Konkurss Nacionālajā veselības dienestā: prasības augstas, alga ‒ nepievilcīga

Valsts kanceleja beidzot ir izsludinājusi atklātu konkursu uz Nacionālā veselības dienesta direktora amatu. Jau vairākus mēnešus dienests, kurš atbild par valsts naudas izlietojumu veselības nozarē un citiem svarīgiem jautājumiem, strādā bez direktora.
KOMISIJA. Potenciālos Nacionālā veselības dienesta vadītājus vērtēs komisija, kuras sastāvā ir veselības ministre, ministrijas valsts sekretāre un citi ©Oksana Džadana/F64

Iepriekšējais direktors Edgars Labsvīrs atstāja dienesta vadītāja amatu jau pirms pusgada, bet direktoru tā arī līdz šim nebija izdevies ne iecelt, ne arī sameklēt konkursa kārtībā. Kandidātiem izvirzītas ļoti augstas prasības, un var prognozēt, ka šogad mēs vēl neuzzināsim dienesta jaunā vadītāja vārdu.

Pusgadu bez vadītāja

Neatkarīgā jau jūlijā rakstīja, ka atbildīgās valsts pārvaldes iestādes nesteidzas ar jauna direktora meklēšanu Nacionālajam veselības dienestam. Veselības ministrijā tobrīd skaidroja, ka jaunu direktoru meklēs ar konkursu, bet tā izsludināšanai nekādas steigas nav, turklāt dienestam ir pagaidu vadība.

Iepriekšējā Nacionālā veselības dienesta vadītāja Edgara Labsvīra pēdējā darba diena bija 31. maijs. Par aiziešanu no dienesta direktora amata pēc vairāk nekā divu gadu darba E. Labsvīrs paziņoja pavasarī, kad masu medijos bija uzvirmojis skandāls par sejas aizsarglīdzekļu iepirkumu Covid-19 epidēmijas laikā.

Šonedēļ Valsts kanceleja beidzot šo konkursu ir izsludinājusi, un pretendenti aicināti iesniegt pieteikumus elektroniski līdz 8. decembrim.

Prasa nevainojamu reputāciju

BEZ VADĪBAS. Lai arī Veselības ministrijā uzsver, ka dienests nestrādā bez vadītāja, tomēr direktora tajā nav jau pusgadu / Rūta Kalmuka/F64

Prasības personām, kuras vēlas vadīt Nacionālo veselības dienestu, ir diezgan augstas. Pirmkārt, tiek prasīta nevainojama reputācija. Pretendentam ir jābūt akadēmiskajai vai otrā līmeņa profesionālajai augstākajai izglītībai, vēlams, maģistra grāds, kā arī pēdējo 15 gadu laikā gūta ne mazāk kā triju gadu nepārtraukta pieredze organizācijas vadītāja vai citā vadošā amatā ar vismaz desmit padotajiem darbiniekiem.

Tāpat

no amata pretendentiem tiek sagaidītas zināšanas par veselības politiku un valsts informācijas sistēmu uzturēšanu un attīstību,

kā arī izpratne par valsts pārvaldes uzbūvi un darbības pamatprincipiem, administratīvo procesu, informācijas drošību un budžeta plānošanu.

Amata pretendentiem jābūt arī ar pieredzi projektu izstrādāšanā un to īstenošanā vai vadīšanā. Nepieciešamas angļu valodas zināšanas B2 līmenī un stratēģiskās plānošanas, sadarbības, komunikācijas un prezentācijas prasmes. Un tas vēl nav viss. Tāpat jābūt guvušiem veiksmīgu pārmaiņu vadības pieredzi un jāprot īstenot sistēmisku pieeju jautājumu risināšanā, jāspēj uztvert un analizēt sarežģītu un liela apjoma informāciju dažādās jomās.

Meklēs trīs kārtās

Valsts kanceleja informē, ka pretendentu atlase notiks trīs kārtās. Pirmās kārtas laikā konkursa komisija izvērtēs iesniegtos dokumentus un pretendentu atbilstību obligātajām prasībām. Konkursa otrajā kārtā pretendenti konkursa komisijai skaidros savu motivāciju ieņemt šo amatu, kā arī prezentēs savu redzējumu par iestādes darbības prioritātēm un attīstību, lai nodrošinātu nepieciešamo veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību turpmākajos piecos gados.

Pretendenti, kuri tiks izvirzīti uz trešo kārtu, tiks vērtēti, analizējot viņu vadības kompetences: stratēģiskais redzējums, komandas vadīšana, spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, darbinieku motivēšana un attīstīšana, kā arī pārmaiņu vadīšana. Šos atlases procesus Valsts kanceleja ir gatava nodrošināt attālināti.

Alga, visticamāk, nekonkurētspējīga

Konkursa noslēgumā visaugstāko novērtējumu guvušais pretendents tiks ieteikts veselības ministram virzīšanai Ministru kabineta apstiprinājumam. Prasības ir ļoti augstas, un konkurss ir gaidāms sarežģīts, taču ir jāņem vērā, ka alga, ko šāda līmeņa vadītājam varētu maksāt, ir diskutabla, proti, nepilni 2000 eiro pēc nodokļu nomaksas. Valsts kancelejā norāda, ka,

ieņemot amatu, nākamais Nacionālā veselības dienesta direktors saņems mēnešalgu 2353 eiro apmērā

(pirms nodokļu nomaksas). Protams, arī sociālās garantijas, kā arī motivējošu bonusu sistēmu atbilstoši sasniegtajiem darba rezultātiem un unikālu iespēju rosināt un īstenot pārmaiņas valsts pārvaldes procesos un pakalpojumu nodrošināšanā veselības aprūpes jomā. Tāpat tiks nodrošināta iespēja piedalīties Augstākā līmeņa vadītāju attīstības programmā, tādējādi veicinot profesionālo attīstību.

Komisijā ministre un ierēdņi

Konkursa pretendentu vērtēšanas komisiju vada Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, bet tās sastāvā ir arī veselības ministre Ilze Viņķele, Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme un Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš. Pretendentu vērtēšanā tiks piesaistīti neatkarīgie novērotāji ‒ invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” valdes loceklis Ivars Balodis un Veselības aprūpes darba devēju asociācijas izpilddirektore Ināra Pētersone.

Jāatgādina, ka Nacionālā veselības dienesta mērķis ir īstenot valsts politiku veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanā un administrēt veselības aprūpei paredzētos valsts budžeta līdzekļus. Šie līdzekļi ir ne vairāk un ne mazāk kā miljards eiro.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā