Tirdzniecības centri aicina ļaut darboties veikaliem ar mehānisko ventilāciju

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse Latvijas lielāko tirdzniecības centru vārdā šodien nosūtījusi vēstuli Veselības ministram Danielam Pavļutam, aicinot ļaut darboties visiem veikaliem, kas spēj nodrošināt epidemioloģisko drošību tirdzniecības telpās ar mehāniskās ventilācijas palīdzību.
17.05.2021. Portāls nra.lv
 
©f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Vēstulē uzsvērts, ka Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanā iekštelpās nozīmīga loma ir gaisa kvalitātei, un Pasaules Veselības organizācija norāda, ka ēku ventilācijas sistēmām ir nozīmīga loma gaisa kvalitātes uzlabošanā.

Mazajos veikalos, kuriem šobrīd atļauts darboties, ventilācija visbiežāk ir sliktākas kvalitātes nekā lielajos tirdzniecības centros, kuros darbojas rūpīgi plānota, būvēta un profesionāli uzturēta mehāniskā ventilācija, kas spēj nodrošināt epidemioloģiski drošu vidi.

Veselības ministram nosūtītajā vēstulē Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (NĪAA) norāda uz vairākiem zinātniskiem atzinumiem, kas apliecina nozīmīgo ventilācijas ietekmi uz gaisa kvalitāti telpās, palīdzot ierobežot vīrusa izplatību. Pasaules Veselības organizācija norādījusi, ka nepietiekami vēdinātās telpās risks saslimt ar Covid-19 ir paaugstināts, un ēku ventilācijas sistēmām ir nozīmīga loma gaisa kvalitātes uzlabošanā, tādējādi samazinot vīrusa izplatības iespēju iekštelpās. Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta pētnieki, analizējot Covid-19 vīrusa izplatību iekštelpās, norāda, ka drošāk ir atrasties telpās ar lielāku gaisa tilpumu un augstāku ventilācijas ātrumu. Savukārt Apvienotās Karalistes pētnieki (Environmental and Modelling group) atzīst, ka CO2 līmeņa mērījumi var tikt izmantoti kā sliktas gaisa ventilācijas indikators.

“Tirdzniecības centri no epidemioloģiskā viedokļa ir daudz drošāka iepirkšanās vieta nekā mazie veikali. Visi lielākie tirdzniecības centri Latvijā ir aprīkoti ar profesionālām, jaudīgām gaisa ventilācijas sistēmām, ko apkalpo atbilstoši, zinoši speciālisti. Gaisa ventilācijas sistēmu jauda tirdzniecības centros ir pat tik augsta, ka visa telpu gaisa pilnīga apmaiņa tikai 20 minūšu laikā. Tātad pat līdz 3 reizēm stundā viss gaiss tirdzniecības centrā nomainās, nodrošinot to, ka līdz ar katru pircēju plūsmu vairums potenciālo vīrusa daļiņu tiek izvadītas no ēkas. Tādējādi tirdzniecības telpās ar ventilācijas palīdzību tiek uzturēts ļoti zems CO2 līmenis - vidēji 395 līdz 660 ppm. Aicinām Veselības ministriju pieņemt zinātniski pamatotus un faktos balstītus lēmumus, ļaujot darboties ikvienam veikalam, kas nodrošina epidemioloģiski drošu iepirkšanās vidi,” vēstulē norāda NĪAA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists