Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Kā saulgriežus atzīmē slaveni jāņabērni?

© F64

Tik nemanāmi, bet gaidīti, ir klāt vasaras saulgrieži, kad rotājam mājas ar jāņuzālēm, pinam ozollapu vai ziedu vainagus, brūvējam putojošu miestiņu, pulcējamies pie ugunskuriem, dejojam un dziedam, un varbūt arī ļaujamies maģiskā papardes zieda burvībai. To visu jāpagūst izbaudīt gada īsākās nakts laikā.

Jāņi un Līgas ir vieni no vislatviskāko vārdu īpašniekiem, tādēļ pašiem slavenākajiem vasaras saulgriežu gaviļniekiem taujājam, kā viņi pavada gada īsāko nakti.

Ozolu ģimenes klasiskās tradīcijas

Latviešu kordiriģents, televīzijas personība, gastronomijas blogeris un bijušais vokālās grupas «Cosmos» dalībnieks Jānis Ozols atklāj, ka ar ģimeni ievēro klasiskās tradīcijas - dzer alu, sēž pie ugunskura un sagaida saullēktu. «Protams, plūcam arī jāņuzāles un vijam vainagus. Dažreiz jaunajos Jāņos pat aizmirstam sadedzināt pērnā gada vainagus. Protu siet arī jāņusieru. Dažreiz sanāk un dažreiz ne, jo pats galvenais, lai ir labs piens. Ja ir labs piens, tad sanāk. No veikala piena diemžēl nesanāks, tādēļ jāiet uz tirgu un jāpērk kārtīgs lauku piens.

Šogad kopā ar ģimeni svinēsim manā mājā, kas atrodas Tumē pie Tukuma. Var gadīties, ka sabrauks visi radi un pie ugunskura pēkšņi ir tikai vieni Jāņi. Teikšu godīgi, ka mums nav īpašās svētku tradīcijas. Jaunības gadi ir beigušies, kad braukājām viens pie otra un svinējām, tādēļ tagad vairāk svinam radu un draugu lokā, kad citi brauc ciemos pie mums.

Īpašas atmiņas man saistās ar kādu Līgo vakaru, kad, atgriežoties mājās no ārzemēm, laidos lejā ar lidmašīnu pāri jūras līcim. Piedzīvoju fantastisku skatu, kad visapkārt dega ugunskuri. Kaut ko tādu var piedzīvot tikai vienreiz gadā,» atminas diriģents.

*

Žilde bauda svētkus pļaviņā ar latviešu mūziku

Grupas «Satellites LV» solists un mūzikas kritiķis Jānis Žilde savos vārda svētkos cenšas izbraukt ārpus pilsētas un sagaidīt saullēktu laukos, tuvāko draugu kompānijā: «Viena no svarīgākajām lietām, kas man saistās ar Jāņiem, ir attiecīgā svētku mūzika. Parasti no sava disku plaukta izņemu visus ierakstus, un, ja ir garāks pārbrauciens, piemēram, uz Kurzemes jūrmalu, tad pa ceļam sanāk uzlādēties no mūzikas un noklausīties vairākus skaņdarbus. Šajās Līgo dienās mēdzu klausīties mūziku latviešu valodā, lai būtu vajadzīgais noskaņojums. Protams, neiztrūkstoša svētku sastāvdaļa ir labs izlejamais alus un tuvu draugu kompānija. Ja ir silts un saulains laiks, tad vienkārši var baudīt svētkus pie ugunskura pļaviņā.»

Turpinājumu lasi nākamajā lapā