Latvija vēl var labot savu pieteikumu ES, piesakoties uz papildus 300 miljoniem eiro

No Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda Latvijai līdz 2026.gadam grantu veidā būs pieejams finansējums līdz diviem miljardiem eiro. Februāra sākumā Latvija nosūtīja saskaņošanai Eiropas Komisijā (EK) pieteikumu par ES Atveseļošanas fondā pieejamo finansējuma garantēto daļu 1,65 miljardu eiro apmērā. Roberts Zīle intervijā Neatkarīgajai uzsvēra, ka 30. aprīlis kad ir pēdējais termiņš, kad šos plānus var papildināt pirms apstiprināšanas, iesniedzot pieprasījumu par 100%, tas ir, par 2 miljardiem eiro, nevis par 70%, ko citas valstis arī dara.
©Oksana Džadana/ F64

“Līdz šim datumam mums ir iespējas papildināt savus plānus ar šo 30% sadaļu. Šos plānus varētu papildināt ne tikai kvantitatīvi, bet ar kvalitatīvi, jo daudzi projekti ir visai apšaubāmi, uz ko ir norādījuši gan darba devēji, gan darba ņēmēji. Bija paredzēts, ka plāna izstrādes gaitā viņi tiek iesaistīti, arī pašvaldību savienība un citi sociālie partneri. Šobrīd vēl ir iespēja šo plānošanas neveiksmi izlabot un to uzlabot gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi,” teica R. Zīle.

Pēc viņa teiktā, visu šo naudu Eiropas Komisija Eiropas Savienības vārdā aizņemas finanšu tirgos, un šo naudu atbilstoši tabulām gan grāntu, gan aizdevumu veidā sadalīs pa valstīm. Tā ir aizņemšanās, kas jāatdod līdz 2058. gadam. Tālākā daļā, kas nonāk līdz Latvijai, ir divas sadaļas - grānti un aizņēmumi. Nauda grāntu sadaļā nav jāatmaksā. Tad ir nauda, kuru varēs aizņemties un kura būs garā termiņā jāatmaksā. Tie ir 6,8% no IKP 2019. gadā. Latvijas gadījumā tie ir aptuveni 2,5 miljardi. Latvija var 2 miljardus paņemt grāntos un 2,5 miljardus caur šo fondu paņemt ilgtermiņa aizņēmumos.

Vairāk šeit:

Roberts Zīle: Mēs esam vienīgie ES, kas iesnieguši tik pieticīgus plānus

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā