Tukuma dome nespēj atbrīvoties no liekēžiem oikistiem

Nacionālās apvienības vadītā Tukuma novada dome nespēj šķirties no krāpniecībā apsūdzēta un pirmajā instancē jau notiesāta OIK ražošanas uzņēmuma “Tukums DH”, turpina iepirkt no tā siltumu, lai komersants saglabātu iespēju tirgot valstij nevajadzīgu elektrību par subsidētu cenu.
Tukumnieki jau ilgāku laiku mēģina saprast, kādēļ pašvaldībai vajadzīgs līgums ar oikistiem, ja tai pašai ir savi apkures katli ©Ekrānšāviņš

Zaļā enerģija un obligātā iepirkuma komponente ir termini, kas politiķu ilgstošas rīcības rezultātā Latvijā ir kļuvuši par lamuvārdiem un apzīmē legālu valsts naudas izsūknēšanas shēmu, ko lieto neliela pietuvinātu šeptmaņu grupa. OIK uzņēmumu kurtuvēs radītais siltums un elektrība ir tikai blakusprodukti, jo īstais produkts ir pats OIK. Šīs saimnieciskās darbības mērķis ir valsts subsīdiju saņemšana. Taču formāli kaut kur ir jāliek arī saražotie blakusprodukti. Elektrība tāpēc tiek ieplūdināta kopējā tīklā, un arī siltums vismaz 75% apjomā jāizlieto lietderīgi.

Šķeldas kaudze kā simbols

Kad politiķi pasludināja karu pret OIK, uzņēmums “Tukums DH” kļuva par tādu kā simbolu zaļās enerģijas bezjēdzībai. Saražotais siltums tika vienkārši izpūsts gaisā, bet, lai uzraugiem, ja tādi uzrastos, nebūtu kur piesieties, starp ventilatoriem tika nolikta un žāvēta šķeldas kaudze. Uzraugi tomēr uzradās, toreizējais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens kaudzi pamanīja un policija sāka kriminālprocesu, kas nule vainagojies ar notiesājošu spriedumu pirmajā instancē.

Kā ziņo aģentūra LETA, par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izkrāpšanu Zemgales rajona tiesa piemērojusi brīvības atņemšanu uz trim gadiem SIA “Tukums DH” valdes loceklim Jānim Tenbergam. Valsts labā tiek piedzīti izkrāptie līdzekļi 2 544 782 eiro apmērā. Savukārt juridiskajai personai piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis - likvidācija. Visticamāk, spriedums pagaidām spēkā nestāsies un tiesvedība turpināsies.

Tenbergs draud tiesāties

Neatkarīgā sazinājās ar Jāni Tenbergu, un viņš apliecināja, ka spriedumu plāno pārsūdzēt. Uzņēmums likvidēts netiek, un līgums ar Tukuma domi par siltumenerģijas piegādi paliek spēkā.

Kas notiks, ja dome līgumu lauzīs? “Tad būs vēl viena tiesvedība!” pašvaldībai piedraud Jānis Tenbergs.

Uzņēmums pašlaik turpina ražot elektrību un turpinās piegādāt siltumu Tukumam. Te būtiski uzsvērt, ka Tukuma pašvaldībai ir pašai savs siltumuzņēmums “Tukuma siltums”, kura jaudas ir pilnīgi pietiekošas, lai nodrošinātu iedzīvotājus ar siltumu un karsto ūdeni. Vasarās šīs jaudas ir lielākas nekā nepieciešams, jo katli ir lieli, un tas ir vienīgais arguments, kas attaisno siltuma iepirkšanu no OIK komersanta.

Uzņēmumam norēķinu grūtības

Būtībā Tukuma pašvaldība komersantam kalpo par tādu pašu šķeldas kaudzi - lai tikai būtu, kur siltumu nogrūst, un tādējādi drīkstētu saņemt valsts subsīdijas par koģenerācijā saražoto elektrību. Taču pēc tam, kad viltība ar šķeldas žāvēšanu nāca gaismā un kriminālprocess pārtapa tiesas procesā, valsts naudas plūsma uzņēmuma kontā izsīka. Uzņēmums tāpēc vērsās domē ar lūgumu uz nenoteiktu laiku sadarbību apturēt, proti, pārtraukt ražošanu un siltuma piegādi (2014. gadā slēgtais un vēlāk koriģētais līgums paredz diennaktī nodrošināt siltumenerģijas piegādi ne mazāk kā 165 MWh apmērā.) Uzņēmuma sarakstē ar pašvaldību sarežģījumi skaidroti šādi:

“.. sākot ar 2019. gada 15. martu, uzsāktās tiesvedības ietvaros, ir arestēti uzņēmuma konti Latvijas bankās, kā arī netiek saņemta paaugstinātā maksa par elektroenerģijas ražošanu obligātā iepirkuma ietvaros, kā rezultātā uzņēmumam ir grūtības norēķināties ar izejvielu piegādātājiem.”

Balsojums izgāzts

Pašvaldība šai situācijā iecerēja lietot radikālāku risinājumu un sadarbību nevis apturēt uz laiku, bet pilnībā lauzt. Tukumnieki jau vairākus gadus vaicājuši, kādēļ pašvaldībai jāsadarbojas ar oikistiem, jo objektīvi tādas nepieciešamības nav. To Neatkarīgajai apliecina uzņēmuma “Tukuma siltums” valdes priekšsēdētājs Gundars Kūla: “Ja viņi nestrādās, strādāsim mēs. Tehnoloģiski tā nav problēma.” Taču Kūla pats lēmumu par līguma laušanu nepieņem, savukārt balsojums domē tika izgāzts. 27. maija domes sēdē lēmumprojektu “Par līguma izbeigšanu pirms termiņa ar SIA “Tukums DH” atbalstīja 7 domnieki (Ozoliņš, Grīnbergs, Reča, Rečs, Zvaigzneskalns, Duksītis, Roze), pret bija 6 (Kovaļovs, Limanskis, Jomerts, Rosickis, Liepiņš, Bēniņa), atturējās 1 (Ritene), nepiedalījās 2 (Liepa, Eisaks).

Tukuma mērs Normunds Rečs Neatkarīgajai apstiprina, ka pašlaik nekādas darbības saistībā ar līgumu netiks īstenotas. Te viņa atsūtītais komentārs:

“27. maijā deputāti domes sēdē neatbalstīja līguma laušanu ar SIA “Tukums DH”. Taču pēc 3. jūlija Zemgales tiesas sprieduma, kurā par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izkrāpšanu SIA “Tukums DH” valdes loceklim Jānim Tenbergam piesprieda brīvības atņemšanu uz trim gadiem, liekot atmaksāt valstij izkrāptos līdzekļus vairāk nekā 2,5 miljonu EUR apmērā, pagaidām nekādas darbības ar spēkā esošo līgumu nav plānotas. Lai lemtu, kā rīkoties tālāk, Tukuma novada dome sagaidīs tiesībsargājošo institūciju lēmumus.”

Versija par politisku aizmuguri

Tiesas pieņemtais lēmums OIK izkrāpšanas lietā vēlreiz aktualizē jautājumu, kāpēc Tukuma pašvaldībai un tās siltumuzņēmumam vajadzīgs šāds privāts piesūceknis ‒ SIA “Tukums DH”. Līgums ar to ir spēkā līdz 2024. gada vidum, un pašlaik nav pazīmju, ka dome atkārtoti mēģinās līgumu lauzt. Gluži otrādi - tas tiek aprūpēts un lolots.

“Tukuma siltums” par komersanta sniegtajiem pakalpojumiem naudu pārskaita uz kontu Lielbritānijā.

Tā vēsta kāds zinošs Neatkarīgās avots un arī norāda uz iespējamajiem iemesliem gadiem ilgušai pašvaldības iejūtībai pret būtībā tai nevajadzīgu sadarbības partneri. Piedāvātajā versijā Nacionālās apvienības cilvēki Tukumā ir saistīti ar “Vienotības” augsta ranga politiķiem, tostarp Arti Kamparu, kura ministrēšanas laikā konkrētajai stacijai piešķīra kvotas enerģijas ražošanai koģenerācijā. Dome savukārt toreiz firmai uzdāvināja ekskluzīvu siltuma noieta līgumu. Un visi kopā viņi tagad ir saistīti ar Mareku Varneli un Uldi Mierkalnu, kuri “Tukums DH” strādā par patiesiem labuma guvējiem.

Uz spēles lieli labumi

OIK biznesā roka roku mazgā, citādi nekāds bizness nesanāk. Ja Tukuma iedzīvotāji vairs netiks izmantoti kā žāvējamas šķeldas kaudze, uzņēmums OIK labumus var neatgriezeniski zaudēt. Kopš līguma darbības sākuma līdz šī gada 15. aprīlim Tukuma pašvaldība uzņēmumam “Tukums DH” kopumā ir samaksājusi 4 741 551 eiro. Savukārt valsts gadu no gada iepirkusi elektrību par nesamērīgi paaugstinātu cenu. Arī pērn, kad uzņēmuma apdāvināšana kriminālprocesa dēļ pārtraukta, elektrība no tā iepirkta par 145 tūkstošiem (bez PVN). Savukārt uzņēmuma pēdējā iesniegtajā finanšu pārskatā par 2017. gadu uzrādīts apgrozījums vairāk nekā 2,56 miljonu eiro apmērā. OIK biznesā apgrozās patiešām lieli labumi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā