Katrīna Gupalo: Tā ir dzīve, ko mīlu

«Mūsu dzīve paliek arvien dinamiskāka, jo es esmu klāt Andreja koncertos, viņš savukārt atbalsta mani manos projektos, līdz ar to koncertu skaits dubultojas. Bet tas ir skaisti – tā ir dzīve, ko paši esam izvēlējušies. Mēs abi ļoti mīlam to, ko darām, un mums nav tāda dalījuma – darbs un atpūta. Tā ir dzīve, ko mīlam,» saka šarmantā dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo.
RADOŠI PIESĀTINĀTS LAIKS. «Mums bija koncertiem ļoti piesātināta vasara, bet šobrīd diezgan daudz laika paiet studijā, jo es rakstu arī jaunu savas mūzikas albumu,» saka dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo, atklājot, ka viņa ierakstījusi albumu ar Imanta Kalniņa dziesmām, kas šobrīd tiek montēts, un savu versiju Raimonda Paula dziesmai «Par pēdējo lapu» latviešu un krievu valodā ©Romāns Kokšarovs/F64

Kopā ar savu mīļoto vīrieti, pasaulē atzīto virtuozo pianistu Andreju Osokinu viņi šoruden izveidojuši jaunu koncertstāstu ciklu «Ceļojums».

Laikā, kad visa pasaule piedzīvo globālo pandēmiju un ceļošana ir ļoti ierobežota, un tādējādi daudzas jomas cīnās par izdzīvošanu, talantīgie mūziķi meklē arvien jaunus radošus veidus, kā turpināt attīstīties un īstenot savu darbību. Un šie meklējumi ir vainagojušies jaunā sadarbībā - ar viesnīcu «Grand Hotel Kempinski Riga».

«Esam saviļņoti par iespēju atbalstīt viesmīlības nozari un ceram, ka citi mūziķi un mākslinieki turpinās šo ieceri,» saka dziedātāja Katrīna Gupalo.

«Šis bija traks gads mums visiem, un mēs neviens nezinām, kas būs rīt, kas - parīt. Šis dīvainais laiks daudziem joprojām ir pārbaudījums. Tūrismu, viesmīlību un kultūru pandēmija skārusi ļoti smagi, tādēļ, manuprāt, ir īpaši nozīmīgi mums turēties kopā, savstarpēji palīdzēt un atrast arvien jaunus un interesantus veidus, kā attīstīties un uzrunāt savus klausītājus,» uzskata pianists Andrejs Osokins.

Kopā un katrs atsevišķi

AIZMIRST IKDIENAS RŪPES UN RAIZES. Izcilais pianists Andrejs Osokins programmā «Koncerts - meditācija» aicina ļauties mūzikas brīnumainajam spēkam un piedzīvot tādu saplūšanu ar mirkli, ka aizmirstas ikdienas rūpes un raizes un var ļauties tikai iedvesmai / Aksels Zirnis

Izcilais pianists Andrejs Osokins uzstāsies pirmajā šī koncertstāstu cikla koncertā - 23. oktobrī ar programmu «Koncerts - meditācija», ļaujot klātesošajiem piedzīvot lidojuma un plūduma stāvokli meditatīvas klaviermūzikas klātbūtnē. Programmā būs dzirdama Friderika Šopēna, Raimonda Tigula, Pētera Vaska, Arvo Perta, Sergeja Rahmaņinova, Filipa Glāsa un Kloda Debisī mūzika.

20. novembrī gaidāms dziedātājas un pianistes Katrīnas Gupalo koncerts «7 skumjas zvaigznes un Alabamas mēness», kas veltīts komponista Imanta Kalniņa mūzikai. Visas kompozīcijas Katrīna Gupalo izpilda savās aranžijās balsij un klavierēm, kas veidotas ar lielu pietāti pret komponista oriģinālajām dziesmu versijām. Līdzās iemīļotajām Imanta Kalniņa dziesmām skanēs arī Katrīnas Gupalo pašas radītā mūzika, kā arī Kurta Veila, Džima Morisona, Melānijas Safkas un Ērika Satī skaņdarbi, kas savā veidā mijiedarbosies un sarunāsies.

Savukārt 12. decembrī, ieskandinot Ziemassvētku laiku, izskanēs šī cikla trešais koncerts - «No Ņujorkas līdz Parīzei», kurā kopā uzstāsies radošais tandēms Katrīna Gupalo un Andrejs Osokins un kurā apvienoti spilgtākie numuri no koncertizrādēm «100 gadi ar Piafu» un «After Midnight/Pēc Pusnakts». Programmā būs Edītes Piafas, Merilinas Monro, Kola Portera, Ninas Simones, Džūlijas Londonas un Ellas Ficdžeraldas dziesmas, Džordža Geršvina virtuozie džeza skaņdarbi un izsmalcinātā Erika Satī mūzika klavierēm solo, kā arī franču impresionista Kloda Debisī mūzika klavierēm četrrocīgi.

Pēc katra koncerta viesiem būs iespēja baudīt izmeklētām garšu sajūtām bagātu viesnīcas terases bāra restorāna «Stage 22» saimnieka un galvenā šefpavāra Gokhana Kekeca īpaši šim notikumam radītu trīs kārtu maltīti.

Nereāls piedzīvojums Santa Barbarā

Gatavojoties koncertstāstam «Ceļojums», dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo atsauc atmiņā spilgtākos savas dzīves ceļojumus.

«Tie ir divi, abi uz Ameriku,» viņa saka un atklāj, ka pirmoreiz uz Ameriku aizbraukusi 19 gadu vecumā. «Pirms tam biju bijusi tikai Lietuvā un Ukrainā, tāpēc iespaidi bija mežonīgi. Mēnesi nodzīvoju Ņujorkā, pēc tam devos uz Losandželosu, un tas atkal bija jauns pārsteigums - tur pirmoreiz ieraudzīju palmas, okeānu, krāšņo dabu. Šis brauciens ļoti spēcīgi mainīja ne tikai manu priekšstatu par pasauli, bet arī manu iekšējo pasauli. Atgriežoties Latvijā, es uz visu skatījos pilnīgi savādāk, tostarp uz sevi un savu dzīvi,» atklāj Katrīna Gupalo.

IERAUDZĪT ARVIEN KO JAUNU. «Ja Andrejs nebūtu tikpat «traks» kā es, daudz kas no tā, ko kopā esam paveikuši, nebūtu iespējams,» domā dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo. «Viņš palīdz man, es palīdzu viņam - tā ir dzīve, ko paši esam izvēlējušies. Mēs kopā augam un maināmies, tādējādi ieraugām viens otrā arvien ko jaunu, un tas mūsu attiecībām nāk tikai par labu.» / Aksels Zirnis

Pēc dažiem gadiem viņa nokļuva Amerikā vēlreiz. «Tas bija ļoti interesants notikums: aizsūtīju savu pieteikumu - video ierakstu un anketu - vasaras akadēmijai Santabarbarā [Music Academy of the West Festival] un par to aizmirsu. Tas tiešām bija absolūti negaidīti, kad saņēmu ziņu, ka esmu tajā uzņemta, ka viss tiek apmaksāts! Sākumā domāju, ka tas ir joks, jo tas ir nereāli - tur tiek uzņemti tikai astoņi pianisti no visas pasaules. Bet - tas nebija joks! Viss bija pavisam nopietni, un es visu vasaru nodzīvoju Santabarbarā Kalifornijā! Domāju, ka tas manā dzīvē ir līdz šim lielākais piedzīvojums, jo kaut ko tādu nevarēju pat iedomāties. Tas tiešām bija nereāli,» dziedātāja joprojām tā uzskata. Santabarbarā viņu pārsteidza gan dabas krāšņums un tās daudzveidība, gan pati mūzikas akadēmija, kurā viņai bija iespēja satikt un mācīties pie dzīvām leģendām. «Santabarbarā ir unikāls klimats, un tur viss zied nepieklājīgi skaisti. Liekas, ka pat akmeņi. Kad nolīst lietus, tvaiks no asfalta paceļas gluži kā zāļu tēja. Un kolibri lido. Nu, ārprāc!» viņa atminas to ar patiesu sajūsmu un ikvienam jaunajam mūziķim iesaka pamēģināt tur nokļūt. «Protams, konkurence ir mežonīgi liela, bet, ja nepamēģināsiet, skaidrs, ka simtprocentīgi tur nenokļūsiet.»

Parīze liek vilties

Katrīna cer, ka simtprocentīgi nav nojucis ceļojums uz Izraēlu, kurp abiem ar Andreju šajā pavasarī bija ieplānota koncertu tūre. Pandēmijas dēļ tā ir pārcelta uz nenoteiktu laiku. «Bijām domājuši Izraēlā uzkavēties ilgāk, vēl pēc tūres tur atpūsties. Diemžēl nesanāca. Ceram, ka tas vēl kādreiz būs iespējams.»

Aksels Zirnis

Taujāta, kurp viņa sapņo aizceļot, kad robežas atkal būs vaļā un ceļot būs droši, dziedātāja atteic, ka vēlreiz gribētu atgriezties Santabarbarā, bet jau kopā ar Andreju un, iespējams, saviem draugiem. «Gribētu vēlreiz to visu izbaudīt un šajās sajūtās dalīties ar sev tuvajiem.»

Dziedātāja atklāj, ka, mācoties Rīgas franču licejā, viņas bērnības sapnis, protams, bija aizbraukt uz Parīzi. «Interesanti, nokļuvu tur tikai pēc Amerikas, un jāatzīst, ka tā bija zināma vilšanās: Tiešām? Tas ir tas, par ko es sapņoju?!... Un tad es sapratu, ka ne vienmēr izsapņotais ir neaizmirstamākais piedzīvojums. Vismaz mani lielākie piedzīvojumi - gan tiešā, gan pārnestā nozīmē - notikuši absolūti negaidīti.»

Ar Imanta Kalniņa dziesmām

Paralēli sapnim par «Ceļojumu», ko Katrīna un Andrejs vēl tikai piedzīvos šajā rudenī, dziedātāja šogad plāno izdot jaunu albumu ar leģendārā komponista Imanta Kalniņa dziesmām. Tās jau ir ierakstītas, notiek montāžas darbi, un tiek plānota arī albuma prezentācijas tūre pa Latviju.

«Mums bija koncertiem ļoti piesātināta vasara, diezgan «nenormāls» režīms, bet - mēs esam pateicīgi saviem klausītājiem, ka viņi mūs grib dzirdēt un ir atvērti dažādām programmām. Bet šobrīd diezgan daudz laika paiet studijā, jo es rakstu arī jaunu savas mūzikas albumu,» stāsta talantīgā jaunā mūziķe.

Viņa nupat ierakstījusi arī savu versiju Maestro Raimonda Paula dziesmai «Par pēdējo lapu» - gan latviešu, gan krievu valodā. «Ļoti detalizēti iepazinos ar šīs dziesmas līdzšinējiem ierakstiem un secināju, ka lielākoties tā skan visnotaļ priecīgi. Bet tās teksts, manuprāt, ir diezgan dramatisks, un es, ierakstot savu versiju, akcentēju tieši dziesmas vārdus. Domāju, ka jau jaunnedēļ to prezentēšu. Jaunnedēļ dziesmai paredzēts filmēt arī videoklipu,» Katrīna nosaka, piebilstot, ka viņas izpildījumā dziesmu varēs noklausīties gan «Youtube», gan viņas sociālo tīklu profilos. «Tas būs pilnīgs kontrasts tam, kā manā izpildījumā skan Imants Kalniņš,» dziedātāja atklāj.

Bet kontrasts, ko pēc siltās un saulainās vasaras sev līdzi nes rudens drēgnums un tumsa, Katrīnu nebiedē. «Man ļoti patīk rudens. У природы нет плохой погоды,» viņa smaidot nosaka, uzsverot, ka galvenais ir silti saģērbties un - lai kājas nav slapjas. «Rudens sezona ir ļoti labs laiks ļauties radošam noskaņojumam,» viņa uzskata.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā