Lielbritānijas internetveikalos iegādātās preces drīz apliks ar nodokli

Pēc pusotra mēneša – 2021. gada 1. janvārī – stāsies spēkā ES jaunās attiecības ar Apvienoto Karalisti. Tas ietekmēs arī pārrobežu iepirkumus un pasta sūtījumus. Pēc gadumijas ar pievienotās vērtības nodokli tiks aplikti pirkumi Lielbritānijas internetveikalos, ja tie pārsniegs 22 eiro, kā arī personiskie sūtījumi, piemēram, dāvanas, ja tās būs dārgākas nekā 45 eiro. Tāpēc, ja ieplānots kāds vērtīgs pirkums kādā no Lielbritānijas internetveikaliem, nekavējieties ar šīs ieceres realizēšanu. Pēc pāris mēnešiem pirkums var izmaksāt par piektdaļu dārgāk.
©Pixabay

Beidzoties Lielbritānijas izstāšanās pārejas periodam no Eiropas Savienības (ES), tas ir 2021. gada 1. janvārī, Eiropas Savienības (ES) ietvaros mainās pasta sūtījumu apmaiņas nosacījumi ar šo valsti. Tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotājiem jārēķinās ar izmaiņām, gan saņemot, gan nosūtot pasta sūtījumus uz Apvienoto Karalisti (AK). Turklāt, jāņem vērā, ka Brexit ietekmēs gan izejošo, gan ienākošo sūtījumu apstrādes un piegādes ilgumu.



Paku sūtījumi uz Apvienoto Karalisti ‒ lētāki

Nosūtot vēstuļu korespondences sūtījumus uz Lielbritāniju, izmaiņas pasta tarifos nav paredzētas, informē “Latvijas pasts”. Tas nozīmē, ka vēstuļu, apsveikumu un nelielu paciņu sūtīšana uz Apvienoto Karalisti pēc gadu mijas maksās tikpat, cik pašlaik. Savukārt tarifs mainīsies pasta pakām ar svaru virs 10 kg - šiem sūtījumiem tiks piemērota PVN likme 0% apmērā līdzšinējā 21% vietā, un tas nozīmē, ka pasta pakām, kuru svars pārsniegs 10 kg, nosūtīšanas izmaksas no Latvijas uz Lielbritāniju būs zemākas nekā patlaban. Piemēram, ja pašlaik pasta pakai ar svaru 11 kg nosūtīšanas tarifs uz Lielbritāniju ir 65,99 eiro ar PVN, no 2021. gada 1. janvāra pakas nosūtīšanas izmaksas ar līdzvērtīgu svaru būs 54,54 eiro, ieskaitot PVN.



Ienākošos sūtījumus apliks ar nodokļiem

Vienlaikus jāņem vērā, ka ienākošajiem sūtījumiem no Apvienotās Karalistes, sākot ar 2021. gada 1. janvāri, stāsies spēkā tāda pati atmuitošanas kārtība, kāda tiek piemērota sūtījumiem no jebkuras citas valsts vai teritorijas ārpus ES, tas ir, pārsniedzot noteiktu summu, jārēķinās ar PVN un muitas nodokli. Un tas attieksies gan uz komerciāliem sūtījumiem, piemēram, precēm, kas iegādātas kādā no Lielbritānijas veikaliem, kā arī nekomerciāliem sūtījumiem, piemēram, dāvanām.

Analogas izmaiņas gaidāmas arī eksprespasta jeb EMS (Express Mail Service) sūtījumiem uz un no Lielbritānijas. Visos gadījumos, nosūtot jebkāda veida sūtījumus uz Lielbritāniju un citām valstīm vai teritorijām ārpus ES, atbilstoši Pasaules pasta savienības (Universal Postal Union) prasībām no 2021. gada 1. janvāra sūtītājam būs jānorāda maksimāli detalizēta informācija par sūtījuma saturu, saņēmēju, vērtību, svaru, izcelsmes valsti. Neprecīza vai nepilnīga informācija var paildzināt šāda sūtījuma piegādes laiku, uzsver “Latvijas pasts”.

Komerciāli sūtījumi

VID

No 2021. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 30. jūnijam komerciāliem sūtījumiem no Apvienotās Karalistes, piemēram, interneta veikalā iegādātām precēm ar vērtību no 22,01 līdz 150 eiro tiks piemērots PVN, bet virs 150 eiro - gan PVN, gan muitas nodoklis. Tātad no PVN un muitas nodokļa būs atbrīvoti līdz 22 eiro vērti pirkumi Lielbritānijas internetveikalos.

Nosakot, vai sūtījumam ir piemērojami atbrīvojumi, tiks ņemta vērā tikai preces vērtība, kas norādīta sūtījuma pavaddokumentos (rēķinā, pasta deklarācijā). Savukārt, aprēķinot nodokļus, ņems vērā preces vērtību, kā arī piegādes un apdrošināšanas izmaksas. Piemēram: ja dokumentos norādītā preces vērtība būs 20 eiro, tad tiks piemērots atbrīvojums gan no muitas nodokļa, gan no PVN nomaksas. Savukārt, ja sūtījumā būs prece 100 eiro vērtībā, tad sūtījums tiks atbrīvots no muitas nodokļa, bet tiks aplikts ar PVN. Šajā gadījumā, aprēķinot PVN, tiks ņemta vērā preces vērtība (100 eiro) un dokumentos norādītās piegādes un apdrošināšanas izmaksas, skaidro Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Atbrīvojumi no nodokļiem neattieksies uz sūtījumā esošiem alkoholiskiem dzērieniem, kā arī smaržām un tualetes ūdeņiem. Tabakas izstrādājumus interneta veikalos iegādāties ir aizliegts.

VID

Savukārt no 2021. gada 1. jūlija, stājoties spēkā grozījumiem ES normatīvajos aktos, atbrīvojums no PVN komerciāliem sūtījumiem vairs netiks piemērots. Līdz ar to saņēmējam būs elektroniski jāiesniedz muitas deklarācija un jāsamaksā PVN par precēm, jau sākot no pirmā centa. “Tātad, ja kopējā preču vērtība sūtījumā nepārsniegs 150 eiro, būs jāmaksā tikai PVN. Ja preču vērtība sūtījumā pārsniegs 150 eiro, būs jāmaksā PVN un muitas nodoklis,” uzsver VID.

Piemēram: ja sūtījuma dokumentos būs norādīta preces vērtība 10 eiro un piegādes izmaksas 2 eiro, tad aprēķinot PVN, tiks ņemta vērā preces vērtība un dokumentos norādītās piegādes izmaksas. Līdz ar to saņēmējam pievienotās vērtības nodoklī būs jāmaksā 2,52 eiro. Ja sūtījumā būs ar akcīzes nodokli apliekamā prece, papildus būs jāmaksā akcīzes nodoklis.

Nodoklis arī par dāvanām un lietotām mantām

Muitas nodoklis un PVN nebūs jāmaksā tikai par tādiem nekomerciāliem sūtījumiem - dāvanām vai precēm, ko viena fiziska persona sūta citai fiziskai personai, ja to vērtība nepārsniegs 45 eiro. Sūtot dārgākas mantas no Apvienotās Karalistes uz Latviju, tiks attiecināts gan PVN, gan muitas nodoklis. Ja sūtījumā būs akcīzes preces, papildus būs jāmaksā arī akcīzes nodoklis.

VID skaidro, ka sūtījums nav uzskatāms par komerciālu, ja nosūtītājs to sūta saņēmējam bez samaksas (kā dāvanu), ja tas nav regulārs, tajā ir preces vienīgi saņēmēja vai viņa ģimenes locekļu personiskai lietošanai un to īpašības un daudzums neliecina par komerciāliem nodomiem.

Muitas nodokļa tarifa likmi nosaka saskaņā ar konkrētās preces klasifikāciju kombinētajā nomenklatūrā. Ja nekomerciālajā sūtījumā esošo preču vērtība nav lielāka par 700 eiro, persona var lūgt piemērot vienoto muitas nodokļa likmi - 2,5%. PVN pamatlikme Latvijā atbilstoši PVN likumā noteiktajam ir 21%. Ja sūtījums sastāvēs no divām vai vairāk precēm, kuru kopējā vērtība pārsniedz 45 eiro, tad atbrīvojumu no nodokļiem piemēros vienai vai vairākām precēm, kuru kopējā vērtība nepārsniegs 45 eiro. Piemēram, ja sūtījumā būs viena prece 40 eiro vērtībā un viena prece 20 eiro vērtībā, nodokļi tiks aprēķināti par preci 20 eiro vērtībā.

Turklāt jārēķinās, ka dažas preces nekomerciālos sūtījumos varēs sūtīt tikai ierobežotā daudzumā, piemēram, 50 cigaretes vai 25 cigarillas, vai 10 cigārus, vai 50 gramus smēķējamās tabakas; vienu litru stipro alkoholisko dzērienu, dzirkstošā vīna, deserta vīna un divus litrus nedzirkstošā vīna; 50 gramus smaržu vai 250 ml smaržūdens, tualetes ūdens un odekolona.

VID









Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā