Uz nra.lv
 

Produkti, kurus obligāti ziemā jāiekļauj savā ēdienkartē

Uzturs 26.janvāris 2019
 
Pixabay
Lelde Veinberga
 
Mūsu organisms ziemā "uzvedas" citādāk nekā vasarā. To var ietekmēt arī gada aukstajos mēnešos uzņemtā pārtika. "Cosmopolitan" apkopojis informāciju par pārtikas produktiem, kurus vēlams uzņemt tieši ziemā, lai aizsargātos no baciļiem un nodrošinātu tavam organismam visu nepieciešamo.

1. Paprika

Ar vitamīnu C bagātā paprika palīdzēs cīņā pret nogurumu un stiprinās imūnsistēmu, kas vitāli svarīga tieši gada aukstajos mēnešos. Izrādās paprika satur trīs reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīns. Tāpat paprikas sastāvā ir nepieciešamās vielas, kas mazina iekaisumu risku.

2. Kūpināts lasis

Aukstais laiks ievērojami var bojāt tavas ādas veselību, taču kūpināts lasis var palīdzēt! Tāpat šīs zivs gaļa būs noderīga sirds, smadzeņu un acu veselībai. Tas ir bagāts ar Omega-3 un Omega-6 taukskābēm.

3. Sēnes

Sēnes ir lieliskas piedevas jebkurai ziemas diētai, jo tām piemīt pretvīrusu un antibakteriālās īpašības, kas cīnās ar infekciju slimībām. Piemēram, šampinjoni ir lielisks D vitamīna avots, kas palīdz aizsargāt imunitāti. Sēnes nodrošina virkni būtisku uzturvielu, piemēram, selēnu, kas ir antioksidants, kā arī niacīnu un fosforu. Turklāt sēnes nodrošina proteīnu, C vitamīnu un dzelzi.

4. Siers

Siers arī ir bagāts ar D vitamīnu, kas ir tik ļoti svarīgs ziemas mēnešos, kad saulīti izbaudām reti. Tieši D vitamīnam ir izšķiroša nozīme slimību profilaksē un optimālas veselības saglabāšanā. Nozīmīgo vitamīnu atradīsi arī olu dzeltenumā, apelsīnu sulā, sojas pienā, tuncī, lasī, skumbrijā un graudaugu pārslās.

5. Taukainas zivis

Vieni no neaizsargātākajiem orgāniem ziemā ir mūsu plaušas, kuras apdraud apsaldēšanās un vīrusu slimības. Omega-3 taukskābes palīdz aizsargāt plaušas un palielināt tajās gaisa plūsmu. Lai uzņemtu tik svarīgās taukskābes, uzturā lieto taukainas zivis - sardīnes, anšovus, siļķi, lasi, makreli - vismaz trīs reizes nedēļā.

6. Mellenes

Savvaļas mellenes satur visaktīvākos svaigu augļu antioksidantus, pateicoties augstajam antocianīnu daudzumam. Antioksidanti palīdz ķermenim sevi aizsargāt pret bīstamiem vīrusiem un baktērijām.

7. Kanēlis

Kanēļa sastāvā ir spēcīgi antioksidanti - vairāk nekā gandrīz visām citām garšvielām un garšaugiem. Kanēlis var palīdzēt uzlabot vielmaiņu un gremošanu, maigi sasildot kuņģi un efektīvi sadalot uzņemto barību.

8. Banāni

Garajos, tumšajos, aukstajos ziemas mēnešos mēs varam konstatēt, ka mūsu noskaņojums paliek nedaudz drūmāks. Ja tas notiek, ir svarīgi pārliecināties, ka ķermenī ir pietiekami daudz serotonīna jeb "laimes hormona". Ķermenis serotonīnu iegūst no triptofāna, kas dabiski sastopams tādos pārtikas produktos kā banāni, kā arī piena produktos, zivīs, žāvētās datelēs, sojā, mandelēs un zemesriekstos.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija