Uz nra.lv
 

Eksperiments: kā mājas apstākļos ilgāk saglabāt ziedus svaigus

Eksperiments 6.marts 2021
 
nra
Viktorija Gabrjuna
 
Lai gan griezti ziedi ātrāk vai vēlāk novītīs (tāda nu ir daba), tomēr, kā izrādās, mēs varam izdarīt tā, lai tas notiek vēlāk.

Variantu, kā mēģināt paildzināt grieztiem ziediem dzīvi, ir gana daudz. Piemēram, daudzi taču zina par ziedu veikalos nopērkamajām paciņām ar uzrakstu "floral live", ko nepieciešams iebērt vāzē.

Taču ir dažādi veidi, kā arī mājas apstākļos paildzināt dzīvi grieztajiem ziediem. Eksperimentā izmantojām rozes un izmēģinājām divus no tiem, lai noskaidrotu, kurš no tiem ir efektīvāks.

Tātad, lai rozes pēc iespējas ilgāk saglabātu svaigas, vienā variantā ūdenim, kurā atradās zieds, likām klāt cukuru un galda etiķi (ieteicams uz vienu litru ūdens pievienot divas ēdamkarotes galda etiķa un divas ēdamkarotes cukura). Otrā variantā rozi uz nakti likām vannā, kas piepildīta ar aukstu ūdeni.

Eksperimentā mēģinājām noskaidrot, kas rozēm "patīk labāk" - auksta vanna vai cukurs un etiķis.

nra

Eksperimenta gaita:

Eksperimentā izmantojām divas rozes, kas pirktas vienā un tajā pašā laikā un vietā, tātad tām bija vienādas izredzes uz ilgāku dzīvi.

Viena roze pastāvīgi atradās vāzē, kurā ūdenim bija pievienots cukurs un etiķis (tas katru dienu tika mainīts). Otra roze dienas laikā stāvēja vāzē ar parastu ūdeni, taču katru vakaru tā tika likta vannā ar aukstu ūdeni. Jāpiebilst, ka katru dienu ABĀM rozēm tika nedaudz apgriezti kāti.

nra

Secinājums:

Kopumā eksperiments ilga astoņas dienas. Jā, tieši tik ilgu laiku izdevās "nodzīvot" rozei, kas katru dienu tika mērcēta aukstā vannā. Tā noteikti būtu stāvējusi vēl ilgāk, taču rozes ziedlapas jau kļuva brūnas (redzams attēlos). Roze, kas bija ievietota ūdenī ar cukuru un etiķi, nostāvēja aptuveni četras dienas, līdz novīta.

Foto pa labi redzama roze, kas stāvējusi ūdenī ar etiķi un cukuru, foto pa kreisi - roze, kas mērcēta vannā.

nra

nra

nra

Jāuzsver, ka eksperimenta nolūkos centāmies noskaidrot, kurš no diviem veidiem ir efektīvāks. Neviens nav teicis, ka nevar izmantot abus veidus vienlaicīgi - uz nakti ziedus ielikt aukstā vannā, bet pa dienu ļaut tiem stāvēt ūdenī, kuram pievienots cukurs un etiķis.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija