Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika

Ekonomiste: Šķiet, ka visi cenšas celt cenas, neskatoties uz to, vai ir reāls cenu pieaugums

© f64.lv, Nora Krevnera

Inflāciju nav tik viegli savaldīt, jo devīgs valdības fiskālais atbalsts apgrūtina inflācijas mazināšanas uzdevumu,"Tet" un "Draugiem Group" biznesa klientu forumā sacīja Latvijas Bankas galvenā ekonomista Agnese Rutkovska.

Vienlaikus viņa norādīja, ka Latvijā inflācija saglabājas augsta, un prognozējams, ka saspringtais darba tirgus uzturēs algu pieaugumu, un jau pašreiz ir iezīmējusies algu un cenu spirāle.

Tāpat arī "šobrīd uz kopējā cenu kāpuma fona, šķiet, ka visi cenšas celt cenas, neskatoties uz to, vai ir reāls cenu pieaugums," sacīja Latvijas Bankas galvenā ekonomiste.

Ekonomisti iepriekš prognozēja, ka līdz ar cenu kāpumu, iedzīvotāju pirktspēja samazināsies, tomēr dati rāda, ka tā pašreiz nav. Rutkovska norāda, ka valsts atbalsts varēja kāpināt iedzīvotāju pirktspēju, kā arī uzkrājumi, tostarp tādi, kas iekrāti pandēmijas laikā, kad samazinājās kultūras pasākumi, ceļojumi un citi izklaides pasākumi. Pandēmijas laikā būtiski pieauguši mājsaimniecību uzkrājumi komercbankās.

Runājot par investīcijām Rutkovska sacīja, ka, ņemot vērā centrālo banku procentu likmju pieaugumu, "arī šeit nākotne pagaidām nerādās rožaina".

Vienlaikus darbaspēka pieprasījums ir nedaudz mazinājies, tomēr joprojām tiek uzskatīts par gana saspringtu. Tāpat arī pandēmijas ierobežojumu vairāk skartās nozares pašreiz aug un virzās uz pirms Covid-19 līmeni.

Rutkovska norādīja, ka pasaulē nenoteiktība saglabājas augsta, savukārt inflācija atkāpjas lēni un prognozējams, ka 2% inflācijas robežu tuvākajos gados nesagaidīs. Vienlaikus centrālās bankas turpina virzību uz ierobežojošu monetāro politiku, ceļot procentu likmes.

Kā ziņots, šodien norisinās "Tet" un "Draugiem Group" rīkotais biznesa klientu forums, kura moto šajā gadā ir "Rītdiena ir drošībā", un tā mērķis ir kopā rast risinājumus, lai attīstītu valsti un biznesu, plānojot panākumiem bagātu un drošu rītdienu.