Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Goran Gora par Džordžu Gēršvinu

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Rīt, 5. martā, Lielajā ģildē mūziķis Goran Gora jeb Jānis Holšteins-Upmanis un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris aicina uz izglītojoši izklaidējošu koncertu Simfoniskais hits ar Goran Gora. Gēršvina «Rapsodija blūza stilā».

Pasākumā būs iespēja iepazīties ar 20. gadsimta pirmās puses slavenāko amerikāņu komponistu Džordžu Gēršvinu un rādīs, kas laika gaitā noticis ar blūzu, varēs baudīt Gēršvina ikonisko Rapsodiju blūza stilā un svītu Catfish Row, kuras pamatā ir populārākās melodijas no operas Porgijs un Besa. Klaviersolo spēlēs Daumants Liepiņš, pie diriģenta pults - Kaspars Ādamsons.

Džordžs Gēršvins tiek dēvēts par 20. gadsimta sākuma amerikāņu mūzikas «visspilgtāko parādību». Komponista bērnība aizritēja Manhatanas austrumu rajonā Īstsaidā - mutuļojošajā «tautu kausējamajā katlā», kur sajaucās krievu, austrumeiropiešu, Eiropas ebreju, afroamerikāņu un balto amerikāņu populārā kultūra, un tas spēcīgi atspoguļojas Gēršvina radītajā mūzikā. Pateicoties viņa īpašajam mūzikas stilam, komponists nodēvēts par amerikāņu mūzikas jauno baltās rases ģēniju. Džordža Gēršvina veikums saistīts ar blūzu un afroamerikāņu mūziku, kas atstājusi neizdzēšamu iespaidu uz visu 20. gadsimta amerikāņu komponistu mūziku.

Šajā koncertā Goran Gora stāstīs par populāro operu Porgijs un Besa, kuras spilgtākais hits Summertime būs dzirdams svītā Catfish Row. Protams, tiks runāts arī par Gēršvina fenomenālo veiksmes stāstu. Otrs koncerta skaņdarbs būs Gēršvina simfoniskais hits - triju nedēļu laikā tapusī Rapsodija blūza stilā. Interesanti, ka klausītāji to pazīst visupirms no izteiksmīgā klarnetes solo, kas sākotnēji, iespējams, bijis vienkārši klarnetista joks mēģinājumā. Šī rapsodija ir īstens Amerikas kaleidoskops - tajā var dzirdēt dažādas Amerikas ieceļotāju muzikālās ietekmes vienkopus.

Kopā ar Goran Gora un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri Džordža Gēršvina daiļradi mūzikas skaņās ietērps divdesmit četrus gadus vecais Latvijas klaviermūzikas spožais talants pianists Daumants Liepiņš. Patlaban mūziķis dzīvo Zviedrijā, studē Ženēvā, apžilbina prestižu konkursu žūrijas un vienaldzīgu neatstāj nevienu, kam palaimējies dzirdēt viņa spēli. Daumants sāka apgūt klavierspēli jau piecu gadu vecumā un ir daudzu starptautisku pianistu konkursu laureāts. Viņš saņēmis Lielo mūzikas balvu 2017 kategorijā Gada jaunais mākslinieks. Savukārt pie diriģenta pults stāsies LNO diriģents, kora Sola vadītājs un dziesmusvētku virsdiriģents Kaspars Ādamsons.

Koncertu papildinās mākslinieka Roberta Rubīna videoprojekcijas un dramaturģes Justīnes Kļavas teksti.