Adamovičs: Nejūtos, ka ar viltu vai krāpniecību būtu izšķērdējis valsts līdzekļus

No “Jaunās Vienotības” saraksta 13. Saeimā ievēlētais Aldis Adamovičs izdots kriminālvajāšanai. Viņam saistībā ar Saeimas deputātiem izmaksājamajām kompensācijām par transportu un mājokli inkriminē krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.
©Ieva Ābele, Saeima

Īsumā. Saeimas deputāts, kura dzīvesvieta ir Preiļos, no valsts par darba vajadzībām nepieciešamo dzīvokli Rīgā saņēmis kompensāciju, bet attiecīgajā dzīvoklī praktiski nav mitinājies. Viņu vaino arī par nepamatotu kompensācijas saņemšanu par izlietoto degvielu. Tā nav lieta deputātam piederošajā automašīnā.

Par A. Adamovičam inkriminētajiem nodarījumiem Krimināllikums paredz sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat četriem gadiem, ar piespiedu darbu vai naudas sodu.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai parlaments lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma. Šajā laikā prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam Saeimas loceklim visus kriminālprocesuālajos likumos noteiktos piespiedu līdzekļus.

Ja deputāts apcietināts, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju sēdēs, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ievēlējusi vai apstiprinājusi.

A. Adamovičs ir otrs deputāts, kuram sanākusi saķeršanās ar likumu Saeimas deputātu kompensāciju dēļ. Īsi pirms 13. Saeimas vēlēšanām kļuva zināms, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sācis kriminālprocesu pret A. Kļaviņu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Proti, viņš it kā apzināti bija deklarējis savu dzīvesvietu Liepājā, lai varētu saņemt lielākas kompensācijas ‒ piecreiz lielāku transporta kompensāciju.

Šai informācijai nonākot publiskajā telpā, A. Kļaviņš nolika Saeimas deputāta mandātu un 13. Saeimas vēlēšanās nepiedalījās.

Kāda būs jūsu rīcība tagad, kad de facto esat nodots kriminālvajāšanai?

Es pats arī aicināju to darīt. Es skaidrošu prokuratūrai par izvirzītajām apsūdzībām. Redzēs, ja neizdosies - mēģināšu tiesā pierādīt taisnību.

Es katrā gadījumā saistībā ar kompensācijām par dzīvokli nepiekrītu, ka ļaunprātīgi vai ar viltu kaut ko esmu darījis. Par degvielu esmu atzinis, ka vienā gadījumā esmu ielējis privātajām vajadzībām, to esmu atzinis, ka esmu kļūdījies, un atmaksājis valsts budžetā. Otrs čeks, kundze bija lējusi degvielu, bet es to auto izmantoju darba vajadzībām, taču to arī atmaksāju.

Neapsverat domu nolikt Saeimas deputāta mandātu?

Nē, es gribu tiesā mēģināt pierādīt, ka man ir taisnība. Nejūtos, ka ar viltu vai krāpniecību būtu izšķērdējis valsts līdzekļus.

Kā, jūsuprāt, vajadzētu likumā formulēt tiesības uz Saeimas deputātu kompensācijām?

Vai nu vajadzētu tiešām noteikumus par kompensācijām daudz precīzāk izstrādāt, ko drīkst un ko nedrīkst, vai otrs variants, kuru ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētāju pārrunājām ‒ pielikt kaut kādu summu pie deputātu algas tiem, kas attālināti no Rīgas dzīvo. Tie noteikumi ir diezgan vispārīgi. Tur droši vien kaut kas būtu jāmaina.

Kā situāciju, kurā esat nonācis, uztver “Jaunās Vienotības” Saeimas frakcijā?

Esmu šodien [trešdiena, 7. oktobris] skaidrojis situāciju frakcijā. Frakcija arī piekrīt, ka jāiet līdz tiesai. Ja tiesa lemj, ka esmu vainīgs, tad skaidrs - jānoliek mandāts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā