Ziepniekkalnam "Lidl" ienākšana maksās koku nociršanu

Nekustamo īpašumu attīstītājs “VPH Latvia” uzsācis jauna tirdzniecības centra izveidi Ziepniekkalnā pie Valdeķu un Graudu ielas, kura nomnieks būs arī mazumtirdzniecības tīkls “Lidl”. Šis būs pirmais projekts Latvijā, kurā “Lidl” īrē telpas. Lai uzbūvētu divas ēkas, no kurām vienu aizņems “Lidl”, bet otrā tiks izvietoti citi veikali, iekārtota autostāvvieta un paplašināta Spulgas iela, nāksies nocirst aptuveni 160 kokus.
Šobrīd teritorijā, ko ieskauj Valdeķu, Graudu un Spulgas ielas, atrodas neliela zaļa oāze, kurā aug ozoli, kļavas, melnalkšņi, bērzi, ievas, apses, blīgznas un vītoli. Daļu no tiem plānots nocirst, lai būvētu tirdzniecības ēkas. Vienā no tām būs "Lidl" ©Ilze Šteinfelde/Neatkarīgā

Topošais “Lidl” veikals Ziepniekkalnā šī mikrorajona iedzīvotājus sašķēlis divās frontēs - daļa iestājas pret koku izciršanu, norādot, ka veikala vajadzībām var atrast citu vietu Ziepniekkalnā, otri uzskata, ka “Lidl” ir šo koku vērts.

Nocirsto koku vietā stādīs jaunus

“SIA “VPH Latvia” ir sociāli atbildīgs attīstītājs, kurš Latvijas tirgū attīsta nekustamo īpašumu projektus, vadoties no labākajiem pasaules standartiem un tos ieviešot Latvijā. Jaunā tirdzniecības centra konceptu raksturo tādi atslēgas vārdi kā ilgtspējīgi vides risinājumi, apkārtējo iedzīvotāju drošība, kvalitatīvs un arhitektoniski pievilcīgs projekts pilsētvidē,” uzsver SIA “VPH Latvia” direktors Juris Barkāns, piebilstot, ka projekta tehniskie risinājumi izvēlēti tā, lai saglabātu pēc iespējas vairāk koku. Katra izzāģētā koka vietā tuvējā apkaimē tiks iestādīts jauns koks un kopā ar apzaļumošanas speciālistiem uzraudzīta tā augšana turpmākos 10 gadus, kas esot jauna iniciatīva Latvijas praksē.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka šajā vietā plānots izbūvēt divus veikalus. Lai šo ieceri īstenotu, attīstītājs jau pērn bija lūdzis atļauju nocirst 157 kokus, kas izsauca sašutumu vētru daļā Ziepniekkalna iedzīvotāju. Jaunajā Ziepniekkalnā, kas būvēts pagājušā gadsimta beigās, zaļās zonas ir maz, savukārt Valdeķu un Graudu ielā, pie kurām augošos kokus grasās nocirst, valda intensīva satiksme. Pret koku ciršanu iestājas arī Rīgas domes deputāts Valters Bergs. Viņš pašvaldības lēmumu apstrīdēja Administratīvā rajona tiesā, un tā šā gada 17. septembrī lēma par labu V. Bergam. Tas nozīmē, ka vismaz pagaidām šo 157 koku nociršana šajā vietā ir novērsta.

Šogad attīstītājs iesniedza lūgumu atļaut nocirst vēl 13 kokus, kas aug gar Spulgas ielu. Tie traucējot Spulgas ielas paplašināšanu, kas ir vajadzīga, lai padarītu ērtāku piebraukšanu topošajiem veikaliem. Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijas sēde šā gada 5. oktobrī deva šo atļauju, nosakot zaudējumu atlīdzības apmēru par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu ‒ 3540,40 eiro.

Juris Barkāns uzsver, ka attīstītājs paredzējis izveidot vienu no zaļākajām automašīnu stāvvietām, saglabājot pēc iespējas vairāk koku un speciāli to izkārtojumam pielāgojot laukumu. Rūpējoties par apkārtējo iedzīvotāju drošību, izstrādāti risinājumi, lai vienlaikus ar tirdzniecības centra teritoriju tiktu izgaismotas arī apkārtējās tumšās ielas, kā arī rasti risinājumi uz braucamās daļas, lai palielinātu satiksmes drošību un samazinātu braucošo transportlīdzekļu ātrumu. Viņš arī uzskata, ka, pateicoties mazumtirdzniecības tīkla “Lidl” konceptam, tā izveide Ziepniekkalnā palielinās konkurenci citiem apkaimē esošajiem lielveikaliem, bet vienlaikus paplašinās iedzīvotāju iepirkšanās iespējas.

Lidl” ir gatavs arī nomāt telpas

Graudu un Valdeķu ielas stūrī plānotais tirdzniecības centrs sastāvēs no divām ēkām ‒ vienā atradīsies “Lidl”, bet otra būs pielāgota citu nomnieku vajadzībām, piemēram, ikdienas preču tirdzniecībai, aptiekai, zooveikalam un ēdināšanai. Kopējā jaunā tirdzniecības centra platība būs ap 5000 m2, investīcijas plānotas 8 miljonu eiro apmērā. Daļa iedzīvotāju Neatkarīgajai pauda šaubas par “Lidl” vēlmi nomāt telpas, jo parasti šis mazumtirgotājs veikalus iekārto sev piederošos īpašumos.

“Lidl Latvija” korporatīvās komunikācijas departamenta vadītāja Dana Hasana apstiprināja, ka SIA VPH izrādījis iniciatīvu, piedāvājot uz sava zemes gabala uzcelt “Lidl” standartiem atbilstošu brīvstāvoša veikala ēku.

“Izvērtējot potenciālās mūsu veikalu atrašanās vietas, “Lidl” ir fleksibls nekustamā īpašuma formāta izvēlē. Mēs izskatām dažādus variantus, tai skaitā attīstītāju piedāvājumus, un vienojamies par piemērotāko risinājumu katrā konkrētā situācijā. Protams, saglabājot “Lidl” veikalu standartu. Ziepniekkalna gadījumā šis ir sadarbības projekts,” sacīja D. Hasana.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā