Migrants no Sudānas nogalina zviedru nacionālistu

Zviedriju satricinājusi kārtējais izvarošanas un slepkavības gadījums, ko pastrādājis uz labāku dzīvi Eiropā ieradies migrants ‒ Abubakers Mohameds. Sabiedrība polarizējas. Nacionālisti arvien skaļāk runā par kaitējumu, kas ar nekontrolēto migrāciju tiek nodarīts miermīlīgajai skandināvu sabiedrībai, kamēr liberāļi izliekas, ka daudzie vardarbības gadījumi ir savstarpēji nesaistāmi, un meklē vainu pašos upuros.
Pēdējā laikā Zviedrijā notikuši vairāki smagi migrantu pastrādāti noziegumi. Šie divi sabiedrību satraukuši visvairāk – Tomija Linda noduršana un Vilmas Andersones sadalīšana gabalos ©Kolāža

Nav skaidrs, kā tieši notikuma atspoguļojumu bagātina mātes mocīšana, liekot viņai taisnoties, ka viņas mirušais dēls Tomijs Linds nav bijis nacists un rasists. Taču tieši tā rīkojies izdevums “Expressen”. Par to, ka dēls simpatizējis nacionālisma idejām un piedalījies “nacistu mītiņā”, jātaisnojas arī tēvam izdevumā “SVT Nyheter”. Bet patiesībā upuris bija legālas politiskās partijas “Alternatīva Zviedrijai” piekritējs un savā feisbuka profilā pie bildes pielicis tās simbolu ‒ sirsniņu Zviedrijas karoga krāsās. Viņš bija pret Eiropai uzspiesto migrāciju, un, jauns cilvēks būdams, meklēja sev domubiedrus.

Sodam jābūt taisnīgam

Izdevums “NyheteriDag” publikācijās liek citu akcentu. Cenšas sekot pavedienam, ka seksuālie noziegumi, kas tika pastrādāti tai pašā dienā, tai pašā vietā, vispār nav saistāmi ar slepkavību. Ka upuris nemaz nebija centies novērst kādas meitenes izvarošanu, kā tas sākotnēji noskaidrots. Vēl medijos lasāma versija, ka notikušais ir savstarpēju kriminālu rēķinu kārtošana. Respektīvi tiek darīts viss, lai novērstu uzmanību no fakta, ka Zviedrijas zemē uzņemts viesis pastrādājis briesmīgus noziegumus. Alternatīvajos medijos notiek pilnīgi pretējais - mirušais puisis tiek zināmā mērā heroizēts. Taču, ja viņš centās aizstāvēt sievieti no gados vecāka un spēcīgāka uzbrucēja, kas turklāt bruņojies ar nazi, tad cieņa ir pelnīta. Tā sabiedrības daļa, kas neatbalsta uzspiesto imigrāciju un multikulturālismu, ir saniknota par notikušo, taču pat mītiņu par godu bojāgājušajam pilsētas dome nav atļāvusi rīkot. Bet tas tāpat notika. Kopš briesmīgā nozieguma pagājušas vien pāris nedēļas, izmeklēšana turpinās.

Vainīgajam jāsaņem taisnīgs sods, kam nav saistības ar viņa ādas krāsu, izcelsmi vai sociālo stāvokli.

Nozieguma fabula

Nianses un mediju liktie akcenti šī traģiskā notikuma atspoguļojumā atšķiras, taču pamata fabula ir šāda.

22 gadus vecais sudānietis Abubakers Mohameds ar nazi nāvējoši ievainojis 19 gadus veco zviedru Tomiju Lindu, kurš centās aizstāvēt savu draudzeni no izvarošanas. Tas notika naktī uz 10. maiju. Lielāks bariņš jauniešu sapulcējās ballītē Hernesandā (Härnösand). Uzbrukums notika, kad lielākā daļa ballētāju jau bija devušies projām. Abubakers Mohameds bija piespiedis pie sienas savu pirmo upuri un centās meiteni izvarot. Tomijs Linds iejaucās un saņēma vairākus naža dūrienus. Sadurtais, vēl būdams dzīvs, tika nogādāts slimnīcā, taču daudzo ievainojumu dēļ noasiņoja līdz nāvei. Uzbrucēju policija drīz vien aizturēja - vīrietis likumsargiem bija jau pazīstams. Iepriekš tiesāts par seksuālu uzbrukumu nepilngadīgai meitenei, veikalu zādzībām un narkotiku noziegumiem. Zviedrijas pilsonību viņš vēl kā bērns ieguva 2011. gadā. Tagad viņa kontā arī izvarošana (vai tās mēģinājums) un slepkavība.

Jo viņā sātans iemājojis

Pēc notikušā nogalinātā Tomija Linda politiskie domubiedri - partija “Alternatīva Zviedrijai” izplatījusi oficiālu paziņojuma, kurā godina jaunā vīrieša piemiņu un aicina arī citus tā darīt: “Mēs vienmēr atcerēsimies Tomija pilsonisko drosmi, ar kādu viņš metās cīņā, palīdzot nelaimē nokļuvušam cilvēkam. Tādējādi viņš upurēja pats savu dzīvību. Mēs neļausim šim notikumam ieslīgt aizmirstībā.”

Diemžēl Zviedrijas jaunāko laiku kriminālajā hronikā ir vēl daudzi citi līdzīgi gadījumi, kuru izcelsme meklējama liberālajā migrācijas politikā.

Pēdējā laikā notikuši vairāki smagi noziegumi.

2. maijā ar tiesas lēmumu no Zviedrijas izraidīts afgāņu patvēruma meklētājs, kurš atzīts par vainīgu 14 gadus vecas meitenes izvarošanā Jenčēpingas pilsētā. Vēl viens migrants no Jordānijas notiesāts par 13 gadus vecas meitenes izvarošanu Makdonalda ēstuves tualetē. Šonedēļ arestēts 13 gadīgs puika, kurš laupīšanas laikā nodūris 55 gadus vecu sievieti. Maijā sākusies tiesa pret kurdu izcelsmes migrantu Tiško Ahmedu Šabazu, kurš nogalināja un sadalīja gabalos savu bijušo draudzeni. 17 gadus vecā Vilma Andersone pazuda pagājušā gada novembrī. Viņas galvu policija atrada slepkavas somā. Izmeklētājiem vainīgais paziņojis, ka meitenē bija iemājojis sātans.

Par migrāciju būs jārunā

Zviedrijas lielo mediju centieni notušēt acīmredzamo sakarību starp imigrācijas politiku un noziedzību nav nekāds jaunums. Pirms dažiem gadiem tas skāra arī lietuviešu Pilecku ģimeni, kas pārdzīvoja līdzīgu traģēdiju kā stāstā par Tomiju Lindu. Viņu 15 gadus vecais dēls skolā aizstāvēja meiteni, kurai uzmācās sīriešu izcelsmes bēglis, un tas viņam ar nazi iedūris sirdī. Pēc tam izdarījis vēl vairākus dūrienus. Arī toreiz policija rekomendējusi cietušajiem daudz nerunāt, lai neradītu negatīvu viedokli par migrantiem, bet zviedru mediji attīstīja sižetu par to, ka uzbrucējs pats ir žēlojams upuris. Taču nodurtā puikas tēvs vismaz Lietuvas medijiem pateica, ka negatīvi vērtē musulmaņu imigrāciju - mierīgā dzīve Brobijas pilsētiņā beigusies līdz ar vairāku simtu migrantu ierašanos.

Latvijai smagi noziegumi, kas vērtējami kopsakarā ar Eiropas Savienības imigrācijas politiku, līdz šim ir gājuši secen. Taču, atveroties Covid-19 dēļ slēgtajām robežām un atjaunojoties “arhitektu” un “inženieru” nelegālajai straumei uz Eiropu, šis temats neizbēgami skars arī mūsu valsti. Nekontrolēta migrācija izraisa nekontrolējamu noziedzību. Līdz šim Latvijas pozīcija attiecībā uz nelegālo migrantu piespiedu sadali pa valstīm bijusi noraidoša.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā