Urbanovičs: Daniels Pavļuts no Zolitūdes neko nav mācījies

Saruna ar Saeimas deputātu, partijas “Saskaņa” vadītāju Jāni Urbanoviču.
Cik dzīvību paņems vīruss? Cik daudzi no cilvēkiem, kuri varēja saņemt vakcīnu, bet to nesaņems, inficēsies, līdz aprīlim saslims un ļaunākajā gadījumā – netiks izglābti? ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”) ir ķēries pie darba. Kā vērtējat viņa paveikto un viņa ieceres?

Kā infomē plašsaziņas līdzekļi, mums bija iespēja saņemt vairāk nekā 1,29 miljonus “Pfizer” vakcīnu, turklāt 860 000 - uzreiz. Tā vietā Latvija pieteicās uz 98 000 vakcīnu. Veselības ministrija to tā paklusām izlēmusi un nokārtojusi, pat valdību par to informējot “post factum”.

Rezultātā par masveida vakcinācijas uzsākšanu varēsim runāt labākajā gadījumā aprīlī.

Kāpēc tā? Veselības ministrijas ierēdņu graujoša nekompetence? Demisionējušās ministres Viņķeles kaprīze? Kaut kāds aprēķins? Šo atbildi no veselības ministra Daniela Pavļuta vēlas dzirdēt visa sabiedrība. Katrs, kuram liegta iespēja satikt tuviniekus, pilnvērtīgi mācīties, sportot, atgriezties pie ikdienas lietām, ko tagad nostalģiski saucam par normālu dzīvi…

Bet, ko tur var pārmest Pavļutam?

Pat nesagaidot paša izveidotās komisijas atzinumu, Pavļuts paziņo - “lēmumi ir tikuši pieņemti bez skaidras procedūras, bez pietiekami skaidras atbildības. Daļa no šiem lēmumiem nav tikuši pat dokumentēti”. Secinājums - “pieņemtie lēmumi ir neizsekojami”.

Gali ūdenī, un vainīgo nav.

Vai atceraties mīklainos individuālo aizsardzības līdzekļu iepirkumus pavasarī? Arī tur tika secināts, ka “Lēmumu pieņemšana nav izsekojama un ar audita metodēm nav novērtējama”. Sakritības vai likumsakarības?

“Ir nepieciešams arī visaptverošs un neatkarīgs izvērtējums, nodrošinot patiesu informāciju sabiedrībai gan par konkrēto indivīdu kļūdām un nolaidību, gan par sistēmas nepilnībām, kas nav novērsušas traģēdiju” - arī šie ir Pavļuta kunga vārdi. Teikti 2013. gadā, četras dienas pēc Zolitūdes traģēdijas.

Kāds sakars Zolitūdei ar Covid-19?

Zolitūdes traģēdija paņēma 54 dzīvības, atstājot neizdzēšamu nospiedumu sabiedrības apziņā par to, kur noved kolektīva bezatbildība.

Cik dzīvību paņems vīruss? Cik daudzi no cilvēkiem, kuri varēja saņemt vakcīnu, bet to nesaņems, inficēsies, līdz aprīlim saslims un ļaunākajā gadījumā - netiks izglābti?

Kā atceramies, pēc Zolitūdes traģēdijas negribīgi, aizvainojumu neslēpdams, atkāpās premjerministrs Valdis Dombrovskis. Par būvniecību atbildīgais ekonomikas ministrs Pavļuts palika savā amatā - “lai sakārtotu nozari”. Tagad veselības nozares sakārtošanu viņš sāk, pat nemeklējot “visaptverošu un neatkarīgu izvērtējumu” par kolektīvo bezatbildību vakcīnu iepirkumā.

Diemžēl Latvijas situācijā ļoti ticams, ka par traģēdijām, kuras izraisīs vakcīnu nepieejamība, neviens neatbildēs. Atšķirībā no Zolitūdes pat nopietni neizmeklēs cēloņus un sekas. Kad to prasīs “Saskaņa” - vēl jo ciešāk saslēgsies savās pozīcijās, jo “mūsējos sit”. Tā jau ne reizi vien ir bijis, ka, neskatoties uz acīmredzamiem pārkāpumiem, tiek ieslēgts “kolektīvās aizsardzības mehānisms”. Citādi var nākties atzīt, ka labējo koalīcija balstās nevis uz ideoloģiju, bet gan nekautrīgu varas un materiālo labumu dalīšanu.

Bet gribas katram no valdošās koalīcijas pajautāt - vai Zolitūde tev neko neiemācīja?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā