pamatvajadzību nodrošināšanai. Vienlaikus pieaug arī psihoemocionālā spriedze, jo mēnešiem ilgi senioriem ir ierobežota un nereti pat neiespējama palīdzības saņemšana no bērniem vai radiniekiem,” uzskata ministre.

Lai arī sākotnēji bija diskusija, vai visiem pensiju saņēmējiem izmaksāt vienreizējo pabalstu neatkarīgi no pensijas apmēra, tomēr politiķi vienojās, ka pašreizējā situācijā seniorus nevajadzētu dalīt pēc pensijas lieluma. Tāpēc šo vienreizējo pabalstu saņems pilnīgi visi seniori un citu pensiju saņēmēji.

Izmaksās pensijas saņemšanas dienā

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vienreizējo 200 eiro pabalstu izmaksās kopā ar ikmēneša pensiju vai pabalstu. Pirmie maksājumu saņems tie, kuriem izmaksas datums ir svētku diena, 5. aprīlis, jo jau 1. aprīlī ikmēneša maksājums kopā ar 200 eiro pabalstu nonāks saņēmēju kontos. Pārējie maksājumi tiks veikti aprīlī līdz 26. datumam.

Vienreizējo pabalstu izmaksās bez personas iesnieguma. Personām, kuras ikmēneša pensiju, atlīdzību vai pabalstu saņem dzīvesvietā, to piegādās bez maksas, bet pārējiem pārskaitīs uz kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontu, kurā tiek ieskaitīta pensija, atlīdzība vai pabalsts. No cilvēkiem, kuri ikmēneša pensiju, atlīdzību vai pabalstu saņem dzīvesvietā, papildu maksa par 200 eiro pabalsta piegādi netiks ieturēta.

Saņems arī izdienas pensionāri un priekšlaikus pensionējušies

Vienreizējs 200 eiro pabalsts saistībā ar Covid-19 izplatības dēļ izsludināto ārkārtējo situāciju tiks piešķirts tiem, kuri no 2021. gada 1. marta līdz ārkārtējās situācijas beigām ir Latvijā piešķirtās vecuma, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēji. Tiesības uz šo pabalstu būs arī tiem, kuri saņem atlīdzību par darbspēju zaudējumu, atlīdzību par apgādnieka zaudējumu vai arī ir valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēji.

Ja tiesības uz vienreizējo pabalstu 200 eiro apmērā radīsies pēc 2021. gada 1. marta, to bez personas iesnieguma izmaksās 30 dienu laikā no dienas, kad būs pieņemts lēmums par pensijas, atlīdzības vai pabalsta piešķiršanu.

Vienreizējo 200 eiro pabalstu izmaksās neatkarīgi no tā, vai persona ir nodarbināta un vai aizgājusi pensijā priekšlaicīgi.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprīlī izmaksās vienreizēju pabalstu arī tiem cilvēkiem, kam ir izdienas pensija, taču tikai tad, ja viņi sasnieguši vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, bet vecuma pensija nav piešķirta. Tāpat 200 eiro saņems arī tie, kam ir tiesības uz bērna ar invaliditāti kopšanas pabalstu un pabalstu personām ar invaliditāti, kurām nepieciešama kopšana.

Uz vienreizējo pabalstu nevar vērst parādu piedziņu un ieturējumus, un no tā netiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Lai atbalstu nenovirzītu parādu dzēšanai, atbalsta saņēmējam jāinformē tiesu izpildītājs, norādot kontu, kurā atbalsts tiks ieskaitīts. VSAA izziņas šim nolūkam nav jāpieprasa.

Ja gadījumā kāds, kuram ir tiesības saņemt vienreizējo pabalstu 200 eiro apmērā, to nebūs saņēmis līdz aprīļa beigām, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aicina sazināties, zvanot pa tālruni 64507020 vai rakstot konsultacijas@vsaa.gov.lv

UZZIŅA

Vienreizēju pabalstu 200 eiro apmērā izmaksās Latvijā dzīvojošām personām, kuras laikposmā no 2021. gada 1. marta līdz ārkārtējās situācijas beigām saņem Latvijas:

  • vecuma pensiju (tai skaitā priekšlaicīgi);
  • invaliditātes pensiju;
  • apgādnieka zaudējuma pensiju;
  • speciālo valsts pensiju;
  • atlīdzību par darbspēju zaudējumu;
  • atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;
  • valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu;
  • izdienas pensiju, ja ir sasniegts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais vecums, taču vecuma pensija nav piešķirta.

Personas, kurām izmaksā bērna ar invaliditāti kopšanas pabalstu vai pabalstu personām ar invaliditāti, kurām nepieciešama kopšana.

Avots: Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā