Pierobežā dzīvojošie izvēlas iepirkties Lietuvā

Lielai daļai Auces un tuvākās apkaimes iedzīvotāju iepirkšanās tuvajā Lietuvas pilsētā Naujoji Akmenē ir regulāra ikdienas sastāvdaļa. Lai arī Aucē ir gana daudz pārtikas veikali, arī degvielas uzpildes stacija, tomēr izvēle ir par labu Lietuvai. Kāpēc? Atbilde, domājams, visiem zināma – kaimiņos ir lētāk. Neatkarīgā nolēma veikt nelielu eksperimentu – vai patiesi ietaupījums ir tik būtisks, lai vismaz reizi nedēļā mērotu ceļu uz Lietuvu.
©Scanpix

Auci un Naujoji Akmeni šķir aptuveni 15 kilometri, līdz ar to brauciens ilgst maksimums 20 minūtes. Gan Latvijā, gan Lietuvā nopērkam deviņus produktus: baltmaizi, pienu, krējumu, cukuru, sviestu, rīsus, makaronus, eļļu, sieru. Tilpumā un svarā identiskus produktus, izņēmums ir vienīgi makaroni un rīsi. Lietuvā tiek nopirkta 400 gramus smaga makaronu paciņa, bet Latvijas veikalā pieejams tik 500 gramu iepakojums. Rīsi Lietuvā - 400 grami, Latvijā - 500 grami. Netiek pirktas akcijas preces, bet izvēlētas lētākās no pieejamā klāsta.

Visi iegādātie deviņi produkti ir lētāki Lietuvā - daži par 10 centiem, bet citiem cenu atšķirības ir daudz būtiskākas, piemēram, Naujoji Akmenes veikalā makaroni maksā 20 centi, Aucē - 85 centi, rīsi Akmenē - 49 centi, Aucē - 1,09 eiro, siers - attiecīgi 1,19 un 1,99 eiro, eļļa - 1,05 eiro un 1,99 eiro. Gala rezultātā Lietuvas veikalā par pirkumu jāmaksā 6,18 eiro, taču tā kā ir klienta karte - 18 centi lētāk, Latvijas veikalā jāšķiras no nepilniem 10 eiro (9,97 eiro). Šoreiz nepirkām, bet būtiskas cenu atšķirības ir svaigai gaļai, gaļas produktiem. Arī degvielai, jo benzīntanks ir pieturvieta, kur braucienā uz Lietuvu regulāri aucenieki piestāj. 25. jūnijā Naujoji Akmenē 95. markas benzīns maksāja 1,01 eiro litrā, dīzeļdegviela 88 centus, Aucē - 1,14 eiro un 1,04 eiro. Līdz ar to veicot iepirkšanās tūri Naujoji Akmenē, ieskaitot arī degvielas iegādi, katrā ik nedēļas braucienā iespējams ietaupīt ap 10 eiro (protams, summa var svārstījies atkarībā no tā, cik daudz un ko tieši pērk, jo, piemēram, arī gāzes balonus daudzi izvēlas iegādāties Naujoji Akmenē). Kad robežas tika atkal atvērtas, gāzes balons Akmenē maksāja 14 eiro, tagad cena nedaudz uzlēkusi - 18 eiro, Aucē - 24 eiro.

Vislielākais aucenieku pieplūdums kaimiņzemē ir tieši svētdienās, jo tad arī ir atvērts tirgus. Kad robežas uz ārkārtas situāciju laiku bija slēgtas, daudzi neslēpa, ka ļoti gaida, kad kustība pāri robežām atsāksies. Arī Lietuvas pusē bija līdzīgas sajūtas, piemēram, Akmenes rajona pašvaldības mēra vietnieks Tomass Martinaitis savā Facebook kontā 1. jūnijā vēstīja: „No šodienas atkal ir pilnībā atvērta robeža ar Latviju. Nododu mūsu sirsnīgākos vēlējumus Auces pašvaldības mērei Vijai Keršus. Mūsu skaistā kopība zied, cerēsim, ka sienas vairs netiks slēgtas! #Braliukai #Draugystė #AtvirosSienos.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā