Edgars Treibergs: Esmu pieradis strādāt ātri un jautājumus risināt, kamēr vēl nav pa vēlu

Uz Neatkarīgās jautājumiem atbild 22. martā ievēlētais Garkalnes novada domes priekšsēdētājs Edgars Treibergs
©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Kādēļ piekritāt kandidēt uz Garkalnes novada domes priekšsēdētāja amatu?

Kad mani uzrunāja kandidēt par Garkalnes novada domes priekšsēdētāju, atteicos. Bet tad saņēmu gan deputātu, gan novada iedzīvotāju zvanus, kuri aicināja pieņemt šo sarežģīto izaicinājumu un kandidēt uz priekšsēdētāja amatu. Pateicoties lielajam atbalstam no novada iedzīvotājiem, tam, ka jau četrus domes sasaukumus esmu bijis deputāts un pārzinu garkalniešu vajadzības, izlēmu kandidēt. Man bija liels gandarījums, ka lielākais deputātu vairākums atbalstīja manu kandidatūru, kas man dod lielu sparu pildīt amata pienākumus.

Kā esat iejuties jaunajā amatā?

Man nebija laika iejusties. Uzreiz ķēros pie darba, un jau notiks pirmās tikšanās ar jauno Ropažu novadu pārstāvjiem, Pierīgas pašvaldību vadītājiem, un 29. martā piedalīšos sanāksmē ar VARAM ministru, lai operatīvi izrunātu aktuālos jautājumus, uz kuriem nepieciešams steidzami rast atbildes. Ir jāizrunā jautājumi par finansējuma piesaisti pašvaldību projektiem, novadu apvienošanās un sadarbības jautājumi starp jaunizveidotiem novadiem un Rīgas pilsētu. Esmu pieradis strādāt ātri un jautājumus risināt, kamēr vēl nav pa vēlu.

Ir ļoti īss laiks līdz vēlēšanām un jaunā Ropažu novada domes izveidošanai. Kā izmantosiet šo laiku?

Aktīvi strādāšu pie jautājuma par Garkalnes novada iekļaušanu jaunajā Ropažu novadā, lai novads tiek izveidots kā spēcīgākais novads Pierīgā un visā Latvijā. Man ir svarīgi, lai garkalnieši nezaudētu esošās priekšrocības un novads saglabātu attīstības tempu arī pēc apvienošanās. Mans princips ir ātri un uz iedzīvotājiem vērsts darbs.

Kā vērtējat administratīvi teritoriālo reformu un Garkalnes novada iekļaušanu Ropažu novadā?

Uzskatu, ka ATR bija sasteigts process, kas ir radījis neviennozīmīgu attieksmi, vērtējot ATR kopumā. Uzskatu, ka pašvaldībām bija jādod iespēja apvienoties pēc brīvprātības principa un VARAM bija jābūt procesa koordinatoram un jāiejaucas tikai gadījumos, kad brīvprātības princips nedarbojas. Reformas rezultāti būs redzami jau tuvākajā laikā, kad novadi būs apvienojušies un strādās pie jauniem budžetiem.

Garkalnes novada apvienošana ar Ropažu un Stopiņu novadu un Vangažu pilsētu ir radījusi lielus izaicinājumus. Garkalnes novads ir viens no attīstītākiem novadiem Latvijā ar sabalansētu budžetu, bet Ropažu novads, Stopiņu novads un Vangaži ir ar budžeta deficītu un citām nesakārtotām lietām. Būs svarīgi panākt, lai apvienojoties jaunais Ropažu novada budžets tiek izstrādāts sabalansēts un novada attīstība tiek veidota, ņemot vērā ikviena novada iedzīvotāja intereses.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā