No Itālijas stacijām Ādažu sākumskolā

Ādažu sākumskolā eksperimentālā kārtā uzstādīta digitālā ķermeņa temperatūras mērīšanas ierīce. Pašlaik skola to izmanto testa režīmā un strādā pie sistēmas, ko darīt brīdī, ja digitālais termometrs pie skolas ieejas durvīm skolēnam fiksēs paaugstinātu temperatūru, kas var liecināt par saslimšanu.
FIKSĒ. Skolēnam ienākot skolā, kamera fiksē ķermeņa temperatūru. Gustavam šajā brīdī tā reģistrēja 36,7 °C ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ādažu vidusskolas direktors Česlavs Batņa sarunā ar Neatkarīgo atzina, ka jau pašlaik skolā ir noteikta kārtība, kā rīkojas skolotāji un skolas medicīnas personāls, ja kādam bērnam ir paaugstināta temperatūra vai citas veselības problēmas, taču jaunās iekārtas gadījumā ir jāizdomā, kā vislabāk no bērnu interešu viedokļa viņam paziņot, ka digitālais termometrs konstatējis paaugstinātu temperatūru un bērnam jādodas mājās.

Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ādažu sākumskola ir pirmā un pagaidām vienīgā skola, kas izmēģina šādu digitālu iekārtu. Ideja tādu izvietot tieši Ādažos nākusi no skolēnu vecākiem, un, lai arī tieši jaunais koronavīruss Covid-19 aktualizējis jautājumu par temperatūras mērīšanu publiskās un sabiedriskās vietās, tas nebija galvenais iemesls uzstādīt kameras tieši skolā. “Nevēlamies saistīt tikai un vienīgi ar Covid-19, jo, kā mēs labi zinām, ir ļoti daudz dažādu saaukstēšanās un vīrusa slimību, ar ko slimo bērni. Ikvienam vecākam ir arī zināma situācija, kad bērns ir aizgājis uz skolu un pēc pāris dienām ir saslimis. Šī iekārta spēj pārbaudīt bērnu ķermeņa temperatūru, pamanot bērnus ar paaugstinātu temperatūru, tādā veidā mazinot iespaidu uz citiem bērniem un pasargātu citus no saslimšanas,” stāsta uzņēmuma “Baltijas Elektro sabiedrība” valdes loceklis Edgars Bergholcs, kuram viens no bērniem mācās Ādažu sākumskolā. Viņa pārstāvētais uzņēmums piedāvājis skolai veikt šādu eksperimentu, uzstādot itāļu ražotāja LEF ķermeņa temperatūras mērīšanas iekārtas. “Šādas pašas kameras ir uzstādītas Itālijas dzelzceļa stacijās, lai sekotu līdzi cilvēku plūsmai un novērtētu cilvēku ķermeņa temperatūru,” sacīja E. Bergholcs. Kameras spēj nolasīt ne tikai ķermeņa temperatūru, bet arī vajadzības gadījumā fiksēt, vai cilvēki lieto maskas.

Pēc kāda principa darbojas šīs kameras? Pie skolas ieejas iekšējām durvīm ir izvietotas divas kameras. Viena ir aizmugures kamera, kas monitorē temperatūru telpā, savukārt otra, ienākot skolā bērnam vai arī skolotājam, fiksē cilvēka ķermeņa temperatūru. Kā skaidro E. Bergholcs, kameras darbības pamatprincips ir līdzīgs kā digitālajam infrasarkano staru termometram, kādu pašlaik izmanto daudzos lielveikalos. Kamera strādā ļoti ātri, un pie ieejas durvīm nav ne jāstāv, ne jādrūzmējas. Izmēģinājuma laikā kamera bija uzstādīta tā, lai dotu skaņas signālu, ja kādam ir temperatūra virs 37,1 grāda pēc Celsija. Taču šis skaņas signāls turpmāk netiks lietots, lai nevienu nesabiedētu. Tā vietā brīdinājums parādīsies datora ekrānā.

“Svarīgākais jautājums, kā mēs šo jauninājumu ieviesīsim dzīvē, tāpēc pašlaik strādājam pie sistēmas, lai bez jebkādiem pārpratumiem mēs varētu rīkoties gadījumos, ja bērnam šī kamera konstatēs paaugstinātu ķermeņa temperatūru,” saka Ādažu vidusskolas direktors Česlavs Batņa.

“Galvenais, lai bērns nejustos kā spitālīgais, no kura visi sāk baidīties, jo kamera fiksējusi paaugstinātu temperatūru.” Visticamāk, šo brīdinājumu redzēs skolas medicīnas personāls un novērtēs konkrētā bērna veselības stāvokli, arī sazināsies ar vecākiem. Pašlaik kamera izvietota sākumskolas ēkā un to izmanto eksperimentāli, jo jūlijā skolā risinās bērnu vasaras nometnes.

PARĀDA. Skolēnam vai skolotājam fiksētā temperatūra parādās uz ekrāna pie skolas dežuranta vai administrācijas, un tikai gadījumos, ja temperatūra būs paaugstināta, tas ir, virs 37,1 °C, datorā parādīsies brīdinājums. Neviens cits to publiski neuzzinās / Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Česlavs Batņa uzsvēra, ka bērnu slimošanas jautājums ir ļoti aktuāls un tas nav saistīts ar Covid-19. Piemēram, pagājušā gada rudenī no 700 bērniem “karstākajā” rudens saaukstēšanās slimību punktā skolu apmeklēja tikai 350 bērni. Skolas interese ir pēc iespējas mazināt slimību izplatību un padarīt skolas vidi pēc iespējas drošāku. Jautājuma risināšanā ir iesaistīta arī vecāku padome.

Noteikti radīsies jautājumi par datu aizsardzību. Pašlaik, kā stāsta E. Bergholcs, kameras strādā testa režīmā, fiksē katra ienākošā temperatūru, bet neko nefilmē, tomēr vēlāk plānots, ka tās filmēs un uz noteikti brīdi ierakstu saglabās, līdzīgi kā pašlaik darbojas parastās skolā izvietotās kameras. Ieraksts saglabājas tikai skolā un nekur tālāk netiek nodots, un, visticamāk, pēc dienas tiks izdzēsts.

UZZIŅAI

Kā darbojas digitālās ķermeņa temperatūras mērīšanas kameras?

Iekārta nodrošina termogrāfisko mērījumu ar sertificētu precizitāti līdz pat 0,1 °C. Tā sastāv no divām atšķirīgām kamerām - termokameras un optiskās kameras, kas darbojas sinerģiski. Tehnoloģijas ļauj arī rediģēt video, ja seja, piemēram, ir aizsegta. Līdzīgas iekārtas kopš pandēmijas sākuma darbojas publiskās ēkās daudzviet Eiropas valstīs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā