Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Monta “Planēta Tu”

© Publicitātes foto

Dziesmu autores un dziedātājas Montas Strūbergas jeb vienkārši Montas jaunā studijas albuma producents ir grupas “Otra puse” un vairāku citu projektu ģitārists Jānis Čubars, kurš ne tikai veidojis dziesmu aranžijas, bet arī ieskaņojis visas ģitāru partijas un iedziedājis papildus vokālos celiņus.

“Albuma tapšanas sākumā to biju iedomājusies citādāku, taču 2021. gada sākumā manā dzīvē notika radikālas pārmaiņas, un līdz ar tām radās arī jaunas dziesmas, albums piepildījās ar citu jēgu un formu,” skaidro Monta.

Jāatgādina, ka Montas debijas mini albums “Otra viņa“ nāca klajā 2020. gada nogalē, taču “Planēta Tu” stilistiski ir citādāks darbs - lai arī tāpat ievietojams popmūzikas lauciņā, tas tomēr ir nobriedušāks, pieaugušāks, nopietnāks, arī saturiski daudz dziļāks.

Kopumā albumā iekļautas 11 dziesmas, no kurām dažas ir jau dzirdētas radiostacijās un/vai redzētas “YouTube” (“Mēs gribam par daudz”, “Brīva tavā pasaulē”, “Cilvēki melo”). Albumu izdevuši “mikrofonieši”, kas jau vien par kaut ko liecina.

“Esmu pateicīga Guntaram Račam un “MicRec”, kas atbalstīja manu ideju par sadarbību ar Jāni Čubaru, kurš jau ar pirmo dziesmu manī radīja pārliecību, ka viņš būs visa mana albuma producents. Sadarbība ar Jāni bija pārsteidzoši viegla, organiska un nevienā brīdī nebija grūti par kaut ko vienoties. Viņš ir viens no tiem studijas producentiem, kas studijā ļaujas radošajam vilnim, eksperimentējot. “Planēta Tu” ir mūsu kopīgs projekts. Albuma ietvaros apskatu dzīves un situāciju skaudrumu, atļaujos arī nedaudz romantiski pasapņot un paskumt, kā arī tā noslēgumā tomēr piedzīvot cerību pilnu pacilājumu,” tā Monta.

Albuma dizainu veidojusi māksliniece Sabīne Moore jeb savdabīgā “ziedu mūziķe” Waterflower, kura 2021. gadā Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas “Zelta mikrofons” vērtējumā saņēma divas nominācijas, tostarp pati par sava albuma “Balta gaisma” dizainu. “Kas par talantīgu dvēseli!” par Sabīni jūsmo Monta. “Albuma krāsas nav nejaušība, tās bija man visapkārt, kad tapa albuma tituldziesma “Planēta Tu”, un tās turpināja iedvesmot mani, radot arī pārējās dziesmas. Es skaidri zināju, kā izskatīsies šis vāciņš, un Sabīne to spēja materializēt.”

PAR. Monta pati ir savas mūzikas un vārdu autore - tas vien raisa cieņu. Viņai ir ļoti patīkams balss tembrs, arī dziesmas ir jaukas un simpātiskas, turklāt Monta sev vien zināmiem līdzekļiem panāk, ka tās atstāj gaišu noskaņu un vieglu emocionālo pēcgaršu. Jūtams, ka Montai no sirds patīk skatuve, un klausītāji šo pozitīvismu nevar nenovērtēt. Ļoti skaistas padevušās dziesmas “Jādzimst no jauna” un “Daļa no manis” (it īpaši, ja zina par tās stāsta kontekstu), “dzīvajā” jau ar pirmo noklausīšanās reizi aizķeras liriskais “Mans Universs”, eleganti skan “Divas upes”, dzīvīgumu kopējā noskaņā ienes “Mēs gribam par daudz”, turklāt abos pēdējos gabalos var izpausties arī Čubara kā ģitārista talants. Papildus punktiņš par to, ka albums pieejams arī taustāmā CD formātā, mīnuss pie šī punktiņa par to, ka disks ir bez bukleta ar dziesmu vārdiem.

PRET. Pirmdienas vakarā klubā “St. Black & Rock Cafe Urban Stage” klausoties nelielo albuma prezentācijas koncertu, apskatnieks pieķēra sevi pie domas, ka būtu grūti iedomāties kaut vienu argumentu Montas koncerta apmeklēšanai. Jā, varētu rasties doma “derētu šodien aiziet uz klubu X., kas tur spēlē? Ā, Monta, jā, tad var iet”, bet diez vai varētu būt jautājums “kur šodien uzstājas Monta? Ā, klubā X., noteikti ejam!”… Nav nevienas tādas dziesmas, kuras dēļ šī dziedātāja “iesēstos” prātā. Tāpat grūti iedomāties, kas būs viņas auditorija, atskaitot draugus, radus un paziņas. Kaut kad dziedātāja savos “storijos” klāstīja, ja kāds grib dzirdēt dziesmas par puķītēm un zaķīšiem (vismaz aptuveni tāda bija doma), tad nāksies izvēlēties citas izpildītājas, jo viņai šādas tēmas ir svešas, tomēr iekoptais “cietējas tēls” arī ir derīgs tikai mērenās devās, bet pārāk lielās dozās tas nomāc. Vēl par producenta darbu - vai tiešām kā albuma ievadošo (un tātad pavelkošo) gabalu vajadzēja likt jau tālajā 2021. gada martā klajā laisto “Cilvēki melo”, lai cik tas autobiogrāfisks arī būtu?!

Jāņa un Montas radošais tandēms jau minētajā prezentācijas pasākumā klāstīja, ka šobrīd tiek prātots par koncertiem, kā arī atzina, ka nebūs nemaz tik viegli atrast tiem piemērotu vietu un arī auditoriju, jo šāda mūzika varētu iederēties nelielās koncertvietās, uz kurieni cilvēki nāktu tiešām to klausīties, nevis vienkārši malkot dzērienus vai paēst mūzikas pavadījumā, par milzu zālēm, brīvdabas estrādēm un pilsētas svētkiem nemaz nerunājot. Taču Monta izteica cerības, ka gan jau arī viņas mūzikai ir šāda “Planēta Tai” - lai veicas to atrast!