Brīdinājums: Covid-19 vakcīnas internetā ir krāpniecība

Zāļu valsts aģentūra un Veselības inspekcija aicina būt piesardzīgiem un iegādāties zāles tikai licencētās interneta vietnēs. Visām Latvijā likumīgi strādājošām tiešsaistes aptiekām ir vienota pazīšanas norāde – logotips, ar kura palīdzību tiek apstiprināts, ka attiecīgā interneta aptieka darbojas likumīgi.
NEPĒRC zāles aizdomīgās vietnēs internetā vai no paziņām sociālajos tīklos, jo tā nav iespējams pārbaudīt zāļu drošumu un iedarbīgumu ©Oksana Džadana/ F64

Atbildīgās iestādes arī aicina neriskēt, mēģinot iegādāties vakcīnas pret Covid-19 aizdomīgās interneta vietnēs, jo šīs vakcīnas internetā vispār netiek tirgotas. Tātad, iespējams, tās var būt viltojums.

Drošu interneta aptieku var atpazīt pēc logo

Zāļu valsts aģentūras speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece skaidro, ka viltotas zāles ir neīstas zāles, kuras tirgotāji cenšas pārdot kā īstas vai reģistrētas zāles. Tās var saturēt nepareizu aktīvo vielu, nesaturēt to vispār vai to saturēt nepareizā daudzumā. Šādu produktu lietošana rada nopietnus veselības traucējumus vai tās pasliktināšanos. Zāļu valsts aģentūra arī aicina neriskēt ar savu veselību, mēģinot iegādāties, iespējams, viltotas vakcīnas pret Covid-19 dažādās interneta vietnēs, jo šīs vakcīnas internetā vispār netiek pārdotas.

Lai pasargātu sevi no krāpniekiem, zāles drīkst iegādāties tikai vispārējā tipa aptiekās, kā arī tiešsaistes aptiekās, kuru darbībai Latvijā izsniegusi licenci Zāļu valsts aģentūra, un jāņem vērā, ka tiešsaistes aptiekās tirgo tikai bezrecepšu zāles.

Visām Latvijā likumīgi strādājošām tiešsaistes aptiekām ir vienota pazīšanas norāde - logotips, kas apliecina, ka aptieka darbojas likumīgi. Šo logotipu jeb pazīšanās zīmi veido taisnstūris ar zaļām horizontālām svītrām un baltu krustu taisnstūra viduslīnijas kreisajā pusē. Zem šī taisnstūra atrodas tās Eiropas Savienības dalībvalsts karogs, kurā attiecīgā interneta aptieka ir licencēta. Latvijā tas ir mūsu valsts sarkanbaltsarkanais karogs.

“Pirms zāļu iegādes internetā, pārbaudiet, vai tīmekļvietnei, kurā zāles piedāvā iegādāties, ir attiecīgais logotips un uzklikšķiniet uz tā. Jūs pāradresēs uz nacionālās atbildīgās iestādes mājaslapu - Latvijā uz Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietni, kur redzams visu likumīgi strādājošo tiešsaistes aptieku saraksts. Ja apmeklētā interneta aptieka nav iekļauta sarakstā, neiegādājieties zāles no šīs vietnes,” pacientus brīdina Zāļu valsts aģentūras speciālisti.

Covid-19 vakcīnas internetā netirgo

Veselības inspekcija vērš uzmanību, ka

pašlaik visas vakcīnas, kas ir paredzētas mediķu un sabiedrības vakcinācijai pret Covid-19 visā pasaulē tiek izplatītas vienīgi valsts iepirkumu ietvaros un netiek izplatītas komerciālos nolūkus.

Visi piedāvājumi iegādāties vakcīnas sociālajos tīklos vai jebkurā tīmekļvietnē ir vai nu krāpšana, vai viltojuma izplatīšanas mēģinājums. Veselības inspekcija aicina nepirkt zāles “no rokas” internetā vai no privātpersonām, kas izplata zāles.

“Lai arī cik kārdinoša šķiet iespēja lētāk iegādāties zāles, Veselības inspekcija norāda, ka tas nekādā gadījumā nav droši, jo nav iespējams izsekot zāļu izplatīšanas posmus,” saka Veselības inspekcijas speciāliste Elīna Ermansone.

Viltotas zāles var neiedarboties, bet var nodarīt arī kaitējumu

Viltotas zāles pēc izskata var būt līdzīgas oriģinālām zālēm un var neizraisīt acīmredzamu nevēlamu reakciju, tomēr tās var arī neveicināt slimības ārstēšanu vai neuzlabot veselības stāvokli, kādam tās ir paredzētas, vai

var izraisīt nopietnus apdraudējumus veselībai, tostarp nāvi.

Zāļu izplatīšana Latvijā ir atļauta tikai tad, ja saņemta speciāla atļauja (licence) attiecīgajam uzņēmējdarbības veidam. “Tas nozīmē, ka nav atļauts izplatīt zāles ar tīmekļa vietņu vai sociālo tīklu, piemēram, Facebook, ss.com un citu sociālo tīklu starpniecību. Arī pārdot sev nederīgas zāles nedrīkst,” uzsver T. Tamme-Zvejniece.

Farmācijas likumā ir noteikts, ka par tādu darbību veikšanu, kurām nepieciešama licence, bez šādas speciālās atļaujas piemēro naudas sodu fiziskajai personai no 1000 līdz 4000 eiro, bet juridiskajai personai — no 10 000 līdz 40 000 eiro.

Aptiekās darbojas verifikācija

Latvijā jau divus gadus darbojas arī speciāli izveidota verifikācijas sistēma, lai novērstu viltotu zāļu nonākšanu pie patērētājiem. Šīs sistēmas ietvaros aptiekās tiek pārbaudīti visi zāļu iepakojumi. 2020. gada laikā šajā sistēmā ir pārbaudīti un nonākuši līdz patērētājiem 22 miljoni zāļu iepakojumu, Neatkarīgajai pastāstīja Latvijas Zāļu verifikācijas organizācijas vadītāja Inese Erdmane.

Verifikācijas sistēmas, kuras mērķis ir garantēt visu recepšu medikamentu un viena bezrecepšu medikamenta - omeprazola - autentiskumu un drošumu legālajā zāļu piegādes ķēdē, pamatprincips ir, ka ražotāji katru zāļu paciņu aprīko ar unikālu kodu, kas ceļā pie patērētāja tiek vairākas reizes pārbaudīts un beigās dzēsts, nododot vai izlietojot zāles pacientam aptiekā vai ārstniecības iestādē.

Inese Erdmane norāda, ka divu gadu sistēmas darbības laikā Latvijā nav konstatētas aizdomas par viltojumiem - tas ir, visas dzēstās un pacientiem izlietotās recepšu zāles (plus bezrecepšu zāles omeprazols) ir atbildušas ražotāja kodiem un bijušas pacientiem drošas. “Sistēma pastāvīgi ģenerē trauksmes brīdinājumus - tas ir, sistēmas ziņojumus, ja, nolasot kodu, tiek konstatētas kādas neatbilstības. Katrs šāds gadījums tiek izmeklēts ar aptiekas, ražotāja, verifikācijas organizācijas un Veselības inspekcijas iesaisti. Neviens no trauksmes brīdinājumiem nav izvērties par viltojuma ziņojumu, tie visi ir bijuši tehniskas dabas traucējumi, piemēram, tehniskas problēmas ar skenera konfigurāciju aptiekā, nolasot kodu, neprecīzi uzdrukāts kods uz paciņas, piemēram, citāds datuma formāts, lielo un mazo burtu jutīgums. Taču tie nav bijuši viltojumi. Trauksmes brīdinājumu īpatsvars no paciņas dzēšanas transakcijām ir mazāk nekā 0,05 procenti. Tas ir, viens trauksmes ziņojums no 2000 dzēšanas transakcijām,” stāsta Inese Erdmane.

UZZIŅA

ZĀLES INTERNETĀ

Latvijā internetā drīkst pārdot tikai bezrecepšu zāles

Licencēto aptieku saraksts, kuras veic bezrecepšu zāļu izplatīšanu, izmantojot internetu, ir pieejamas Zāļu valsts aģentūras tīmekļa vietnē zva.gov.lv sadaļā - Pacientiem un sabiedrībai - Zāļu iegāde - Tiešsaistes aptiekas

Eiropas Savienībā (ES) licencēto aptieku saraksts pieejams www.ema.europa.eu

Avots: Zāļu valsts aģentūra

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā