Sācies otrais repatriācijas vilnis

Latvijas īstenoto Covid-19 izplatības mazināšanas pasākumu dēļ vairāki simti tūristu no Latvijas bija iesprūduši Krētā. “Sākas zoodārzs. Krētas lidosta. Lidmašīnas nav,” tā svētdien notiekošo Hēraklijas lidostā raksturoja rakstnieks, Latvijas Rakstnieku savienības (LRS) priekšsēdētājs Arno Jundze, kurš, tāpat kā citi tūristi, lidostā velti gaidīja reisu uz Rīgu.
BĪSTAMI MIERĪGA SALA. Lai gan Krētā pēdējo divu nedēļu laikā nav palielinājusies saslimstība ar Covid-19, Latvija uzskata, ka uz šī sala ir potenciāls drauds Latvijas iedzīvotāju veselībai ©Ilze Šteinfelde

Pretstatā citām Eiropas Savienības (ES) un Eiropas ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, kas pamazām līdzsvaro prasības starptautiskiem pasažieru pārvadājumiem Covid-19 pandēmijas laikā, Latvija turpina ik nedēļu raustīt un tramdīt starptautiskos pasažieru pārvadātājus, tūroperatorus un ceļotājus ar jauniem noteikumiem, atļaujot, aizliedzot un atkal atļaujot reisus, vienu nedēļu pieprasot 14 dienu pašizolāciju no kādas konkrētas valsts, citu nedēļu vairs ne.

Igaunija, sākot ar septembri, kā alternatīvu 14 dienu pašizolācijai sāks piedāvāt veikt Covid-19 testu. Arī Lietuvas valdība ir atcēlusi iepriekšējo iebraukšanas aizliegumu cilvēkiem no ES valstīm, kurās inficēšanās līmenis ar jauno koronavīrusu ir augsts, tā vietā pieprasot iebraucējiem veikt Covid-19 testus. Latvijā joprojām ir spēkā 14 dienu pašizolācijas prasība no valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvo Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir lielāks nekā 16, savukārt uz valstīm, kurās šis rādītājs pārsniedz 25, vispār tiek pārtraukti pasažieru reisi, izņemot repatriācijas reisus.

Reisi kavējas

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ik piektdienu atjauno Covid-19 skarto valstu sarakstu, iedalot valstis pēc to Covid-19 bīstamības. Ja 14 dienu kumulatīvo Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir lielāks nekā 25, tad valsts tiek ierindota to valstu sarakstā, uz kurām SPKC nerekomendē doties (tā sauktais sarkanais saraksts), bet, ja gadījumu skaits ir robežās no 16 līdz 24,9 uz 100 000 iedzīvotāju, tad valsts tiek ierindota tā sauktajā dzeltenajā sarakstā, tas ir, to valstu vidū, uz kurām tiek lūgts izvērtēt nepieciešamību doties. 14 dienu pašizolācija tiek prasīta gan no sarkanā, gan dzeltenā saraksta valstīm.

14 dienu kumulatīvais COVID-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju, dalījumā pa reģioniem / www.ecdc.europa.eu

Diemžēl 14 dienu kumulatīvie rādītāji valstīs mainās teju ik dienas, un vairākas valstis jau ir paspējušas izceļoties pa visu trīs krāsu sarakstiem. Kad A. Jundze plānoja ceļojumu uz Krētu, Grieķija bija baltajā, tas ir, salīdzinoši drošo valstu sarakstā. Arī brīdī, kad viņš sēdās lidmašīnā pirms pāris nedēļām, lai dotos uz Krētu, Grieķija bija baltajā sarakstā. Taču aizvadīto divu nedēļu laikā, kamēr rakstnieks atpūtās Krētā, situācija krasi mainījās. 14. augustā Latvija Grieķiju iekļāva dzeltenajā sarakstā, bet pagājušajā piektdienā - sarkanajā sarakstā, kas nozīmē, ka pasažieru reisi uz šo valsti bija jāpārtrauc.

Tā kā A. Jundze ceļoja ar tūrisma operatoru “Novatours”, viņam nevajadzēja pašam domāt, kā nokļūt atpakaļ uz Latviju, par to rūpējas “Novatours”. Svētdienā ceļotāji tika nogādāti Hēraklijas lidostā, taču lidmašīnu uz Rīgu tā arī nesagaidīja. Pēc vairākām neziņā pavadītām stundām Hēraklijas lidostā ceļotāji beidzot uzzināja, ka reisa uz Rīgu nebūs un viņus visus nogādās uz tūroperatora sarūpētu viesnīcu.

Izrādījās, reiss aizkavējies no “Novatours” un “SmartLynx Airlines” neatkarīgu apstākļu dēļ, proti, lidojums pārcelts par vienu dienu aizkavējušās Ārlietu ministrijas lidojuma atļaujas dēļ.

Viesnīcā ceļotājus sagaidīja, izmitināja un pabaroja, solot lidmašīnu pirmdien. Vakar vakarā ceļotāji beidzot atgriezās mājās.

Tūrisma operators “Tez Tour” repatriācijas reisu organizēšanu no Krētas salas, Rodas salas un Peloponesas pussalas uzsāka jau aizvadītajā piektdienā, tiklīdz SPKC bija atjaunojis sarakstu ar Covid-19 izplatību katrā valstī. “Tez Tour” jau ir veicis visus repatriācijas lidojumus no Grieķijas, ar trīs lidmašīnām nogādājot atpakaļ Latvijā 409 tūristus, informē uzņēmums.

“No visiem tūristiem divpadsmit tūristi atteicās atgriezties Latvijā, uzņemoties pilnu personīgu atbildību palikt Grieķijā un patstāvīgi atgriezties Latvijā,” Neatkarīgajai atklāja “Tez Tour Latvija” vadītājs Konstantīns Paļgovs.

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma šī būs otrā repatriācijas programma, kuru veiks “Tez Tour”. Šī gada martā Latvijas tūristi tika evakuēti no Ēģiptes, Kanāriju salām (Spānija), Austrijas un Itālijas.

Kas par ko maksā?

Tūrisma operatoru klientiem atgriežoties no Grieķijas ar repatriācijas reisu, no ceļotājiem netika ņemta papildu samaksa. “Novatours” arī rūpējās par ceļotāju izmitināšanu un ēdināšanu gadījumos, ja ceļotājiem nācās ilgāk uzturēties kūrortā, nekā bija plānots. Daži ceļotāji šī iemesla dēļ Krētā pavadīja pat trīs papildu dienas.

“Tā kā klientu drošība mums vienmēr ir bijusi pirmajā vietā, pieaugot Covid-19 saslimstības rādītājiem Grieķijā, tika organizēti repatriācijas reisi, lai atgrieztu Latvijā visus Grieķijā esošos ceļotājus. Par šo mūsu klientiem papildu neko maksāt nav nācies. “Novatours” pilnībā sedz repatriācijas reisu pasažieru papildu pārvadāšanas (transfēru), izmitināšanas un ēdināšanas izmaksas,”Neatkarīgajai apstiprināja tūroperatora “Novatours” vadītājs Leonīds Močeņovs.

Arī “Tez Tour” uzsvēra, ka repatriācijas reisa izmaksas, proti, tukšas lidmašīnas nogādāšanu uz Grieķiju pakaļ tūristiem un viņu atgādāšanu mājās gūlās uz operatora pleciem.

Diemžēl bija arī pretēji gadījumi, kad Latvijas aizlieguma dēļ veikt pasažieru pārvadājumus uz augsta Covid-19 inficēšanās riska valstīm daļai tūristu atpūta bija jāpārtrauc ātrāk, lai varētu atgriezties ar repatriācijas reisu. “ Tiem, kuri pilnībā nebūs izmantojuši savu atvaļinājumu, tiks izmaksāta kompensācija par neizmantotu periodu,”solīja Leonīds Močeņovs.

Savukārt “Tez Tour”klientiem, iespējams, nāksies nedaudz pagaidīt uz kompensāciju. “Tagad, kad tūristi ir atgriezti atpakaļ Latvijā, “Tez Tour” veic pārrunas ar tiešo pakalpojumu sniedzējiem, viesnīcām, un risinājumi tiks piedāvāti katram individuāli, bet tas ir ilgs process,” neslēpa Konstantīns Paļgovs.

Dzejas dienas daļēji ies secen

Arno Jundze kā atbildīgs un likumpaklausīgs pilsonis nākamās divas nedēļas pavadīs pašizolācijā laukos, lai gan viņam bija paredzēti lasījumi Dzejas dienās un kā Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājam ir veicama arī virkne pienākumu. Dzejas dienas Latvijā šogad risināsies no 4. līdz 13. septembrim.

“Mani sajūsmina mūsu valdības konsekventā cīņa pret vīrusiem. Pēc pagājušās nedēļas lēmumiem tagad pašizolācijā būs jādodas tūkstošiem latviešu, kas atpūšas Rodā, Krētā, Korfu un citās grieķu salās. Izsaku līdzjūtību lielajiem tūrisma operatoriem un “airBaltic” - jūsu biznesam, šķiet, nebūs panākumu. Piepildītas lielās lidmašīnas, vairāki reisi nedēļā, kas beidzot atsākušies… Mudinājumi nebaidīties un lidot… Pēdējo dienu laikā, arī tad, kad kaut kur kontinentālajā Grieķijā bija negaidītais uzliesmojuma “pīķis”, Krētā nav neviena saslimušā un kopā to ir mazāk nekā Murjāņos. Diemžēl pēc atgriešanās, sākot no 24. augusta, uz divām nedēļām būšu spiests doties pašizolācijā, atceļot visu, ko biju saplānojis, un saplānots bija daudz. Nebūtu žēl, ja lēmums būtu nopietns, loģisks un saprotams, tomēr mēģināt tajā saskatīt loģiku brīdī, kad LV ir pilna ar Krievijas atpūtniekiem un zviedru alkotūristiem, man nekādi neizdodas. Ar pagājušās piektdienas lēmumu valdība sekmīgi noliek pašizolācijā vairākus tūkstošus Latvijas iedzīvotāju, kuri te, Grieķijā, ir lielākā drošībā nekā vilcienā Rīga-Krustpils,” sacīja A. Jundze.

Izmantos apkārtceļus

Tas, ka Latvijā nav atļauts veikt starptautiskos pārvadājumus uz valstīm, kurās 14 dienu kumulatīvais saslimušo skaits pārsniedz 25, nenozīmē, ka cilvēki neizbrauks vai neiebrauks Latvijā. Daļa to darīs ar personisko automašīnu, daļa - izmantos apkārtceļus, lidojot ar pārsēšanos. Jāšaubās, ka vairāku valstu šķērsošana un uzturēšanās vairākās lidostās mazinās Covid-19 izplatību.

“Novaturas” filiāles ir visās trijās Baltijas valstīs. Šobrīd ceļojumus uz Grieķiju nenotiek ne no Lietuvas, ne no Igaunijas, ne no Latvijas. “Tā kā ne pie mums Latvijā, ne tuvajās kaimiņvalstīs, ne pasaulē vīruss vēl nav uzvarēts - ceļošanas situācija šobrīd ir ļoti mainīga. Mēs nemitīgi sekojam līdzi atbildīgo iestāžu lēmumiem, rīkojumiem un rekomendācijām, kā arī esam pastāvīgā saziņā ar saviem ārvalstu partneriem, un esam gatavi ātri pielāgoties,” sacīja L. Močeņovs.

“Tez Tour” informē, ka ceļojumu programmas “Tez Tour” nav atcēlis, uzņēmums ir gatavs lidot, tiklīdz tas būs iespējams.

“Taču valsts pieņemtā politika par ceļojumu ierobežošanu, 14 dienu karantīnu un citām lietām, kas atšķiras no citām valstīm, pašreiz neļauj nevienam operatoram lidot ne uz Grieķiju, ne citām valstīm, kuru kumulatīvie rādītāji ir virs 25. Tostarp ir ļoti sarežģīti strādāt situācijā, kad Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) publicē datus piektdienas vakarā ap plkst. 16.45 un plkst. 17.00 beidz darba dienu. Šāda pieeja nav līdz galam saprotama, jo pēc 17.00 nav iespējams ne iegūt konsultācijas vai skaidrojumus par, piemēram, nekorekti publicētu informāciju, kāda bija publicēta pirms laika. Un situāciju sliktāku padara tas, ka pārsvarā lielākā daļa ceļojumu sākas tieši sestdienās, svētdienās. Ceļojumiem pieprasījums ir liels, mēs neatceļam programmas, mēs gaidām un esam gatavi sākt lidot. Neskatoties uz, mūsuprāt, nekorektu un kļūdainu valdības komunikāciju ar tūrisma industriju un SPKC “provinciālajiem lēmumiem”, kas pilnībā gremdē tūrisma nozari un neaptver problēmas nopietnību, mēs saviem spēkiem esam gatavi atbalstīt industriju, visus mūsu tūristus un partnerus, kam būs nepieciešams mūsu atbalsts,” bilda “Tez Tour Latvija” vadītājs Konstantīns Paļgovs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā