Latvijā jau sāk tirgot kļavu sulas, šogad dārgāk nekā pērn

Janvāris vēl nav beidzies, bet kurzemnieki jau sākuši tirgot šogad tecinātas kļavu sulas. Šogad par 2 litriem jāmaksā 3 eiro, pērn tādu pašu daudzumu pirmo kļavu sulu varēja nopirkt par 2,80 eiro.
©"Māja"

Pērn, pateicoties siltajai ziemai, pirmās kļavu sulas pie cienītājiem nonāca vēl agrāk - jau janvāra pirmajās dienās. Pagājušā gada pieredze arī liecina, ka kļavu sulām uzreiz var nesekot bērzu sulas, jo īpaši tāpēc, ka sinoptiķi nākamnedēļ sola sniegu. Otrdien un trešdien, 26.- 27. janvārī, vietām Latvijā, galvenokārt Zemgalē un Vidzemē, tai skaitā Rīgā, var uzsnigt vairāk nekā 30 centimetru sniega. Tāpēc iespējams, ka arī kļavu sulas šobrīd ir tikai uz īsu brīdi.

Sinoptiķi ziņo, ka līdz trešdienas pēcpusdienai vietām var uzsnigt 30, varbūt pat 40 centimetru sniega. Sagaidāms, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinās oranžo brīdinājumu par ļoti stipru sniegu vai sarkano brīdinājumu par ekstremāli stipru sniegu. Kopš trīspakāpju brīdinājumu sistēmas ieviešanas Latvijā ne reizi nav izsludināts sarkanais brīdinājums sniega dēļ.

Taču, kamēr ir iespējams, var baudīt kļavu sulas. Par to dziedinošajām īpašībām rakstītos avotos minēts jau 16. gadsimtā, bet, visticamāk, par to labvēlīgo iedarbību uz organismu mūsu senči zināja jau sen. Kļavu sulas stiprina organismu, palīdz cīnīties ar vīrusu un citām infekcijām, ir arī labs līdzeklis pavasara avitaminozei, normalizē aknu un žultspūšļa darbību, uzlabo sirds un asinsvadu sistēmas darbu, ir labs profilaktisks līdzeklis elpošanas sistēmas uzturēšanai kārtībā, rakstīja žurnāls “Māja”.

Kļavu sulas tiek uzskatītas arī par tonizējošu līdzekli, jo piesātina organismu ar enerģiju un dzīvesspēku, kā arī ir lielisks palīgs nervu sistēmas uzturēšanai kārtībā, tāpēc tās pamatoti var uzskatīt pat par ļoti efektīvu dabisku antidepresantu.

Tikai viena glāze kļavu sulu nodrošina organismu ar diennaktī nepieciešamo mikroelementu devu, kā arī uzlabo vielmaiņu. Protams, vislabāk sulas dzert svaigas un termiski neapstrādātas, taču tās var izmantot arī ēdiena, jo īpaši dažādu desertu, dzērienu un saldumu gatavošanā. Kļavu sulas lieliski sader ar medu, riekstiem, žāvētiem augļiem, pienu un skābpiena produktiem. Jāuzmanās tiem, kuru organisms ir tendēts uz alerģijām, kuriem ir hroniskas nieru slimības un kuri sirgst ar cukura diabētu. Sulas vislabāk izlietot, maksimums, četru dienu laikā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā