Dietologs Andis Brēmanis: sviestmaize var palīdzēt uzņemt ikdienā nepieciešamās uzturvielas

Šobrīd veikalu plauktos varam atrast ļoti daudzveidīgu maizes sortimentu – ar pievienotām sēklām, veseliem vai smalcinātiem graudiem, klijām, pat maizi ar dārzeņu, kefīra vai riekstu piedevu. Visas šīs piedevas papildina maizes uzturvērtību un padara to bagātīgāku.
26.02.2021. Portāls ZiniCenu.lv
 
Maize, ZiniCenu ©F64 Edmunds Brencis

Maize ir neatņemama mūsu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa un visbiežāk maizi ēdam kopā ar piedevām - uzsmērējam sviestu, uzliekam sieru vai desu, piekožam pie zupas vai omletes.

Maize ir labs šķiedrvielu avots, taču, lai padarītu maizi vēl pilnvērtīgāku, ieteicams padomāt par to, lai maize, ko lietojam uzturā, ir pēc iespējas vērtīgāka mums. Būtiski ir padomāt ne vien par maizes sastāvu, bet arī to, ko liekam uz sviestmaizes, lai izvēlētās piedevas ir veselīgas, vitamīniem un minerālvielām bagātas.

Šobrīd veikalu plauktos varam atrast ļoti daudzveidīgu maizes sortimentu - ar pievienotām sēklām, veseliem vai smalcinātiem graudiem, klijām, pat maizi ar dārzeņu, kefīra vai riekstu piedevu. Visas šīs piedevas papildina maizes uzturvērtību un padara to bagātīgāku, attiecīgi - arī uzturvērtīgāku mūsu ķermenim.

Viens no jaunumiem, kas pieejams veikalos un ir labs veids, kā padarīt ikdienas uzturu vēl pilnvērtīgāku, ir“Dzīvā” līnijas maizes, kas papildinātas ar D vitamīnu, pievienojot to ražošanas procesā. Katrā Fazer “Dzīvā” maizes kukulītī ir pievienots vidēji 1 mikrograms D vitamīna uz 100g, kas ir 20% no minimālās rekomendējamās dienas devas*. Tāpēc tas būs lielisks veids, kā ikdienā papildināt savu uzturu ar D vitamīnu, kas mums īpaši nepieciešams gada tumšajos mēnešos.

Īpaši būtiski ir parūpēties par to, lai pietiekami uzņemam D vitamīnu, tādēļ, ka tas ir nozīmīgs vairāku procesu norisē cilvēka organismā. Tas nepieciešams kaulu un zobu stiprības nodrošināšanā, jo veicina kalcija un fosfora uzņemšanu un izmantošanu, tādēļ pietiekams D vitamīna daudzums ikdienas ēdienkartē ir ļoti svarīgs augšanas periodā bērniem, lai nerastos skeleta veidošanās defekti, kā arī vecākiem cilvēkiem osteoporozes profilaksei. Tam ir sava loma organisma imūnsistēmas optimālā darbībā, tāpat arī darba spējas, nogurums, apātija vai depresija savā ziņā arī saistīta ar D vitamīna pietiekamību ēdienkartē.

D vitamīnu cilvēks iegūst divos veidos- tas cilvēka organismā var veidoties ādā saules ultravioleto staru ietekmē, vai arī tiek uzņemts ar tādiem pārtikas produktiem kā treknas zivis, piemēram, skumbriju, sardīnēm, lasi vai mencu aknām. Mazākā koncentrācijā tas atrodams olas dzeltenumā, dzīvnieku aknās, arī piena produktos. Saules mūsu platuma grādos ir maz, īpaši ziemas mēnešos, bet ar ikdienas uzturu uzņemtais D vitamīna daudzums bieži vien ir nepietiekams. Tādēļ ir uzteicams, ka atbildīgi ražotāji, kā “Fazer Latvija” rūpējas par to, lai mums būtu iespēja papildus ar uzturu uzņemt D vitamīnu. Taču nevajadzētu aizmirst, ka maize nevar aizstāt D vitamīna kapsulas vai pilienus gadījumā, ja analīzēs konstatēts šī vitamīna deficīts.

Runājot par “Dzīvā” maizes līniju, jāatzīmē arī citi labumi - sastāvā esošās dažādās sēklas, pilngraudu milti, šķiedrvielas un klijas pavairo šķiedrvielu saturu galaproduktā, cukurs ir pievienots pavisam nedaudz, pagatavošanā izmantots jodētais sāls, kas arī svarīgi, jo līdzīgi kā D vitamīns, arī jods mūsu ikdienas uzturā nereti ir par maz. Tādā veidā mums tik ļoti iemīļotā sviestmaize var kļūt vēl pilnvērtīgāka tad, ja sekojam līdzi, kādu maizi izvēlamies veikalā un pēcāk - ko liekam uz pašas maizītes.

* Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un padomes regulu (ES) Nr. 1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem

 
 
Tiem, kas patlaban ir aktīvi darba tirgū, ir cerības uz algas pielikumu. Arī darbaspēka trūkums gandrīz visās nozarēs patlaban rada spiedienu uz darba devējiem paaugstināt algas, Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists