Aivars Lembergs: Mana ieslodzījuma mērķis ir neļaut startēt pašvaldību vēlēšanās

Ventspils mērs Aivars Lembergs kopš 22. februāra atrodas ieslodzījumā Rīgas Centrālcietumā, joprojām nezinot oficiālo tiesas argumentāciju, kāpēc piemērots šāds drošības līdzeklis bez iespējām to pārsūdzēt. Vienīgais loģiskais izskaidrojums apcietinājumam – nepieļaut politiķa dalību gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās.
PIRMAJĀ VĒSTULĒ NO CIETUMA Aivars Lembergs aicina visus loģiski domājošus cilvēkus, izdarot secinājumus, balstīties uz patiesiem faktiem, nevis izdomājumiem ©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Izmantojot valsts akciju sabiedrības “Latvijas pasts” pakalpojumus, Neatkarīgā rakstiski uzdeva A. Lembergam vairākus jautājumus. Lai arī vēstules no Rīgas pilsētas pievārtes līdz adresātam ceļo vismaz sešas dienas, tomēr tās veiksmīgi sasniedz mērķi un tādējādi nodrošina iespējas saņemt atbildes uz uzdotajiem jautājumiem. Kopā ar atbildēm Neatkarīgā saņēma arī ar 4. martu datētu A. Lemberga vēstuli visiem loģiski domājošiem cilvēkiem, ko publicējam pilnībā.

Vai jums ir oficiāli vai neoficiāli darīts zināms pamatojums skarbākajam drošības līdzeklim - apcietinājumam? Ja nav darīts zināms pamatojums, kādas ir iespējas drošības līdzekli apstrīdēt?

Nē. Nekāds pamatojums visbargākajam drošības līdzeklim, kādu pret mani pielieto pēc 14 gadu pārtraukuma, nav paziņots. Vienkārši ir īss lēmums - apcietināt!

Pie tam, atšķirībā no vispārējās kārtības, man ir liegtas tiesības 3 dienu laikā lēmumu pārsūdzēt. Šī sūdzība būtu jāizskata augstākstāvošajai tiesai, t.i. Augstākās tiesas Senātam 10 dienu laikā. Taču šie cilvēktiesību aizsardzības principi uz politisko opozīciju neattiecas. Tiesas lēmumā ne vārda nav minēts par pārsūdzēšanu, lai arī tas būtu jānorāda obligāti.

No publiski pieejamās informācijas zināms, ka esat draugos ar aktīvu dzīves veidu. Vai ieslodzījuma apstākļos jums ir iespējas veikt nepieciešamos vingrinājumus veselības uzturēšanai? Vai nepasliktinās veselības stāvoklis?

Tiesa, nosakot drošības līdzekli apcietinājumu, pilnībā ignorējusi manu veselības stāvokli un iespējas cietumā veikt ārsta nozīmēto ārstēšanos. Ārstēšanos veikt es nevaru. Pirms 14 gadiem, man nonākot līdzīga situācijā, tas beidzās ar II grupas invaliditāti.

Spriežot pēc ierakstiem sociālos tīklos, jūsu politiskais oponents Ģirts Valdis Kristovskis ir ļoti sapriecājies par jūsu arestu. Vai, pateicoties jums piemērotajam drošības līdzeklim, būtiski pieaug Ģirta Valda Kristovska izredzes gūt panākumus gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās?

Kristovska priekiem ir pamats. Apcietinājums kā drošības līdzeklis valdības opozīcijas līderim Lembergam ir loģisks un saprotams. Ir priekšvēlēšanu laiks un jāiesniedz deputātu kandidātu saraksti. Cietuma kamerā nav piekļuves ne tikai internetam, bet arī telefonam. Tā ir “lieliska” vieta Lemberga politiskajai darbībai priekšvēlēšanu laikā.

Pie tam tas notiek apstākļos, kad valdības televīzija un radio izvērš ārkārtīgi aktīvu viltus ziņu izplatīšanu par mani, par man izvirzīto apsūdzību, par spriedumu, ar kuru es lielākajā daļā no apsūdzības esmu attaisnots. Tur, kur neesmu attaisnots, analizējot tekstu, redzamas aplamības, pretrunas, muļķības un milzīgs daudzums izglītotam cilvēkam nesaprotamu formulējumu. Tiesa pārrakstījusi apsūdzības tekstu ar visām gramatikas un interpunkcijas kļūdām. Tas bija sliktākais variants, kuru gaidījām.

Vai ir kāds vēstījums, ko vēlaties nodot saviem atbalstītājiem ar Neatkarīgās starpniecību?

Valdības kontrolētie mediji un Kristovskis apgalvo:

- pirmkārt, ka Lembergs ir notiesāts un spriedums stājies likumīgā spēkā, nepieminot, ka tā ir tikai pirmā no trijām instanču tiesām;

- otrkārt, Lembergs nozadzis valstij, tautai, Ventspilij simtiem miljonu eiro, kaut gan nav šāda kriminālprocesa, ne apsūdzības, ne tiesas sprieduma;

- treškārt, noklusē, ka kukuļa spiešana “notikusi” 1993.-1995. gados, ka manis nospiestie ir nabadziņi - eksprokurors Valentīns Kokalis, tā laika ietekmīgākie un bagātākie vīri Ainārs Gulbis (a/s “SWH Rīga”), Jūlijs Krūmiņš (SIA “MAN-Tess”), Aleksandrs Lavents (“Banka “Baltija””), kurš gan tiesā pauda sašutumu un izspiešanu kategoriski noliedza. Cietējs ir arī mans draugs un sabiedrotais Vladimirs Krastiņš, kurš vēl 2006. gada beigās liecina, ka viņam ar Lembergu ir draudzīgas attiecības, bet pēc gada jau, ka es 1995. gadā esmu apdraudējis viņa veselību. Neviens no “cietējiem” līdz pat šim brīdim nav griezies ar iesniegumu policijā vai prokuratūrā visā laikā periodā no 1993.-1995. līdz par 2007. gadam, kad pēkšņi pēc prokurora Anda Mežsarga iniciatīvas viņi kļuva par cietušajiem;

- ceturtkārt, valdības kontrolētie mediji klaji melo par manām īpašuma tiesībām uz dažādu kompāniju daļām un akcijām Latvijā un ārzemēs. Šai ziņā īpaši izceļas Gunta Bojāra vadīts speciāls vienu stundu garš melu raidījums LTV. Viņi, tērējot nodokļu maksātāju līdzekļus, TV un radio ēterā uzvedas kā doktora Paula Jozefa Gebelsa mazbērni, kalpojot šai visnepopulārākajai valdībai un valdības partijām, tai skaitā Kristovskim, kurš savā dzīvē visu, ko vien ir varējis, ir salaidis grīstē. Pēdējais viņa varoņdarbs - gada laikā nogremdēja Ventspils ostu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā