Sola, ka lielie vakcinācijas centri darbu sāks Lieldienās

Lielie vakcinācijas centri sāks darboties, tiklīdz Latvijā saņemto vakcīnu apjoms būs lielāks nekā esošās Latvijā pieejamās vakcinācijas jaudas jeb 55 000 vakcinācijas reižu nedēļā, norāda Veselības ministrija.
VAKCINĒS. Vakcinācija pret Covid-19 daļēji pārcelsies no slimnīcām uz lielajiem vakcinācijas centriem. Svarīgākais, kā šis process tiks saplānots, par ko joprojām sabiedrībā valda skepse ©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Lai arī izziņota lielo vakcinācijas centru darbība, realitātē pašlaik vēl nav skaidri zināms, kad tie sāks darbu, līdz ar to masveida vakcinācijas centru darbību aptumšo iedzīvotāju skepse, vai patiešām šo plānu izdosies sekmīgi īstenot.

Lielie vakcinācijas centri vēl top

Veselības ministrija nupat izziņojusi liela mēroga vakcinācijas centru darbības sākumu, tomēr pagaidām vēl nav zināms, kad šie centri sāks savu darbu. Vakcinācijas projekta vadītāja Eva Juhņēviča pirmdien stāstīja, ka liela mēroga vakcinācijas centrus plānots atvērt jau uz Lieldienu brīvdienām, tomēr par gala lēmumu “mēs informēsim rīt vai parīt, pēc ražotāja apstiprinātajām piegādēm uz šo nedēļu”. Tas ir saistīts ar vakcīnu piegādēm, bet ne tikai, jo līdz šim pat pie esošām Covid-19 vakcīnām spēja savakcinēt visus, kuri to vēlas, nebija pietiekami augstā līmenī. Līdzšinējā jauda, kad vakcināciju nodrošina ģimenes ārsti, privāto pakalpojumu sniedzēji un slimnīcas, bija 55 000 vakcinācijas reižu nedēļā. Turpmāk, kad sāks darbu vakcinācijas centri, šo jaudu plānots palielināt līdz 100 000 līdz 150 000 vakcinācijas reižu nedēļā.

Pagājušās nedēļas valdības sēdē veselības ministrs Daniels Pavļuts atzina, ka Covid-19 masu vakcinācijas centri līdz aprīlim būs gatavi sākt darbu, taču tagad marta pēdējās dienās simtprocentīgas skaidrības par to vēl nav. Plānots, ka pirmā līmeņa vakcinācijas centri, kas atradīsies izstāžu centrā “Ķīpsala” un konferenču centrā “ATTA Centre”, būs pabeigti līdz 31. martam.

Vakcinācijas centri trīs līmeņos

Pašlaik Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests ir līgumu slēgšanas procesā ar visām iesaistītajām pašvaldībām, kā arī vakcinācijas veicējiem, lai liela mēroga vakcinācijas centri varētu veiksmīgi nodrošināt savu darbu. Vakcinācijas centri ir sadalīti trīs līmeņos, faktiski pēc to izmēra.

A līmeņa centru telpas pārsniedz 5000 kvadrātmetrus, tiem būs vismaz 180 autostāvvietas, kā arī noteikta pieejamība no šā gada aprīļa sākumā līdz augusta beigām. Latvijā šādi centri būs Rīgā, un abi - uzņēmumu “RTU-BT 1” (Ķīpsalas halle) un “MORIENT IG” (jeb ATTA centrs) centri - ir izvēlēti pēc veiktās tirgus izpētes.

Rīgā būs arī seši mazāka apmēra centri - Nacionālajā sporta manēžā, Rīgas Centrāltirgus Gastro paviljonā, Rīgas 15. vidusskolā, Rīgas Kongresu namā, Rīgas Hanzas vidusskolā un Rīgas 19. vidusskolā. Vienlaikus tiks uzstādītas arī sešas vakcinācijas teltis. Tās atradīsies Uzvaras parkā, Rīgas 64. vidusskolā, Rīgas 84. vidusskolā, bērnu un jauniešu centrā “IK Auseklis”, Rīgas 63. vidusskolā un kultūras pilī “Ziemeļblāzma”.

B līmeņa centru telpas ir vismaz 1500 kvadrātmetrus plašas, ar vismaz 45 autostāvvietām, un arī tiem ir noteikta pieejamība līdzīgi kā A līmeņa centriem - līdz augusta beigām. Latvijā šādi centri būs 10 pilsētās - Rīgā un deviņās citās Latvijas pilsētās: Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā, Ventspilī. Centru konkrētas atrašanās vietas noteikušas pašvaldības. C līmeņa centri Latvijā tiek veidoti sarunu rezultātā ar pašvaldībām, un, kā norāda Veselības ministrijā, sarunas vēl turpinās. Apstiprinājums par pilsētu iesaisti un jau izvēlētajām vietām ir Alūksnē, Bauskā, Jaunolainē, Kuldīgā, Madonā, Olainē, Salaspilī, Saldū, Siguldā, Talsos, Tukumā.

Šīs pilsētas un vietas apstiprinātas, bet darbu sāks pēc vajadzības, kad vakcīnu apjoms un pieprasījums vakcinēties sasniegs ievērojamu apjomu šajās pilsētās.

Šobrīd turpinās dialogs ar vairākām pašvaldībām, piemēram, Babīti, Mārupi, Dobeli un citām, kur plānoti īstermiņa izbraukuma vakcinācijas punkti.

Vakcinācijas centri strādās, ja būs vakcīnas

Vakcīnu pieejamība Latvijā un vakcinēties gribētāju skaits - tie ir galvenie atslēgas vārdi, lai visu trīs līmeņu centri tiktu iesaistīti iedzīvotāju vakcinācijā. Šo centru darbība jānodrošina brīžos, kad līdzšinējās vakcinācijas jaudas ir par mazu, lai operatīvi nodrošinātu vakcināciju. Eva Juhņēviča norāda, ka viena vakcinācijas brigāde nodrošinās 400 vakcinācijas reizes nedēļā, strādājot astoņu stundu maiņās. Šādā vienā brigādē strādās ārstniecības personas, vakcinācijas veicējs un reģistrators.

Jāuzsver, ka vakcinācijas personāls šajos lielajos vakcinācijas centros ir jānodrošina vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem. To paredz apstiprinātais vakcinācijas process Latvijā un Nacionālā veselības dienesta izsludinātā vakcinācijas pakalpojumu sniedzēju atlase.

Piesaista jau esošus medicīnas centrus

Iepirkuma dokumentācijā Neatkarīgā izpētīja, ka piedalīties šajā atlasē - kurš tad veiks vakcināciju lielajos vakcinācijas centros - varēja ārstniecības iestādes. Tām, kuras izturēja atlasi, jāapņemas “nodrošināt Covid-19 vakcinācijas izbraukuma pakalpojumu sniegšanu atbilstoši normatīvajos aktos un Covid-19 vakcinācijas rokasgrāmatā noteiktajiem personu vakcinācijas nosacījumiem un noteiktajiem vakcinācijas pakalpojuma tarifiem, kā arī, organizējot Covid-19 vakcinācijas izbraukuma pakalpojumu sniegšanu, iestāde apņemas sadarboties ar pašvaldībām”. Pašlaik ir pieejams publiski arī šo iestāžu saraksts, kurā ir ap 50 dažādu medicīnas centru, piemēram, Rīgā tie ir desmit medicīnas centri (Dzelzceļa veselības centrs, SIA “Palīdzības dienests”, “Vizuālā diagnostika”, “Veselības centrs 4” un citi). Reģionos liela mēroga vakcinācijas centros pieteikušies strādāt ne tikai medicīnas centri, bet arī slimnīcas. Ārstniecības personas un medicīnas studentus, kuri interesējas par iesaisti un darbu vakcinācijas veikšanā lielajos vakcinācijas centros vai cita veida izbraukuma vakcinācijā nākotnē, Veselības ministrija aicina pieteikties pie konkrētiem vakcinācijas veicējiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā