Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Igaunijas bagātākais cilvēks: Kāda Latvijai cerība? Paskatieties uz Saeimu

© aripaev.ee

Igaunijas bagātākais cilvēks Oļegs Osinovskis žurnālam ''Klubs'' komentējis skandalozo situāciju ar pusmiljonu eiro, kura vešanas dēļ amatu zaudēja un apcietināts tika toreizējais ''Latvijas Dzelzceļa'' priekšnieks Uģis Magone.

Osinovskis atklāj, ka ar Magoni jau 1983.gadā abi mācījās Makarova jūras skolā - tiesa, abi gāja dažādās fakultātēs, tādēļ iepazīšanās notika daudz vēlāk.

''Ar Uģi iepazinos, kad viņš bija kļuvis par ''Latvijas dzelzceļa'' priekšnieku,'' stāsta SIA ''Skinest Group'' vadītājs, kurš Magoni dēvē par ''ļoti augstas klases profesionāli'', ar kuru Latvijai esot paveicies, kā arī neslēpj nožēlu, ka Igaunijas dzelceļā tādas personas, kā Magone, nav bijis.

Runājot par Magones attiecībām ar Krievijas dzelzceļa priekšnieku Vladimiru Jakuņinu, Osinovskis pauž interesantu domu: ''Jebkurš bizness, jo īpaši ar valsts uzņēmumiem un jo īpaši ar austrumu valsts uzņēmumiem, tās ir tikai personīgās attiecības. Te ekonomikas vispār nav. Jūs varat LDz ieviest nulles tarifu, visu pārvadāt bez maksas, bet kravas nedabūsiet.''

''Es mazliet pārspīlēju, bet, ja Krievijas dzelceļa priekšnieks ir jūsu draugs, jūs dabūsiet visu uz citu rēķina,'' norāda 52 gadus vecais uzņēmējs. ''Tāpēc Uģis Latvijai atnesa neiedomājamu uzplaukumu.''

Osinovskis zinājis, ka Magones telefonu tolaik noklausās: ''Viņš teica, ka visapkārt ir ''žučoki'' - mājās, mašīnā, viņam seko.'' Viņš arī neslēpj, ka devis Magonem bēdīgi slavenos pusmiljonu eiro, tomēr viss esot noticis saskaņā ar Igaunijas likumiem, bez jebkā krimināla.

Viens no kaimiņvalsts turīgākajiem cilvēkiem tomēr vairumu neskaidrību Magoņa lietā, tostarp naudas vešanas auto bagāžniekā iemesliem, komentēt nav vēlējies, atzīmējot, ka sabiedrība visu uzzinās ''pāris gadu laikā''.

Viņš noliedz, ka tas ir bijis kukulis, tā vietā to visu dēvējot par ''attiecībām starp divām privātpersonām'': ''Tas ir tāpat, kā es jums palūgtu nopļaut man mauriņu. Es jums kā pasaulē labākajam pļāvējam būtu gatavs samaksāt.''

Kas ''pasaulē labākais'' ir Uģis Magone gan šobrīd Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcas īpašnieks Osinovskis atklāt nevēlējies.

Arī saistībā ar Māra Sprūda drošības naudu, kuras dēļ medijos parādījās Osinovska draudzenes Anastasijas Udalovas vārds, viņš ir lakonisks: ''Es naudu Sprūdam nedevu. (..) Mani vienmēr mācīja - atbildi tikai par sevi. Citi pateiks par sevi. Tāpēc es negribu teikt Nastjas vietā. Zinu tikai to, ka viņi ar Sprūdu ir seni paziņas. Viņa par viņu ļoti pārdzīvoja, uztraucās.'' Starp citu, attiecības ar latvieti viņš sauc par ''dienesta romānu''.

Visbeidzot, Osinovskis uzskata, ka Latvijā, atšķirībā no Igaunijas, korupcijas līmenis palicis 90.-to gadu līmenī: ''Latvijā izveidojusies tāda vide, ka spējīgākie, gudrākie aizbrauc. Viņi nevar te izdzīvot. Jums politikā ir vecas partijas. Tas būtībā ir kartelis. Viņi cīnās par vietām valsts uzņēmumos lai tos slauktu.''

''Jums jāmaina politiskā situācija,'' iesaka Osinovskis. ''Kāda jums cerība? Nu paskatieties uz savu Saeimu, aļo!''