Finanšu izlūce Znotiņa likvidēs pašas firmu

No Finanšu izlūkošanas dienesta baidās visi uzņēmumi, jo tas bez kādiem paskaidrojumiem var iesaldēt kontus, apturēt darījumus, uzsūtīt policiju. Uz aizdomu pamata. Vienīgi SIA “Katre” no tā nav jābaidās, jo firma pieder Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniecei Ilzei Znotiņai.
Ilze Znotiņa par valsts galveno finanšu izlūkotāju kļuva 2018. gada jūnijā. Tagad viņa nolēmusi sakārtot arī savu privāto uzņēmējdarbību, proti, likvidēt uzņēmumu ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Iespējams, sakritība, taču ar savas firmas likvidēšanu Ilze Znotiņa sāka nodarboties tikai pēc tam, kad publiskajā telpā tika apspriesta viņas valsts amatpersonas deklarācija par 2019. gadu.

Pamudinājums likvidācijai

Lielāko daļu ienākumu Ilze Znotiņa pērn guvusi pamatdarbā Finanšu izlūkošanas dienestā - 101 466 eiro. Lasījusi arī dažādās iestādēs un uzņēmumos lekcijas, par ko saņemti honorāri, tostarp no pilnsabiedrības “Delna un partneri”. Un tad vēl izņēmusi dividendes no sev piederošā uzņēmuma “Katre” ‒ 4631 eiro. Tas ir juridisko konsultāciju uzņēmums, dibināts 2005. gadā, un Ilze Znotiņa ir vienīgā patiesā labuma guvēja šajā uzņēmumā. Neatkarīgā lūdza sniegt informāciju, ar ko šī SIA nodarbojas, kāda veida juridiskie pakalpojumi tiek sniegti un kas ir šo pakalpojumu saņēmējs. Vai darbošanās šajā SIA Ilzei Znotiņai nav traucēklis tiešajiem darba pienākumiem Finanšu izlūkošanas dienestā? Vai pastāv interešu konflikta iespējamība, ja Finanšu izlūkošanas dienestam būtu jāpieņem lēmumi saistīti ar šo SIA?

Vairāk nekā nedēļu Neatkarīgās iesūtītie jautājumi nogulēja uz Ilzes Znotiņas galda, līdz beidzot atbildi saņēmām. Un zīmīgi, ka tas notika tai pašā dienā, kad Uzņēmumu reģistrā tika izdarīta atzīme par likvidācijas procesa sākšanu. Uzņēmuma likvidatores amatā Znotiņa iecēlusi pati sevi.

Uz diviem krēsliem nesēdēs

Lūk, Finanšu izlūkošanas dienesta Preses dienesta, tātad ar pašu Znotiņu saskaņotais skaidrojums:

“Sabiedrībai ar ierobežotu atbildību “Katre” kopš 2014. gada ir apturēta saimnieciskā darbība, par ko atbilstoši normatīvajiem aktiem Valsts ieņēmumu dienestā tika iesniegts paziņojums. Kopš 2017. gada aprīļa SIA “Katre” ir izslēgta no PVN maksātāju reģistra un ir uzsākts tās likvidācijas process. Ilzes Znotiņas amatpersonas deklarācijā norādītā atlīdzība ir pirms darbības apturēšanas uzkrātās peļņas sadale.

Ņemot vērā to, ka SIA “Katre” saimnieciskā darbība ir apturēta jau kopš 2014. gada un attiecīgi I. Znotiņa nav darbojusies kā minētā uzņēmuma pārstāve, nepastāv un nevarētu pastāvēt arī interešu konflikts starp SIA “Katre” un Finanšu izlūkošanas dienestu.”

Uz visiem jautājumiem pēc būtības, tostarp par klientūru, atbilde netika sniegta. Tomēr skaidrs, ka apvienot savu privāto uzņēmējdarbību un uzņēmējdarbības izlūkošanu valstī Ilze Znotiņa negrasās.

Kas ir interešu konflikts

Jāpaskaidro, ka sabiedrības interesei par valsts amatpersonu privāto uzņēmējdarbību ir leģitīms mērķis. Amatpersonām ir aizliegts pieņemt tādus amata lēmumus, kas var nest tām personīgu labumu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, atsaucoties uz likumu “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, sniedz šādu skaidrojumu:

“Vērtējot iespējamo interešu konflikta rašanās iespējamību, jāņem vērā Likuma 1. panta 5. punktā sniegtais termina “interešu konflikts” skaidrojums, proti, interešu konflikts ir situācija, kurā valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.” Piemēram, valsts amatpersona var pieņemt savam uzņēmumam izdevīgu lēmumu vai gluži otrādi - nepieņemt lēmumu, kas var kaitēt.

Ar divu gadu nobīdi

No Finanšu izlūkošanas dienesta sniegtā skaidrojuma izriet, ka gadījumā, ja SIA “Katre” saimnieciskā darbība nebūtu apturēta un Ilze Znotiņa turpinātu darboties kā minētā uzņēmuma pārstāve, interešu konflikts starp SIA “Katre” un Finanšu izlūkošanas dienestu varētu pastāvēt.

Te jāakcentē, ka Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta ‒ Finanšu izlūkošanas dienesta priekšteča ‒ priekšnieces amatā Ilze Znotiņa stājās 2018. gada 1. jūnijā. Savukārt lēmumu par sava uzņēmuma likvidācijas procesa uzsākšanu viņa pieņēma tikai šā gada 8. jūnijā. Tā liecina Uzņēmumu reģistrā pieejamās ziņas. Tātad divus gadus vēlāk, un jau ilgāku laiku vadot, iespējams, biedējošāko represīvo struktūru Latvijā.

Ilzes Znotiņas ienākumi 2019. gadā:

LATVIJAS UNIVERSITĀTE Honorārs 880 EUR

Nodibinājums "Latvijas Tiesnešu mācību centrs" Honorārs 348 EUR

LATVIJAS ZVĒRINĀTU NOTĀRU PADOME Honorārs 1294 EUR

SIA "Rīgas Juridiskā augstskola" u.c. ienākumi 260 EUR

VSAA (BUDŽETA MAKSĀJUMI) Pabalsts 1611 EUR

SIA "KATRE" Dividendes 4631 EUR

Pilnsabiedrība "Delna un partneri" Honorārs 1429 EUR

Finanšu izlūkošanas dienests Alga 101 466 EUR

Avots: VID publiskojamo datu bāze

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā