Par masku nenēsāšanu sodu paredzēs ‒ sodīs saudzīgi

Saeimas atbildīgā komisija apstiprinājusi grozījumus likumā, kas paredzēs naudas soda piemērošanu personām, kas normatīvo aktu noteiktajās vietās nevalkās mutes un deguna aizsegu. Opozīcijas rindās izskan bažas, ka šāds likums negodīgi vērsīsies pret sociāli mazāk aizsargātajiem iedzīvotājiem, kuriem masku iegāde var sagādāt grūtības, taču koalīcija sola, ka likums tiks piemērots saudzīgi.
©Dmitrijs Suļžics/F64

Grozījumus Covid-19 infekcijas pārvaldības likumā sagatavojusi Tieslietu ministrija, un tie nosaka, ka par mutes un deguna aizsega nelietošanu varēs piemērot brīdinājumu vai naudas sodu 10 līdz 50 eiro apmērā.

Naudas soda apmēru noteikšot, ievērojot individuālā pārkāpuma bīstamību un nepieciešamību noteikt samērīgu sodu, salīdzinot ar atbildību par izolācijas, karantīnas un pašizolācijas ierobežojumu pārkāpšanu. Soda apmēru noteiks pašvaldības policija vai Valsts policija.

Ministrija uzsver, ka likumprojekts izstrādāts straujās Covid-19 infekcijas izplatības dēļ, tāpēc epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai ir nepieciešams pieņemt arvien stingrākus ierobežojumus, lai mazinātu sabiedrības inficēšanās riskus.

Paredzams, ka attiecīgie grozījumi galīgajā lasījumā Saeimā tiks pieņemti jau šajā ceturtdienā, tāpēc pie frakcijām nepiederošajai deputātei Jūlijai Stepaņenko ir bažas, ka sods tiks ieviests ātrāk nekā ar maskām tiks nodrošināta sociāli neaizsargātākā iedzīvotāju daļa.

Man nešķiet normāli, ka jautājumā par masku lietošanu mēs fokusējamies uz jautājumu par soda dzīšanu cauri, nesagādājot mazāk aizsargātajām grupām aizsardzības līdzekļus, par kuru neesamību viņi tiks sodīti,”

saka deputāte, kura uzskata, ka steidzamības kārtībā šādu likumprojektu nevar sagatavot kvalitatīvi. Jo vairāk ‒ neesot iespējams laikus apgādāt visas pašvaldības ar nepieciešamajām maskām, bet sodīt varēšot, tiklīdz likums stāsies spēkā.

Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Medina gan mierina, ka likumprojekta otrajam lasījumam tiek gatavoti priekšlikumi, kas paredzēs iespējas izdalīt maskas trūcīgajiem iedzīvotājiem. Tie paredzēs, kādā veidā valsts centralizēti iegādātās maskas ar pašvaldību starpniecību nonāks pie maznodrošinātajiem.

Viens no risinājumiem, kā izplatīt aizsardzības līdzekļus: Valsts un pašvaldības policistiem piešķirt maskas, kuras tie varēs izdalīt pieķertajiem masku nenēsātājiem.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Vilnis Vītoliņš sola šo priekšlikumu pārrunāt ministrijas vadības līmenī. V. Vītoliņš norāda, ka tiesībsargājošajām struktūrām būtu jāpiešķir līdzekļi, lai to darbinieki varētu bez maksas izsniegt maskas. Arī L. Medina piebilda, ka par šo jautājumu tiks diskutēts.

Labā ziņa aizmāršīgajiem un tiem, kas uzskata, ka maskas nes tikai ļaunu: policija V. Vītoliņa personā sola, ka neviens pirmo reizi pieķerts bez maskas uzreiz sodīts netiks. Policija noskaidros, kāpēc indivīds pārvietojas bez maskas vietās, kur tas nav atļauts, un atgādinās par spēkā esošajiem noteikumiem.

Arī deputāti sola, ka, izstrādājot likumu, iestrādās tajā normu, ka naudas sodu varēs uzlikt tikai maskas nenēsāšanas recidīva gadījumā vai tad, ja indivīds ir klaji izaicinošs un kategoriski atsakās no pārējo līdzpilsoņu pasargāšanas no iespējamās inficēšanās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā