VID dīkstāves un subsīdiju atbalstu atteicis vairāk nekā 1000 gadījumos

Valsts ieņēmumu dienests divu mēnešu laikā (no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 31. janvārim) dīkstāves un subsīdiju atbalstu atteicis 1022 gadījumos. Galvenais atteikuma iemesls lielākoties bijis tas, ka iesnieguma iesniedzējs nav varējis pierādīt apgrozījuma kritumu.
©Vladislavs Proškins/F64

No visiem patentmaksas atteikuma iemesliem šis kalpojis par atteikumu 61% gadījumu. Skaistumkopšanas nozarē VID dīkstāves pabalstu atteicis vienā gadījumā. Atteikuma iemesls - skaistumkopšanas pakalpojumi netika sniegti no augusta līdz decembrim, un patents reģistrēts ar 01.01.2021.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Ministru kabinets ir paplašinājis dīkstāves atbalstu patentmaksātājiem. Saskaņā ar grozījumiem turpmāk dīkstāves atbalsts pieejams arī tiem patentmaksātājiem, kuriem patents bijis spēkā vismaz trīs mēnešus pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas (pirms 2020.gada 9.novembra), tātad sākot no 2020.gada 9.augusta. Iepriekš atbalsts bija pieejams tiem patentmaksātājiem, kam spēkā esošs patents bija vismaz sešus mēnešus pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas.

Dīkstāves atbalstu var lūgt, ja ieņēmumi mēnesī, par kuru tiek lūgts atbalsts, salīdzinot ar vidējiem ieņēmumiem 2020.gada augustā, septembrī un oktobrī, ir samazinājušies vismaz par 20%. Ja kādā no šiem mēnešiem cilvēks faktiski nav veicis saimniecisko darbību un ieņēmumu nav bijis, šis mēnesis vidējo ieņēmumu aprēķinā nav jāiekļauj.

Patentmaksas maksātājam pieejams fiksēts atbalsts par dīkstāvi 500 eiro apmērā par pilnu mēnesi. Tas pieejams, ja atbalsta periodā ir spēkā esošs patents vai ja patents bijis spēkā vismaz trīs mēnešus pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas. Atbalsts par dīkstāvi būs pieejams līdz 2021.gada 30.jūnijam un pieteikties tam varēs līdz 2021.gada 15.jūlijam, bet ne ilgāk, kamēr būs spēkā noteikti saimnieciskās darbības ierobežojumi, kas saistīti ar epidemioloģiskās drošības pasākumiem COVID19 infekcijas ierobežošanai.

Kopumā divu mēnešu laikā (no 2020. gada 1. decembra līdz 2021. gada 2. februārim) VID saņēmis vairāk nekā 35 tūkstošus iesniegumus dīkstāves un subsīdiju pabalstam. Atbalsts izmaksāts par aptuveni 26 tūkstošiem iesniegumu.

*Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā