Skolēni izķer brīvās darba vakances vasarā

Šovasar darba devēji skolēniem ir sarūpējuši gandrīz 8000 darbavietas, to skaitā 381 darbavietu skolēniem ar invaliditāti. Un interese nopelnīt un iegūt pirmo darba pieredzi pusaudžu un jauniešu vidū ir nemainīgi augsta.
10.06.2021. Helmuts Nikandrovs Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Nodarbinātības valsts aģentūras īstenotais vasaras nodarbinātības pasākums ilgst līdz pat augusta beigām. Jaunieši strādā veikalos, ēdināšanas uzņēmumos, kultūras un sporta iestādēs, birojos, zemnieku saimniecībās, pašvaldībās un citās darbavietās. Pārsvarā darba iespējas skolēniem tiek piedāvātas vienkāršajās profesijās, tādās kā, piemēram, palīgstrādnieks, labiekārtošanas strādnieks, lauksaimniecības strādnieks, pārdevēja palīgs, preču izvietotājs, virtuves darbinieks, trauku mazgātājs, sētnieks, apkopējs, taču darba devēju piedāvājumā ir arī tādas profesijās kā skolotāja palīgs, biroja administrators, bibliotekārs, arhivārs, teksta maketētājs, viesnīcas administrators, informācijas ievadīšanas operators, statistiķa palīgs u.c.

Skolēna atalgojums par pilnu nostrādātu darba laiku mēnesī ir vismaz valstī noteiktās minimālās algas apmērā - 500 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Kā informē NVA, darba devēju pienākums skolēnu darba vietās nodrošināt valstī noteikto epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu un individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanu Covid-19 infekcijas izplatības riska novēršanai.

Lai vasaras brīvlaikā skolēns ar NVA atbalstu varētu strādāt, viņam ir jāreģistrējas NVA mājaslapā. Skolēnam ir jāreģistrējas tajā reģionā un novadā, kura teritorijā viņš vēlas strādāt! Reģistrācija norisināsies līdz 16. augustam.

Skolēns var iepriekš vienoties ar konkrētu darba devēju par darba vietu un nodarbināšanas laiku, informācija par vienošanos ar darba devēju skolēnam jāieraksta pieteikuma anketā. Ja skolēns nav vienojies ar darba devēju, tad pieteikuma reģistrācijas secībā viņam telefoniski vai ar e-pasta starpniecību paziņos par iespēju pretendēt uz darba devēju pieteiktajām darba vietām un uzaicinās apmeklēt NVA filiāli darba norīkojuma saņemšanai.

Dodoties uz NVA filiāli, skolēnam līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments (pase vai identifikācijas karte) un, ja skolēns ir jaunāks par 18 gadiem, arī ārsta izziņa par medicīnisko apskati. Savukārt skolēnam ar invaliditāti līdzi jāņem arī ģimenes vai ārsta izziņa, kurā ir norādīts, kādus darba pienākumus viņš nedrīkst veikt.

NVA skaidro, ka viens no pasākuma mērķiem ir jau skolas laikā sniegt pusaudžiem praktisku priekšstatu par darba dzīvi, lai viņi laikus uzzinātu ne tikai to, kas ir CV, darba līguma noslēgšana, darba pienākumi un darba attiecības, bet arī to, kas ir konkurence darba tirgū, kas ir darba intervija un darbinieku atlase pie darba devēja.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā