Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Nākamnedēļ Latvijā būs vērojams daļējs Saules aptumsums

Attēlam ilustratīva nozīme © Pixabay

10.jūnijā dienas vidū visā Latvijā būs iespēja novērot daļēju Saules aptumsumu. Šo var uzskatīt par vidēja izmēra aptumsumu, jo maksimālajā brīdī būs aizsegta trešdaļa Saules diametra.

Aptumsuma sākums Rīgā būs plkst. 12:54, maksimālā fāze (kad aizklāts 31% Saules diametra) būs plkst. 14:02, bet tas noslēgsies plkst. 15:09. Citās Latvijas vietās nedaudz atšķirsies gan norises laiki, gan maksimālā fāze. Liepājā viss notiks 6 minūtes agrāk, bet fāze būs līdzīga kā Rīgā. Kolkā viss notiks 4 minūtes agrāk, bet maksimālā fāze būs 33%. Līdzīga fāze būs Rūjienā, bet notikuma laiki līdzināsies momentiem Rīgā. Savukārt Daugavpilī notikumi būs 5 minūtes vēlāk nekā Rīgā, bet fāze būs mazāka - 28%. Vairāk par 10.jūnija Saules aptumsumu - www.saulespulkstenis.lv/sa2021/

Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi 2 - 6 gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2018.gada 11.augustā, bet nākamais ir gaidāms jau samērā drīz - 2022.gada 25.oktobrī, kad Mēness aizsegs vairāk nekā pusi Saules diametra. Savukārt pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954.gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142.gadā. Interesanti ir arī tā saucamie gredzenveida Saules aptumsumi. Starp citu, arī 2021.gada 10.jūnija aptumsums Zemes Ziemeļpola apgabalos būs novērojams kā gredzenveida aptumsums. Latvijā gredzenveida Saules aptumsums būs vērojams 2039.gada 21.jūnijā.

Saules aptumsums notiek tad, kad Mēness pilnībā vai daļēji aizsedz Saules disku. Pilnīgas aizsegšanas gadījumā uz vairākām minūtēm iestājas tumsa, bet daļējas aizsegšanas gadījumā atkarībā no aptumsuma fāzes Saule vizuāli atgādina apli ar robu.

Saules aptumsuma kolektīvi novērojumi epidemioloģisku apsvērumu dēļ klātienē nenotiks, tomēr Latvijas Astronomijas biedrība aicina iespēju robežās to novērot mājsaimniecības ietvaros un dalīties ar novērojumu rezultātiem sociālajos tīklos. Tēmturis - #saulesaptumsums.

Latvijas Astronomijas biedrība atgādina, ka uz Sauli nedrīkst skatīties ar neapbruņotu aci un nekādā gadījumā caur binokli, tālskati vai teleskopu bez speciāla filtra, jo tas var izraisīt neatgriezeniskus redzes bojājumus. Novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai disketes materiāls. Visdrošākā metode ir Saules attēla projicēšana uz ekrāna. Īpaši interesanti aptumsuma laikā ir vērot Saules projicēto attēlu ar "robu". Tādi attēli veidojas caur koku lapotnes spraugām vai mazākā izmērā caur papīra lapā izdurtiem caurumiņiem.