Iecirkņu komisijas spirta tvaikos un mājas vizītēs

Kovida ierobežojumu dēļ šīs vēlēšanas bija atšķirīgas tām īpašajām iedzīvotāju grupām, kas mīt vienkopus un veselības stāvokļa vai juridisku iemeslu dēļ nevar doties uz pilsētas vēlēšanu iecirkņiem. Atšķirīgas arī iecirkņu komisiju darbiniekiem – jo jāelpo spirta tvaiki, jālīmē pēdiņas uz grīdas un biežāk jādodas mājas vizītēs.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Citās vēlēšanās iecirkņi tika veidoti slimnīcās, pansionātos un pat cietumos. Pērn Eiropas Parlamenta vēlēšanās Rīgas centrālcietuma iecirknis atradās sporta zālē. Taču šogad kārtība atšķirīga infekcijas draudu dēļ. Lielās vēlētāju grupas piesaka mājas vizītes - balsošanu atrašanās vietā. Pēc būtības līdzīgi, taču izpaliek liela tautas staigāšana un kontaktēšanās ar ārpasauli. Cietumos un slimnīcās vēlēšanu komisijas darbinieki nodod aploksnes un vēlēšanu urnu atbildīgajam iestādes darbiniekam un vēlāk to savāc jau piepildītu. Cik nu to vēlēt gribētāju bijis. Šajā reizē ieslodzījumā balsojušas 67 personas.

Tikai līdz slieksnim

104. vēlēšanu iecirkņa komisijas darbinieki gatavojas izbraukumam uz pansionātu “Ezerkrasti” Berģos. Vienīgā pieteiktā mājas vizīte, toties vēlētāju daudz un sarežģīti. Savas četras stundas tas prasīs / Ģirts Ozoliņš/F64

“Mājas vēlēšanas” tiek nodrošinātas katram, kurš pieteicies, un pamatojumam der trīs iemesli - veselības stāvoklis, pašizolācija vai karantīna kovida dēļ un atrašanās apcietinājumā. Tāpat - pie viena nobalsot drīkstēja slimojošu personu aprūpētāji. Lielākas vēlētāju grupas tika apkalpotas jau iepriekšējās nobalsošanas dienās. Piemēram, Gaiļezera slimnīcā piektdien novēlēja 90 cilvēki. Citus gadus mediji brīvi varēja līdzdarboties un novērot vēlēšanu norisi specifiskajās iestādēs. Taču šai reizē nācās palikt aiz durvīm. Nepiederošu personu klātbūtne pēc iespējas tiek ierobežota. Un tas saprotams - nedod, dievs, vienas bildes dēļ kādā pansionātā izraisīt slimības uzliesmojumu. Vai lieki satraukt vecos ļaudis. Tāpēc mājas vizīti uz Berģu pansionātu “Ezerkrasti” dokumentējam tikai līdz slieksnim.

Kastē atrodas 86 balsošanas komplekti un rezerve gadījumam, ja, piemēram, aploksni gadās sabojāt / Ģirts Ozoliņš/F64

Uz Berģu pansionātu

Kovida dēļ pieteikumu mājas vizītēm šajās vēlēšanās bijis vairāk. Rīgas vēlēšanu komisija pildīja tādu kā dispečerdienesta funkciju, sadalot pieteikumus izpildīšanai pa iecirkņiem. Šo konkrēto izbraukumu apkalpoja 104. iecirknis, kas citkārt atradies pašā pansionātā. Taču šai reizē pārcēlies uz Garkalnes novada domi. Tai pusē vienkārši nav citu Rīgas pilsētas vai valsts iestāžu, kur vēlēšanu organizatoriem apmesties. Iecirkņa vadītāja Emerita Blūma stāsta, ka tieši viņu iecirknī citus gadus mājas vizīšu bija vairāk. Tagad vienīgā ir uz pansionātu. Toties apkalpojamo cilvēku daud ‒ saņemti 86 pieteikumi. Un jārēķinās, ka vēlēšanu procedūra šai gadījumā ir īpaši ilga. Pansionāta iemītniekus uz lielo zāli ved pa grupām. Un tur ir arī tādi cilvēki, kas var ļoti ilgi pētīt sarakstus, pirms izdarīs izvēli. Daudziem pansionāta iemītniekiem ir garīga rakstura traucējumi. Tāpēc šī mājas vizīte ir īpaša. Izbraukumā dodas triju cilvēku komanda pilnā ekipējumā: urna, vēlēšanu zīmes un aploksnes, dezinfekcijas līdzekļi un sejassargi. Viss pēc priekšrakstiem. Pēdējā bilde Neatkarīgajai pie pansionāta durvīm, un darbs var sākties.

Izbraukumā dodas triju cilvēku komanda pilnā ekipējumā: urna, vēlēšanu zīmes un aploksnes, dezinfekcijas līdzekļi un sejassargi. Viss pēc priekšrakstiem / Ģirts Ozoliņš/F64

Lai ilgi un laimīgi

Arī Rīgas vēlēšanu komisija, kas šai reizē ir galvenais organizators, ievēro maksimālu piesardzību: maskas, cimdi, dezinfekcijas līdzekļi, distancēšanās. Kā paskaidro komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins:

“Mums ir pienākums bez kavēšanās saskaitīt balsis, nevis aiziet karantīnā.” Un tas arī visu nakti uz svētdienu tika darīts.

Sestdien no rīta visiem iecirkņu komisiju darbiniekiem tika izmērīta temperatūra - viss kārtībā. Nekādu simptomu. Savukārt, ja svētdien parādītos - tas jau vairs vēlēšanu procesu nevarētu kavēt.

Protams, vēlēšanu rezultātus visi vēlas uzzināt pēc iespējas ātrāk. Vēlēšanu komisijas arī visu nakti plānojušas strādāt. Vienīgās bažas Jurim Kokinam bija par etanola tvaiku ietekmi uz balsu skaitītāju darbaspējām. Ar spirtu saturošajiem dezinfekcijas līdzekļiem gan pašiem jādarbojas, gan arī vēlētāji rokas dezinficē. Protams, promiles šādi neuzkrājas, taču dulla galva gan var palikt vai miegs uznākt, jo jāstrādā ilgi. 10 stundas piektdien un tad 20 stundu maratons līdz uzvarošajām beigām. Vispirms kļūst zināmi partiju rezultāti, un ar dažu stundu nobīdi arī personālijas. Rīdziniekiem atliek cerēt, ka jaunievēlētais ārkārtas sasaukums mācēs vadīt pilsētu ilgi un laimīgi. Un savu roku rezultātam būs pielikuši gan 104. iecirkņa darbinieki, gan pansionāta “Ezerkrasti” iemītnieki.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā