Možvillo: Liepiņas lēmums nolikt mandātu man bija pārsteidzošs

Neapmierināta ar Saeimā iedibināto kārtību un to, ka parlamenta sēdes notiek attālināti, no KPV LV saraksta parlamentā ievēlētā, bet partiju un tās frakciju pametusī Linda Liepiņa nolikusi deputāta mandātu. Viņas vietā nāk trīs gadus Alojas novada pašvaldībā nostrādājušais Māris Možvillo, kas, pēc L. Liepiņas teiktā, ir viņas domubiedrs.
©Ieva Ābele/Saeima

M. Možvillo, kas ir arī KPV LV valdes loceklis, ir ievērojams ieguvums organizācijas parlamenta frakcijai, kura 13. Saeimā kā uzvarētāja iesoļoja ar 16 mandātiem. Kā zināms, nebija ilgi jāgaida, lai KPV LV vidū izceltos domstarpības un frakcijā paliktu tikai desmit deputāti. Līdz ar M. Možvillo atnākšanu frakcijai būs jau 11 mandāti, ja vien M. Možvillo nesekos L. Liepiņas, Alda Gobzema un pārējo KPV L pametušo pēdās.

“Tad, kad es tev piezvanīju (es tev piezvanīju tikai vienu reizi, lai pateiktu, ka mans lēmums ir galīgs, ka es nolikšu deputāta mandātu) un jautāju, vai tu esi, vai tu būtu gatavs uzņemties, tu neminstinoties atbildēji: “Jā!” [..] Es neteikšu šobrīd no Saeimas tribīnes tos dažus solījumus, ko tu man teici, bet es vēlos tev pateikt, ka es tev uzticos. Tad, kad es nācu iekšā šeit pa Saeimas sēžu zāles durvīm, tu jautāji, kāpēc es tevi pametot zem tanka? Iespējams, Māri, tāpēc, ka zem tanka būtu jāguļas vīriešiem, nevis sievietēm,” savā pēdējā runā no Saeimas tribīnes, uzrunājot M. Možvillo, teica L. Liepiņa.

Ar jūsu kļūšanu par Saeimas deputātu KPV LV frakcija kļuvusi par vienu mandātu spēcīgāka. Linda Liepiņa jūs raksturojusi kā cilvēku, kura uzskati sakrīt ar viņas, - cik ilgi jūs domājat strādāt frakcijā?

Es varētu pateikt tā ‒ tas, ka mums ir līdzīgi uzskati dažos jautājumos, tas nenozīmē, ka es stājos viņas vietā. Es stājos pats savā vietā, lēmumus es pieņemšu pēc fakta. Šobrīd man ir mandāts un esmu ievēlēts no partijas, un pašreiz man nav iemeslu pamest frakciju,

Vērojot KPV LV darbību Saeimā no attāluma, kā jūs vērtējat organizācijas darbu, attīstību?

Tas tāds plašs, atvērts jautājums. Uzskatu, ka ir, protams, kļūdas. Lai arī divi gadi pagājuši Saeimā, ir kaut kāds pieredzes trūkums, kas reizēm izpaužas. Tāpēc esmu šeit, lai ar savu pieredzi un darbu palīdzētu darīt to, ko pirms Saeimas vēlēšanām solījām saviem vēlētājiem.

Esat teicis, ka ne viss, kas notiek valdībā, jūs apmierina. Varat nosaukt vienu konkrētu lietu, kas jūs neapmierina?

Konkrētāk ir jāsaka tā, ka šobrīd nenosaukšu kaut kādus valdības lēmumus, kurus es īsti neatbalstu, bet ir valdības lēmumi, kas atstāj negatīvu iespaidu uz cilvēkiem, kaut vai tās pašas nodokļu režīmu neskaidrības. Tas ir ļoti būtisks faktors, kas šobrīd atstāj ievērojamu iespaidu uz iedzīvotāju dzīvi.

Kurās Saeimas komisijās jūs vēlētos strādāt?

Pašreiz mēs šo jautājumu izskatām un ar kolēģiem vienosimies. kur un kā. Šodien ir pirmā darba diena ‒ kamēr apzināšu teritoriju. Saeimas darbā piedalos soli pa solim, lai nebūtu sasteigti lēmumi.

Linda Liepiņa savā pēdējā runā no Saeimas tribīnes ieminējās, ka jūs viņai kaut ko esat solījis un pārmetis, ka viņa jūs “pametusi zem tanka”. Par ko viņa runāja?

Tas bija tāds joks. Es nebiju domājis, ka viņa patiešām noliks deputāta mandātu, jo viņa nesolīja to darīt. Viņas lēmums nolikt mandātu vismaz man bija pārsteidzošs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā