Vakcinācijas rindu apgājušajiem pierakstu neatcels

Pēc pagājušās nedēļas beigās saceltās ažiotāžas par iespēju pieteikties vakcinācijai pa tiešo kādā no vakcinācijas kabinetiem, tādējādi apejot rindu, šī prakse tika aizliegta. Seniorus vakcinācijai pieraksta vai nu kopējā rindā, vai pie ģimenes ārstiem. Tomēr tiem, kuriem palaimējās pierakstīties uz vakcināciju pa tiešo, pierakstu neanulēs. Viņi var doties uz vakcināciju bez bažām. Tiesa, vakcīnu gan vairs nevienam neļaušot izvēlēties.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Vakcinācijas projekta biroja sabiedrisko attiecību konsultante Agnese Strazda Neatkarīgajai skaidro, ka seniorus virs 70 birojs aicina pieteikties trīs veidos: pie ģimenes ārsta, pa telefonu 8989 vai manavakcina.lv. “Vēsturiski izveidotie pieraksti, kas bija slimnīcās un vakcinācijas punktos, netiek atcelti, bet jaunus neveido, ja vien tie nenāk no tiem ģimenes ārstiem, kas paši neveic vakcināciju, un vakcinācijas iestādes nav saņēmušas sarakstus no manavakcina.lv vai 8989. Turpmāk vakcinācija tiek virzīta gan no manavakcina.lv/8989 pieteikumiem, gan ģimenes ārstu pieteikumiem,” skaidro A. Strazda.

Pat gadījumos, kad vakcinācijas kabinetā būs pieejamas vairākas vakcīnas, seniori izvēlēties vakcīnu nevarēs. Pagājušajā nedēļā tāda iespēja atsevišķos kabinetos bija. Vairāki Neatkarīgas aptaujātie seniori atzina, ka vēlme vakcinēties senioru vidū pieaugtu, ja viņiem atļautu izvēlēties vakcīnu.

Senioru grupā pirmos vakcinēja tos, kuri bija pieteikušies vakcinācijai pa tiešo. To, ka šāda iespēja pastāv, zināja tikai tie, kuri par to tika informēti, un tie, kuri paši vai kuru tuvinieki par to uzzināja sociālajos tīklos. Piemēram, Valsts prezidenta padomniece informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ieva Ilvesa to uzzināja tviterī no Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” vadītājas Sanitas Jembergas.

Sestdienā īsziņas ar informāciju par vakcinēšanās sākumu saņēma pirmie seniori, kas bija reģistrējušies manavakcina.lv vai kuriem bija izdevies sazvanīt daudziem nesazvanāmo tālruni 8989. Vakcinācijas projekta birojs informē, ka tālrunis 8989 turpmāk strādās arī brīvdienās un tā jauda tiks seškāršota. Šonedēļ vakcināciju sāks arī ģimenes ārsti. Kuldīgas novadā sešās ģimenes ārstu praksēs mediķi apņēmušies šonedēļ sākt senioru vakcināciju, liecina Kuldīgas novada pašvaldības apkopotā informācija.

Šonedēļ potēs arī daļu no zāļu ražotājiem

Pēc svētdienas TV3 raidījumā “Nekā personīga” izskanējušās informācijas par zāļu ražotāju mēģinājumiem apiet vakcinācijas rindu, AS “Grindeks” informē, ka nav veicis nekādas pretlikumīgas darbības, lai apsteigtu vakcinācijas rindu savu darbinieku vakcinēšanai.

Latvijas ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija 21. janvārī savā vēstulē veselības ministram Danielam Pavļutam aicināja iekļaut vietējos zāļu ražotājus vakcinācijas plānā, informējot, ka gan AS “Grindeks”, gan AS “Olainfarm” ir iespējas to veikt uzņēmumos, jo ir tam atbilstoši darbinieki un medicīnas kabineti. Vēstule sūtīta ar nodomu vakcīnu pieejamības gadījumā ātrākai iedzīvotāju aptverei iekļaut plānā lielos ražotājus, kas var nodrošināt vakcināciju uz vietas, nenoslogojot mediķus.

10. februārī ar uzņēmumu sazinājies “Veselības centra 4” pārstāvis, norādot, ka “Veselības centram 4” ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu par vakcinācijas nodrošināšanu iedzīvotājiem un “Grindeks” var gatavoties darbinieku vakcinācijai. Plānotais vakcinācijas laiks - 19. februāris, kas esot saskaņots ar Vakcinācijas biroju. Šī vakcinācija tika atcelta, un tādējādi neviens “Grindeks” darbinieks netika vakcinēts. Pēc “Grindex” skaidrotā, 26. februārī ir plānota vakcinācija tiem darbiniekiem, kas nodrošina nepārtrauktu zāļu ražošanu. Pagājušā nedēļā Latvijas ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija saņēma atbildi no veselības ministra Daniela Pavļuta, ka zāļu ražotāji ir iekļauti VII prioritārajā grupā un vakcināciju varēs veikt 2021. gada 3. ceturksnī.

“Skaidrs, ka galvenā problēma ir tajā, ka pašreiz ir nepietiekams vakcīnu daudzums un neskaidrība, ko darīt, ja noteiktajās prioritārajās grupās nav pieteikušies pietiekams skaits gribētāju vakcinēties. Vismaz tāda situācija bija no 12. februāra līdz 15. februārim, kad vairāki sociālās aprūpes centri atteicās no vakcinācijas. Ceram, ka tagad ir skaidrība gan par vakcīnu piegāžu grafikiem, gan par to, kā un kādā secībā vakcinācija tiks organizēta. Katram ir savi uzskati par prioritātēm, bet arī mums, zāļu ražotājiem, ir satraukums. Arī mūsu darbinieki slimo un domājam, ko darīsim, ja darbinieku saslimstības dēļ nevarēsim nodrošināt zāļu piegādes aptiekām un slimnīcām. Turklāt vietējie zāļu ražotāji nodrošina gan kompensējamo zāļu saraksta zāļu piegādes aptiekām, gan arī zāles slimnīcām, tai skaitā tādas, kas nepieciešamas neatliekamās palīdzības sniegšanai,” sacīja AS “Grindeks” valdes priekšsēdētāja padomnieks nozares politikas jautājumos Egils Einārs Jurševics.

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā