NRA PĒTA: Iedzīvotāji valstij parādā vēl 8 miljonus eiro

Pirms diviem gadiem realizētās nodokļu reformas sekas jūtamas joprojām. Līdzīgi kā pērn, kad vairāk nekā 120 tūkstoši iedzīvotāju, pašiem negribot, bija kļuvuši par nodokļa parādniekiem, arī šogad daudziem tūkstošiem iedzīvotāju ir izveidojies nodokļa parāds par 2019. gadu. Daļa šo parādu jau ir samaksājusi, daļa nosegusi, iesniedzot attaisnotos dokumentus, bet vairāk nekā 82 tūkstoši joprojām skaitās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) parādniekos.
ILGI VAIRS NEVAR KAVĒTIES. Tuvojas gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas termiņš tiem, kuriem tas ir jāizdara obligāti. Pārējie to var izdarīt trīs gadu laikā ©Rūta Kalmuka/F64

Valsts ieņēmumu dienests neatklāj iedzīvotāju skaitu, kam šā gada 1. martā, līdz ar gada ienākumu deklarāciju iesniegšanas pirmo dienu bija izveidojies pienākums samaksāt valstij nodokļa starpību. Šobrīd ir zināms, ka 63 541 iedzīvotājs, kam ir IIN parāds, nav iesniedzis gada ienākumu deklarāciju. Tā kā daļa iedzīvotāju jau ir samaksājuši nodokļa starpību, daļa to noseguši, iesniedzot attaisnotos dokumentus, tad kopējais nodokļu parādnieku skaits noteikti ir bijis lielāks.

Neatkarīgā

Pagājušā gada 3. jūnijā gada ienākumu deklarācijas par 2018. gadu nebija iesnieguši 82 833 nodokļu maksātāji. Līdz šim to nav izdarījuši 18 593 IIN parādnieki par 2018. gadu. Saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju, šobrīd no neiesniegtajām deklarācijām par 2018. gadu visvairāk ir tādas, kurās nodokļa parāds nepārsniedz 50 eiro.

Tajā pašā laikā 16 nodokļu maksātājiem parāda summa pārsniedz 1000 eiro, tajā skaitā vienam - pat vairāk nekā 5000 eiro.

Neprognozējamās sekas

Tik masveidīga nodokļa parāda izveidošanās ir sekas pirms diviem gadiem īstenotajai nodokļu reformai, kas ārkārtīgi sarežģīja IIN aprēķināšanas kartību. Proti, ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā tiek piemērota 20% IIN likme, ienākumiem, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 62 800 eiro ‒ 23% IIN likme, bet ienākumiem, kas pārsniedz 62 800 eiro, ‒ 31,4% IIN likme. Turklāt atkarībā no ienākumiem tiek diferencēts neapliekamais minimums. Ja kopš 2017. gada ienākumi nav mainījušies, tad IIN aprēķins ir skaidrs. Taču, ja nodokļa maksātājs strādā vairākās darbavietās, turklāt ar mainīgiem ienākumiem, tad nav iespējams aprēķināt precīzo ik mēnesi nodokļos iekasējamo summu. Tādējādi daļa iedzīvotāju paliek parādā, bet daļa nodokļos samaksā vairāk, nekā vajadzētu. Pārmaksātā summa automātiski neatgriežas nodokļa maksātāja kontā. Tāpat kā parāda gadījumā, arī nodokļa pārmaksas gadījumā ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, lai to atgūtu. VID par šādas pārmaksas izveidošanos un tātad iespēju atgūt naudu no valsts nevienu personiski neinformēs, atšķirībā no parāda esamības, par ko VID parādniekam atgādina visiem pieejamiem līdzekļiem.

Neatkarīgā

Vēl tikai nedēļa laika

VID atgādina, ka gada ienākumu deklarācija par 2019. gadu vairākām iedzīvotāju kategorijām ir jāiesniedz obligāti un tas ir jāizdara līdz 1. jūnijam. Tie ir gan saimnieciskās darbības veicēji (piemēram, individuālā uzņēmuma īpašnieki, sava īpašuma izīrētāji vai iznomātāji, zemnieku saimniecību īpašnieki, jūrnieki utt.), gan iedzīvotāji, kam saistībā ar progresīvās nodokļa likmes vai diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu ir radusies nodokļa starpība, kas jāpiemaksā valsts budžetā. (Visas iedzīvotāju kategorijas, kurām gada ienākumu deklarācijas ir jāiesniedz obligāti, atrodamas VID mājaslapā). Ja personas kopējie gada ienākumi 2019. gadā pārsniedz 62 800 eiro, deklarācija obligāti jāiesniedz līdz šī gada 1. jūlijam (ieskaitot).

Daļai iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas iesniegšana nav obligāta. Taču tā ļauj atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu par apmaksātajiem ārstniecības, izglītības, bērnu interešu izglītības pakalpojumiem, veiktajām iemaksām pensiju fondos vai citiem attaisnotajiem izdevumiem, to var darīt visa 2020. gada laikā. Brīvprātīgo gada ienākumu deklarāciju par 2019. gadu var iesniegt līdz pat 2023. gada 16. jūnijam, savukārt visa 2020. gada laikā vēl var iesniegt deklarācijas arī par trim iepriekšējiem gadiem (2019., 2018. un 2017.).

Tā kā ārkārtējās situācijas dēļ VID nepieņem klientus klātienē, dienests aicina iesniegt deklarāciju elektroniski, VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), kas ir arī ērtāk un vienkāršāk.

Parāda apmaksas termiņu pagarina

Gadījumā, ja personai, aizpildot gada ienākumu deklarāciju par 2019. gadu, ir radusies nodokļa starpība, kas jāpiemaksā valsts budžetā, pie noteiktiem nosacījumiem ienākuma nodokļa piemaksas termiņš tiek pagarināts, informē VID. Proti, 2018. un 2019. gada ienākumu deklarācijā aprēķinātās nodokļa samaksas termiņš ir 2020. gada 1. decembris tām personām, kuru ar nodokli apliekamie gada ienākumi atbilst šādiem nosacījumiem: 2018. gadā tie nepārsniedz 55 000 eiro, bet 2019. gadā ‒ 62 800 eiro, tie ir saņemti tikai Latvijā, no tiem izmaksas vietā ir ieturēts nodoklis, tiem ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumus, piemēram, algota darba ienākumi, autoratlīdzība, pensijas, darbnespējas pabalsti, ienākumi no uzņēmuma līguma, ja persona nav reģistrējusi saimniecisko darbību, u.c. Visos pārējos gadījumos ienākuma nodokļa starpība, kas izveidojusies par 2019. gadu, ir jāiemaksā valsts budžetā līdz 16. jūnijam vai, ja ienākumi pārsniedz 62 800 eiro, līdz 16. jūlijam. Var arī vērsties VID ar iesniegumu un vienoties par personai pieņemamu maksājumu grafiku.

Ja persona, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, konstatē, ka aprēķinātā nodokļa piemaksas summa nepārsniedz vienu eiro, to neuzskata par nodokļa parādu un valsts budžetā tā nav jāiemaksā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā