Jauni pētījumi pierāda, ka kofeīns spēj uzlabot smadzeņu darbību stresa situācijās. Bristoles universitātes pētnieki testēja 64 sievietes un vīriešus, lai pārbaudītu kafijas iedarbību stresa laikā, piemēram, ilgstošas tikšanās laikā birojā, ziņo marieclaire.co.uk

Pierādīts, ka kofeīns uzlabo sieviešu prāta spējas, taču vājina vīriešu atmiņu un palēnina lēmumu pieņemšana ātrumu. Pētījuma dalībnieki piedalījās diskusijās, pildīja atmiņas testus un lika bilžu mīklas. Puse pētījumā iesaistīto dzēra kafiju bez kofeīna, otra daļa - parastu kafiju.

Rezultāti parāda, ka vīriešu sniegums atmiņas testos bija ievērojami vājāks, ja viņi bija dzēruši parastu kafiju ar kofeīnu, lai izpildītu uzdevumu viņiem bija vajadzīgas 20 sekundes ilgāks laiks nekā vīriešiem, kuri dzēra bezkofeīna kafiju. Taču sievietes salika puzli 100 sekundes ātrāk, ja bija dzērušas parastu kafiju.

Eksperti uzskata, ka kofeīna atšķirīgā iedarbība vīriešiem un sievietēm skaidrojama ar atšķirīgu atbildes reakciju uz stresu. Vecāki pētījumi apstiprina, ka kafija aizsargā no Alcheimera slimības, diabēta, aknu bojājumiem un podagras.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv